به گزارش سرويس بين الملل 598 به نقل از خبر گزاري فارس، نشست سنتی افغانها روز گذشته پس از چهار روز رایزنی پیرامون پیمان استراتژیک با آمریکا و مصالحه با طالبان به کار خود پایان داد.
مصوبات این نشست گرچه لازم الاجرا نیست و تنها جنبه مشورتی دارد اما 2200 تن از نمایندگان مردم اقشار مختلف مردم افغانستان که در این جرگه حضور داشتند، در قالب 40 کمیسیون نظرات خود را در روز پایانی قرائت کردند و سپس قطعنامه 76 ماده ای برگرفته از این نظرات صادر شد.
موافقت مشروط با پیمان استراتژیک
اعضای لویه جرگه در این قطعنامه موافقت مشروط خود با پیمان استراتژیک کابل - واشنگتن را اعلام کرده اند اما احترام به مقدسات دینی، فرهنگ و رسوم افغانستان، در نظر گرفتن حاکمیت ملی افغانستان، رعایت قوانین افغانستان، پایان یافتن عمیاتهای شبانه به رهبری نظامیان آمریکایی، عدم تدوام بازرسی منازل توسط نیروهای آمریکایی و پایان یافتن ساختاری موازی با دولت افغانستان از جمله شرایط برای انقعاد این پیمان ذکر شد.
همچنین اعضای جرگه تصریح کرده اند که سند همکاری با آمریکا باید پیمان باشد نه اعلامیه و چیزی غیر آن.
در این قطعنامه اعضای جرگه تأکید کرده اند که مخالف حضور دائمی نیروهای آمریکایی در افغانستان هستند اما تا زمانی که دولت افغانستان توان دفاع از خاک خود را به گونه مستقل پیدا کند، این نیروهای میتوانند در خاک افغانستان بمانند.
در عین حال در این قعطنامه تصریح شده است که هر نوع سند همکاری استراتژیک با آمریکا باید موقتی بوده و در مدت ده سال آینده به پایان برسد.
این قطعنامه تصریح کرده است که آمریکا نمیتواند از داخل خاک افغانستان علیه هیچ کشوری عملیات نظامی انجام دهد.
در بخش دیگری از این قطعنامه آمده است که آمریکا باید در مدت زمانی که سند همکاری استراتژیک نافذ است، تمام نیازمندیهای تسلیحاتی و تجهیزاتی نیروهای زمینی و هوایی افغانستان را تدارک ببیند.
مخالفت با کاپیتولاسیون
در بند 32 این قعطنامه آمده است که اتباع آمریکایی در صورت ارتکاب جرم در قلمرو افغانستان، مصونیت قضایی نداشته و مطابق با قوانین افغانستان محاکمه شوند.
این قطعنامه همچنین به موارد اقتصادی و اجتماعی پیمان و همچنین شرایط مصالحه با طالبان اشارههایی دارد.
برای خواندن متن کامل این قطعنامه اینجا را کلیک کنید.