کد خبر: ۲۶۶۰۰
زمان انتشار: ۱۰:۲۷     ۲۵ آبان ۱۳۹۰
در مناطق زراعی استان کرمانشاه گزارش شده که کیفیت بذرهای تهیه شده از وضعیت مطلوبی برخوردار نبوده و چروکیده، لاغر و همراه با علف های هرز بوده و موجب اعتراض کشاورزان شده است در یک منطقه پرداخت 15 هزار تن گندم معمولی به عنوان بذر به کشاورزان باعث شده از میزان یک میلیون و 200 هزار تن تولیدگندم پیش بینی شده تنها 400 هزار تن برداشت شود. همچنین گزارش شده که به جای43 هزار تن بذر عملا 31 هزار تن خریداری شده و 11 هزارتن کسری داشته است...

بولتن نیوز: یکی از مواردی که باعث کاهش بهره وری در زمین های کشاورزی و برداشت کمتر نسبت به انتظارات کارشناسان می شود، توزیع بذر نامناسب است.

اگر بذرهای توزیع شده بین کشاورزان مناسب نباشد و با علف هرز مخلوط باشد یا لاغر وضعیف و چروکیده باشد باعث خواهد شد که برداشت کمتری از سطح زیر کشت به عمل آید و بهره وری پایین با توجه به میزان مشخصی از آب مورد استفاده را شاهد باشیم.

از آن جا که یکی از عوامل کمیاب تولید کشاورزی در ایران آب است و به خاطر کم آبی بسیاری از زمین ها به صورت دیم کشت می شود، ضروری است که در زمین های کشت آبی، از بذرهای اصلاح شده و مناسب استفاده شود.

اما بذرهای بی کیفیت عملا باعث می شود که بهروری در هکتار  به نصف  میزان مورد انتظار کشاورزان کاهش یابد و در شرایطی که بارندگی در دوسه سال اخیر نسبت به سال های قبل افزایش یافته اما متناسب با آب مورد استفاده بهره برداری افزایش کمتری داشته و یکی از دلایل آن استفاده از بذر نامناسب است که سازمان های کشاورزی مسوول آن هستند.

متاسفانه در برخی مناطق کشور، به دلیل سوء مدیریت سازمان های جهاد کشاورزی، بذر مناسبی به کشاورزان داده نشده و در دوسال گذشته که میزان بارندگی در وضعیت بهتری نسبت به سال های قبل بوده، میزان برداشت کمتر از سطح مورد انتظار کارشناسان بوده است.

به عنوان نمونه در منطقه تحت پوشش سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه، طبق نامه مدیر امور زراعت این سازمان خطاب به مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه که آبان ماه 89 منتشر شده، آمده است: براساس گزارش شهرستان های این استان، کیفیت بذرهای تهیه شده توسط موسسه تحقیقات و ثبت گواهی بذر ونهال، از وضعیت مطللوبی برخوردار نبوده و چروکیده، لاغر و همراه با علف های هرز بوده است به طوری که موجب اعتراض کشاورزان  شده است و باید در این زمینه پاسخ مقتضی ارائه شود.

برخی کارشناسان معتقدند که رانت خواری و  ویژه خواری در این گونه سازمان ها باعث شده که عده ای از مدیران تنها با چند نفر تامین کننده بخش خصوصی بذر کشاورزی ارتباط داشته باشند و این بذرها همراه با علف هرز و کیفیت پایین باعث کاهش اعتماد کشاورزان و اعتراض آنها شده است.

برخی صاحب نظران نیز معتقدند که اگر یارانه بذر و سایر نهاده های  کشاورزی به گونه دیگری در اختیار کشاورزان قرار گیرد باعث می شود که دست  رانت خواران بسته شود و نتوانند به این بهانه، هر چه نهاده و بذر بی کیفیت است را به کشاورزان بدهند.

 در یکی از مناطق کرمانشاه 15 هزار تن گندم معمولی به عنوان بذر به کشاورزان داده شده که باعث شده از میزان یک میلیون و 200 هزار تن گندم پیش بینی شده تنها 400 هزار تن برداشت  شود. براین اساس می توان نتیجه گرفت که بذر نامناسب عملا باعث می شود که آب  و زمین و وقت کشاورزان از بین برود و تولید به یک سوم میزان مورد انتظار کاهش یابد.

در یکی از نامه های  آبان ماه 89 که مدیرامور زراعت کرمانشاه به مرکز تحقیقات کشاورزی نوشته، آمده است که با توجه به برنامه ابلاغی وزارتخانه در خصوص تهیه و تدارک بذر مورد نیاز استان، که 43522 تن طبق برنامه بوده اما عملا 31755 تن خریداری شده و 11767 تن کسری داشته، دلایل کاهش خرید  و اقدامات انجام شده جهت تامین بذر مورد نیاز زارعین را به این مدیریت اعلام نمائید.

این موضوع نشان می دهد که بذر کمبود داشته و در سالی که بیشترین بارندگی را در سال های اخیر داشته ایم این موضوع به کشاورزان و اقتصاد کشور لطمه وارد کرده است.

همچنین در نامه مدیرجهاد کشاورزی اسلام آباد غرب به مرکز تحقیقات کشاورزی کرمانشاه، آمده است:  رقم گندم آبی که در اختیار کشاورزان اسلام آباد قرار گرفته بدون شناسنامه است لذا صراحتا اعلام کنید که این گندم از چه نوع ارقامی وچند رقم مخلوط شده تا به اطلاع کشاورزان برسد.

یکی از کارشناسان در این زمینه می گوید: که 11 هزار و 300 تن گندم مخلوط در سالی که بیشترین بارندگی در سال های اخیر داشته ایم بین کشاورزان به عنوان رقم بذری توزیع شده  و به این معنی است که از منابع ملی و دولت جهت تامین بذر استفاده می شود اما هم بذر بی کیفیت خریداری می شود و هم تولید ملی و درآمد کشاورزان کاهش می یابد.

نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها