به گزارش پایگاه 598 به نقل از ایرنا، تقویمی که امروزه مورد استفاده ایرانیان و بسیاری از کشورهای فارسی زبان قرار می گیرد جزو دقیق ترین گاهشماری های جهان است.
***گاهشمار خورشیدی چگونه استخراج شد؟
عبدالغفارخان نجم الدوله برای نخستین بار گاهشمار خورشیدی را استخراج کرد.
او عبارت 1264 شمسی را در حاشیه تقویم سال 807 جلالی مطابق 3-1302 هجری قمری ذکر کرد و از آن تاریخ به بعد، تقویمی را در ایران رایج کرد که اساس آن، حرکت زمین به دور خورشید و مبدا آن، هجرت پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) از مکه مکرمه به مدینه منوره است.
عبدالغفار نجم الدوله که معلم کل علوم ریاضی مدرسه دارالفنون بود، در سال های بعد ستون جدیدی برای روزها و برج های دوازده گانه (حَمَل، ثور،...) در نظر گرفت و به این ترتیب، تقویمی ابداع کرد که امروزه به تقویم هجری شمسی برجی معروف شده است.
درسال 1304 شمسی قانون تبدیل برج های عربی به ماههای فارسی به تصویب رسید و تقویم هجری شمسی به عنوان تقویم رسمی کشور پذیرفته شد.
تقویم هجری شمسی که تا امروز تقویم رسمی کشور است، غیر از نام و طول هر ماه همانند تقویم هجری شمسی برجی است. نام ماه های تقویم هجری شمسی ریشه اوستایی دارند و از القاب اهورامزدا یا اسامی فرشتگان انتخاب شده است.
تقویم هجری شمسی از لحاظ نجومی و طبیعی، از بهترین و دقیق ترین تقویم های جهان محسوب می شود. برخی از دلایل برتری این تقویم به ترتیب زیر است:
مدت سال شمسی، نوروز و کبیسه های تقویم هجری شمسی دقیقا بر مبنای محاسبات نجومی تعیین می شود. تقویم هجری شمسی، تنها تقویم متداول در جهان است که علاوه بر کبیسه های چهار ساله، کبیسه پنج ساله نیز دارد.
وجود کبیسه های پنج ساله، باعث انطباق دائمی و دقیق تر تقویم هجری شمسی با فصول طبیعی می شود.
تعداد روز در ماه های تقویم هجری شمسی مبنای نجومی و طبیعی دارد. به عبارت دقیق تر، تعداد روزهای ماه ها با مدت حرکت ظاهری غیریکنواخت مرکز خورشید روی دایره البروج هماهنگی کامل دارد.
از سوی دیگر آغاز سال تقویم هجری شمسی، با سالگرد تولد بهار و آغاز شکوفایی دوباره طبیعت شروع می شود.