به گزارش 598 به نقل از تسنیم, روز سهشنبه، ۲۸ آبان ماه سال جاری خبری در رسانهها منتشر شد که براساس آن جمعی از نمایندگان طرحی با نام " الزام دولت به حفظ حقوق هستهای" را تهیه و با قید دوفوریت تقدیم هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی کردند.
براساس این طرح که در آستانه مذاکرات ایران با ۱+۵ ارائه شده بود، دولت ملزم به حفظ حقوق هستهای ایران در مذاکرات ژنو، توسعه زیرساختهای غنیسازی اورانیوم ۲۰ درصد، کامل کردن چرخه تولید سوخت صلحآمیز هستهای در داخل و تکمیل و توسعه رآکتور آب سنگین اراک میشد.
البته این طرح بهدلیل حضور تیم مذاکرهکننده هستهای کشورمان در ژنو و حساس بودن شرایط از سوی هیئت رئیسه مجلس اعلام وصول نشد و طراحان طرح دست نگهداشتند تا نتیجه مذاکرات مشخص شود.
اما بهتازگی و پس از نقض آشکار توافقات صورتگرفته میان ایران و گروه ۱+۵ در مذاکرات ژنو، نمایندگان مجلس قصد دارند با افزودن چند بند دیگر به طرح قبلی، مجدداً آن را به جریان اندازند.
طبق گفته طراحان طرح مذکور، الزام دولت به غنیسازی اورانیوم با غنای ۶۰ درصد یکی از موادی است که به طرح قبلی افزوده شده است. همچنین نام این طرح به "طرح جامع هستهای" تغییر مییابد.
حجتالاسلام سیدمهدی موسوینژاد نماینده مردم دشتستان در مجلس و یکی از طراحان طرح مذکور بر همین اساس به تسنیم گفت: قبل از اینکه مذاکرات اخیر به نتیجه برسد، اعتقاد داشتیم که غرب بهدنبال براندازی نظام جمهوری اسلامی و محروم کردن ملت ایران از حقوق خود است. همچنین وقتی آنها برای به زمین زدن کشورمان دست به تحریم میزنند و مشکلات نظامی و اقتصادی برای ما به وجود میآورند، لذا ما هم باید استقلال خود را بیشتر حفظ کنیم و به قلههای رفیع علم، دانش و تکنولوژی دست یابیم.
وی ادامه داد: یکی از نیازهای کنونی کشور تأمین سوخت کشتیهای پیشران است که برای این منظور به اورانیوم غنیشده ۶۰ درصد احتیاج داریم. لذا در این شرایط که غرب ایران را تحت فشار گذاشته است، ما نباید کشورمان را محدود و محروم کنیم.
این عضو کمیسیون انرژی مجلس خاطرنشان کرد: ما قبلاً طرح "الزام دولت به حفظ حقوق هستهای" را تهیه و تقدیم هیئت رئیسه کردیم، اما بهدلیل مصالحی دست نگه داشتیم تا نتیجه مذاکرات مشخص شود. اما در این مدت دیدیم که آمریکا تن به این مذاکرات نمیدهد و توافقات را نقض میکند، لذا موارد مورد نظرمان را تجمیع کردیم و طرح جامع هستهای را تهیه کردیم که الزام دولت به حفظ حقوق هستهای و غنیسازی ۶۰ درصدی اورانیوم از مفاد آن است.
موسوینژاد افزود: البته بندهای ذکرشده در طرح قبلی از جمله دسترسی به رآکتور آب سنگین اراک و تأمین سوخت مورد نظر نیروگاههای هستهای در طرح جدید هم وجود دارد.