سناريوي خاتمي براي صدور بيانيه در دهه فجر امسال و اعلام شرايط جديد براي بازگشت به عرصه سياسي در حالي با ارزيابي واكنشها در قبال ديدارش با جمعي از اعضاي اقليت مجلس شكست خورد كه به نظر ميرسد اين جريان كه سالها طعم حضور در قدرت را چشيده حاضر نيست از آن چشمپوشي كند و در آخرين جلسه مجمع روحانيون با ارزيابي شكست پروژه خاتمي، سناريوي جديد "ضد حمله" تصويب شده است.
به گزارش رجانيوز، در جلسه اخير مجمع روحانيون مبارز، موضوع ديدار فراكسيون اقليت با خاتمي به بحث گذاشته شده و با توجه به بازتابهاي منفي آن بهويژه اين مورد كه حتي ديداركنندگان حاضر به افشاي اسامي خود نشدند، جمعبندي شده كه هنوز آمادگي لازم براي حركتهاي تهاجمي وجود ندارد و اقدامهاي زودهنگام حتي ممكن است به نتيجه عكس آن تبديل شود.
اعضاي حاضر در اين نشست تأكيد كردهاند كه براي بازگشت به عرصه سياسي و حضور مجدد در رقابتها بايد سناريوي "ضد حمله" را جايگزين پروژه قبلي كنند و با توجه به شرايط سال آينده و در پيش بودن انتخابات مجلس كه ميتواند محمل اختلاف اصولگرايان باشد، به اين موقعيت بهعنوان فرصت نگاه كنند.
اين اعضا همچنين اظهار عقيده كردهاند كه آثار نامناسب تحريمها و هدفمندي يارانهها در سال آينده بيشتر براي مردم ملموس ميشود و اين وضعيت نيز فرصت قابل توجهي براي سوار شدن بر موج نارضايتيها و ايجاد زمينه براي بازگشت به قدرت است.
سخنان ماه گذشته خاتمی در جمع تعدادي از نمایندگان اقليت مجلس شورای اسلامی را بايد مانند بیانیه 17 موسوی تلقی کرد؛ بیانیهای که بعد از ناامید شدن اصلاحطلبان در جریان وقایع روز عاشورا و حضور عاشورایی مردم در نهم دی ماه به عنوان یک عقبنشینی تاکتیکی منتشر شد تا راهی برای فتنهگریهای جدید باز شود.
موسوی نیز در بيانيه خود شرطهايي معين كرده بود و مخاطب واقعی نامه خود را نه حکومت و نه حتی اصلاحطلبان که اصولگرایان به اصطلاح منتقد قرار داده بود تا در سایه بیبصیرتی آنان راه برای فشار به حاکمیت و احیاي جسد بیجان فتنه باز شود.
اگرچه تشکلهای دانشجویی در بیانیهای شدید الحن تصریح کردند: «اکنون که مدعيان دروغين خط امام و خواص مردود از شيخ ساده لوح اصلاحات تا کانديداي متوهم انتخابات همه و همه به زبالهداني تاريخ رفته اند، به کساني که بناي بر بازيافت آنان دارند هشدار ميدهيم بدانند که اجازه نخواهيم داد عدهاي با غرض ورزيها يا خوشخدمتيها، چاپلوسيها و يا دلسوزيهاي غير حرفه اي خود به عالم سياست و کشورداري بازگردند و چنانچه به صرف ناداني اين روند را ادامه دهند، اين بار آتشي خواهيم افروخت که دامان تمامي اين کمخردان را هم فرا بگيرد.»
اين واكنشها موسوی را در پیگیری اهداف خود ناکام گذاشت و این پروژه یعنی "عقبنشینی تاکتیکی" بر زمین باقی ماند تا خاتمی پس از چند ماه بار دیگر آن را کلید بزند و آغاز این همه در دیدار با تنی چند از نمایندگان اصلاحطلب مجلس صورت پذیرفت.
خاتمی که جزو سران فتنه 88 به شمار میآمد در این دیدار به جای عذرخواهی از ملت و اعتراف به اشتباهات خود و سایر فتنهگران، شروطهای خود را برای بازگشت اعلام كرد و خواستار "آزادي زندانيان سياسي، پايبندي همگان به قانون اساسي و فراهم شدن امکان برگزاري انتخابات سالم و آزاد" شد.
در این شرایط بار دیگر حجم انبوهي از مخالفتها و هشدارها آغاز شد؛ آن گونه که فرصتی برای برخی اصولگرایان برای افتادن در دام فتنهگران باقی نماند. در این میان البته علی مطهری طی مصاحبهای شرایط خاتمی را عادلانه ارزیابی کر تا تلاشهای خاتمی بیپاسخ هم باقی نمانده باشد.
مطهری، دیدار نمایندگان مجلس با خاتمی را خوب دانست و آن را در راستای جذب حداکثری تلقی کرد. مطهری در عین حال به اصولگرایان هم پیشنهاد کرد که با خاتمي دیدار داشته باشند و مسائلشان را مطرح كنند.
او همچنین با اشاره به نقشآفرینیهای خاتمی در اظهار نظری جالب گفت:«اتهامی متوجه ایشان نیست، شروط ایشان هم شروط عادلانهای است، تعیین تكلیف سریعتر زندانیان سیاسی، اجرای كامل قانون اساسی و انتخابات آزاد همیشه مورد توجه نظام جمهوری اسلامی بوده است.»
سخنان مطهری البته مانند خیلی از حرفهای او توجه چندانی را به خود جلب نکرد و بسیاری از تحلیلگران کوشیدند تا بیتفاوت از کنار سخنانی از این دست رد شوند. در واقع سخنان پراکندهای از این دست در میان موج گسترده مخالفتهای اصولگرایان اصلا دیده نشد. در این شرایط علی افشاری دست به قلم برد تا فتنه خاتمی را شکست خورده خطاب کند.
این عضو سابق دفتر تحکیم وحدت طی یادداشتش با عنوان "بنبست خاتمی" را اینگونه آغاز کرد: «اظهارات جعفری دولت آبادی دادستان تهران آب پاکی را روی دستان خاتمی ریخت و خیلی زود پرونده استراتژی پیشنهادی وی را در خصوص فعال شدن اصلاح طلبان در عرصه سیاسی بست. وی با بیانی تقریبا آشکار، شرط گذاشتن خاتمی را علامت طلبکاری دانست و به نوعی با او اتمام حجت کرد که فرصت تاریخی برای بازگشت به نظام را از دست داده است و باید از کار هایش دست برداشته و آماده محاکمه شود.»
وي همچنین با اشاره به واکنشهای شدید اصولگرایان به شرطگذاریهای گستاخانه خاتمی نوشت: «اکثر علائم موجود نشان از این دارد که حاکمیت تصمیم به حذف و اخراج خاتمی از نظام گرفته است.» او افزود:«حال اگر موضعگیری کنونی خاتمی به معنای آماده شدن برای شرکت در انتخابات مجلس نهم باشد، نا گفته پیدا است که به جایی نمی رسد و اصحاب قدرت به وی و دیگر اصلاح طلبان میدان نخواهند داد.»
با این حال، خاتمی در واکنش به اظهارات آیت الله جنتی که گفته بود:"بعضی هنوز اين را درست درک نکردهاند و میگويند اگر ما بخواهيم وارد شويم، شرايطی دارد. واقعا بايد گفت وقاحت حد و مرزی ندارد. مردم شما را قبول ندارند. چه کسی به شما رای میدهد؟"، لب به سخن گشود و بار دیگر اظهارات ساختارشکن پیشین و اتهامات پیشگفتهاش را تکرار کرد.
آیت الله جنتی در واکنش به شرط گذاشتنهای خاتمی گفته بود: «اصلاً احتياجی به حضور اينها نيست. آنها خوابهايی میبينند که بیتعبير است و مردم قبولشان ندارند و بهتر اين است همانگونه که کنار کشيدند کنار بمانند و به کارهايشان پاسخ دهند.»
خاتمی که انگار از حمایتهای برخی اصولگرایان نیز شادمان شده بود، بدون اشاره مستقیم به سخنان آیت الله جنتی ادامه داد:«آنها چه کارهاند که بگويند مردم کی را میخواهند و کی را نمیخواهند. آن هم کسانی که ولو با حسننيت بيشترين مقابله را با حق مردم کردهاند و محدوديتها را ايجاد کردهاند و میکنند.»
او با لحنی گستاخانه و البته خندهآور خواستار اعتراف حکومت به اشتباهات خود و برگزاری مناظره شد! خاتمی تصریح کرد: «بايد در يک فضای آزاد و در مناظره، اشتباهکنندگان اين طرف و آن طرف به اشتباه خود اعتراف کنند. البته ممکن است همه اشتباه کنند ولی چگونه میتوان گفت يک طرف که قصد خدمت به نظام و مردم داشته و کار کرده، گفته شود منحرف و خطاکاراست ولی آن طرفی که خيلی کارهای بدی کرده معصوم و مصون تلقی شود اين منصفانه نيست.»