به گزارش سرویس پژوهشی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) در این مطالعه که در دانشگاه نیوکاسل انگلستان صورت گرفت، افراد حاضر در نمونه موردی به مجموعهیی از 74 صدای ضبط شده گوش دادند و همزمان فعالیت مغز آنها توسط یک اسکنر ام آر آی اندازهگیری شد.
پژوهشگران دریافتند: صدای کشیده شدن چاقوی تیز بر روی بطری شیشهای بدترین صدای گوشخراش است و صدای کشیده شدن چنگال بر روی شیشه به عنوان دومین صدای بد برگزیده شد. این در حالی بود که صدای کشیده شدن یک قطعه گچ بر روی تخته سیاه، در رتبه سوم جای گرفت.
اسکنهای حاصل نشان دادند که صداهای ناخوشایند پاسخی قویتر را در مغز در مقایسه با اصوات خوشایند مانند صدای آب حبابدار تحریک میکنند.
در حالی که اصوات توسط قشر شنوایی مغز پردازش میشوند، صداهای نامطبوع آمیگدالا (ناحیه پردازشگر عواطف در مغز) را تحریک میکند.
برای مثال، هنگامی که فردی با صدای کشیده شدن ناخن بر روی یک تختهسیاه که در این پژوهش به عنوان یکی دیگر از صداهای گوشخراش شناسایی شد، مواجه میشود، آمیگدالا فعالیت در قشر شنوایی مغز را بر عهده میگیرد و فرد را نسبت به صدای ورودی حساستر میکند.
دانشمندان در این پژوهش گروهی متشکل از 13 داوطلب را مورد مطالعه قرار دادند و دریافتند که تحمل اصوات با فرکانس بین دو هزار و پنج هزار هرتز (طیفی که گوشهای انسان حساسترین هستند) از همه دشوار است.
اگرچه دلیل حساسیت فوقالعاده مغز به این نوع صداها هنوز مشخص نیست، اما محققان دریافتند که صدای جیغ که اغلب به طور طبیعی ناخوشایند به شمار میآید نیز در همین طیف قرار میگیرد.
به گفته پروفسور تیم گریس یکی از حاضرین در این مطالعه، این دستاورد چشمانداز نوینی را در خصوص اختلالات عاطفی و اختلالاتی مانند میگرن و وزوز گوش در اختیار میگذارد. به نظر میرسد در این دو عارضه نیز ادراک جوانب نامطبوع اصوات دخیل است.
نتایج این مطالعه در مجله Journal of Neuroscience انتشار یافت.