فارس، «بنیامین نتانیاهو»، نخست وزیر اسرائیل اخیرا روزهای دشواری را پشت سر میگذارد. او در هر دو جبهه داخلی و خارجی به شدت تحت فشار قرار گرفته و هنوز از شر انتقادات و تظاهرات داخلی علیه حمله به تاسیسات هستهای ایران خلاص نشده، با واکنشهای شدید دولتمردان و نظامیان آمریکایی روبرو شده است.
اما آنچه این بار جرقه اختلافات دوباره میان واشنگتن و تلآویو را زد، گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره فعالیتهای هستهای ایران بود. در حالی که اسرائیل با استناد به گزارش آژانس مدعی است، «این گزارش موید افزایش سرعت فعالیت هستهای ایران است و باید به هر نحوه ممکن (اقدام نظامی) مانع آن شد»، کاخ سفید تاکید دارد، یافتههای گزارش مذکور این فرضیه را تقویت میکند که هنوز زمان برای به کارگیری دیپلماسی باقی است.
انتقاد سفیر آمریکا از نخست وزیر اسرائیل
البته این موضوع صرفا به بیان نظرات مخالف ختم نشد و تا جایی پیش رفت که به درگیری لفظی شدید نتانیاهو با «دانیل شاپیرو»، سفیر آمریکا در تلآویو منجر شد. ماجرا از این قرار بود که نخست وزیر اسرائیل در نشستی با «مایک راجر»، سناتور جمهوریخواه آمریکایی که البته با حضور شاپیرو برگزار شد، به شدت از باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا به خاطر تلاش ناکافی برای ممانعت از فعالیتهای هستهای ایران انتقاد کرد و گفت: «اوباما و دولت او به جای اعمال فشار موثر بر ایران، بر ما فشار وارد میکنند تا به تاسیسات هستهای این کشور حمله نکنیم».
وی سپس از آنچه «تعلل» آمریکایی ها خواند و همین طور از سخنان مقامات آمریکایی مبنی بر اینکه هنوز زمان برای به کارگیری دیپلماسی کافی است، انتقاد کرد و مدعی شد: «زمان رو به پایان است».
همین موضعگیری باعث شد، دانیل شاپیرو در اقدامی نادر، از نتانیاهو انتقاد و وی را به سوءبرداشت از موضع رئیس جمهور آمریکا متهم کند. شاپیرو حتی برای تایید سخنان خود، به اظهارات باراک اوباما مبنی بر اینکه همه گزینهها بر روی میز قرار دارد، استناد کرد.
نمیخواهم با اسرائیل همدست باشم
اما بحثبرانگیزتر از همه موضعگیریهای سیاستمداران آمریکایی درباره تصمیم اسرائیل برای حمله به تاسیسات هستهای ایران، سخنان ژنرال «مارتین دمپسی»، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا بود که گفت: «اسرائیل در صورت حمله به ایران، منتظر حمایت و کمک واشنگتن نباشد».
این نخستین بار بود که یک نظامی ارشد آمریکایی به این صراحت آنچه در افکار سران رژیم صهیونیستی میگذشت، به زبان آورد و آب پاکی را بر روی دست آنها ریخت. چراکه طبق تمامی تحلیلها و ارزیابیهایی که تاکنون درباره اقدام نظامی اسرائیل علیه ایران منتشر شده، همواره بر این نکته تاکید میشود که درصورت حمله رژیم صهیونیستی به ایران، آمریکا نیز ناخواسته وارد درگیریها میشود.
اما ژنرال دمپسی خلاف این دیدگاه را به نمایش گذاشت. او پنج شنبه به مقامات رژیم صهیونیستی هشدار داد، اگر گزینه حمله به برنامه هستهای ایران را برگزینند، نباید انتظار کمک آمریکا را داشته باشند.
وی افزود: «حمله به تاسیسات هستهای ایران قطعا برنامه اتمی این کشور را به تعویق میاندازد، اما آن را نابود نمیکند. اگر آنها (اسرائیلیها) اقدام نظامی را بر گزینند، من مایل نیستم با آنها همدست باشم».
حربه اسرائیل برای خنثی کردن موضع دمپسی
این سخنان چنان برای مقامات صهیونیستی گران تمام شد که کوشیدند، موضع وی را متفاوت از موضع کاخ سفید جلوه دهند. در همین راستا بود که که یک مقام ارشد کابینه اسرائیل با «عجیب» خواندن اظهارنظر رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا گفت: «سخنان دمپسی عجیب است چراکه ظاهرا در تضاد با بیانیههای همیشگی کاخ سفید است که همواره اعلام کرده همکاری دفاعی و امنیتی میان اسرائیل و آمریکا هرگز تا این اندازه نزدیک نبوده».
او سپس ادامه داد: «به علاوه، با توجه به گزارش اخیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره برنامه هستهای ایران و نیز با توجه به اینکه برگزاری کنفرانس جنبش عدم تعهد در تهران به تلاشهای بینالمللی برای منزوی کردن ایران و اعمال فشار بینالمللی بیشتر بر آن، ضربه سختی وارده کرده، بیان این اظهارات عجیب به نظر میرسد».
همکاری نظامی آمریکا و اسرائیل در محاق
نکته قابل تامل اینکه دولتمردان آمریکایی صرفا به حرف بسنده و در عمل نیز اعتراض خود را به لفاظیهای اخیر اسرائیل نشان دادند. به این منظور، آنها میزان حضور خود در مانور نظامی مشترک با اسرائیل را کاهش دادند.
به گزارش هفتهنامه «تایم» به نقل از برخی منابع آگاه، آمریکا بیش از دو سوم نیروهای نظامی خود که قرار بود عازم اسرائیل شوند و نیز تعداد سیستمهای رهگیر موشکی در این مانور مشترک را کاهش داده است. به این معنا که به جای اعزام 5 هزار نیروی آمریکایی به این مانور نظامی که سالانه برگزار میشود، پنتاگون تنها 1500 نیرو اعزام خواهد کرد.
نکته قابل تامل اینکه بر اساس گزارش مجله تایم، سیستمهای ضدموشک پاتریوت، طبق برنامه به اسرائیل فرستاده میشوند اما خدمهای که آنها را راهاندازی کند، راهی اسرائیل نمیشوند. علاوه بر این، به جای، دو فروند ناو جنگی مجهز به سیستم دفاع موشکی بالستیک ایجیس که عازم آبهای سرزمینهای اشغالی شدهاند، برنامه جدید این است که تنها یک کشتی اعزام شود که البته اعزام همان یک ناو نیز قطعی نیست.
عصبانیت صهیونیستها از کاهش همکاری نظامی آمریکا
این موضوع نیز صهیونیستها را به تکاپو واداشت تا این اقدام پنتاگون را کم اهمیت جلوه دهند.
یک مقام امنیتی اسرائیل در این باره گفت: «اسرائیل هیچ ایدهای درباره علت تصمیم آمریکا برای کاهش حضور خود در مانور نظامی ندارد. پیوند میان ارتش آمریکا و اسرائیل قوی است و اگر این موضوع به تنش میان واشنگتن و تلآویو ارتباط داشت، ما متوجه میشدیم».
اما برخی دیگر از مقامات امنیتی و سیاسی اسرائیل واقعبینی را در پیش گرفتند و علت تصمیم آمریکا را تنش فزاینده میان بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل و دولت اوباما بر سر بحث حمله به ایران عنوان کردند.
حتی یکی از اعضاء ارشد کابینه اسرائیل به روزنامه یدیعوت آحارونت گفت: «تصمیم واشنگتن برای کاهش حضور در مانور مشترک با اسرائیل پاسخ دولت اوباما به ضیافت شام نتانیاهو به افتخار میت رامنی، نامزد جمهوریخواه انتخابات ریاست جمهوری آمریکاست».
جالب اینکه یکی از اعضاء امنیتی کابینه اسرائیل در این باره گفت: «انتخابات آمریکا ظرف دو ماه آینده برگزار میشود و تردیدی وجود ندارد اگر باراک اوباما پیروز انتخابات باشد، نتانیاهو را وادار میکند تا هزینه رفتار خود را بپردازد. او به آرامی از کنار این موضوع نمیگذرد».
از برآیند همه این موضعگیریهای کلامی و عملی آمریکاییها به روشنی میتوان دریافت، آنها در ممانعت از حمله اسرائیل به تاسیسات هستهای ایران به ویژه پیش از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بسیار جدی هستند.