بولتن نیوز: روزنامه دیلی تلگراف به نقل از سر جان ساورز -که زمانی دیپلمات عالیرتبۀ بریتانیا در موضوع هسته ای ایران بوده و در حال حاضر نیز رئیس سرویس اطلاعات مخفی این کشور است- گزارش کرده که هفته گذشته وی در جمع یکصد کارمند بلندپایه دولت این پیش بینی را مطرح کرده است. این اظهارات موجب بالا گرفتن بحث بسیار پر ستیزی درمورد مقاصد و قابلیت های هسته ای ایران شد.
سازمان های اطلاعاتی ایالات متحده به ارزیابی سال 2007 استناد می کنند مبنی بر اینکه ایران در سال 2003 تحقیق بر روی سلاح های هسته ای را به حال تعلیق درآورده و تصمیم ندارد گام های نهایی مورد نیاز را برای ساخت بمب اتمی بردارد. اما بریتانیا و به ویژه اسرائیل، همین داده های مشابه را با این معنا تفسیر کرده اند که پس بنا بر این تصمیم حرکت به سمت دستیابی به قابلیت تولید سلاح های هسته ای گرفته شده است. ایران اما به نوبه خود، بارها گفته که به هیچ وجه قصد ساخت سلاح هسته ای ندارد.
«خطرات بزرگ»
همچنین گفته شده که ساورز عملیات مخفیانه ای را توسط ماموران اطلاعاتی بریتانیا به اجرا گذاشته که از اوایل 2008 دستیابی ایران به فن آوری های مورد نیازش جلوگیری کرده است. یک مقام دولتی بریتانیا که تحت قوانین و مقررات اداری و به شرط ناشناس ماندن صحبت می کرد گفتۀ ساورز «دریک رویداد مدیریتی و برای کارمندان دولت در مورد این گزارش سخن می گفت و آنچه او گفته توسط دیگران نیز پیش از این گفته شده است. "
به گزارش روزنامه دیلی تلگراف، این اظهارات اولین ارزیابی علنی گزارش شدۀ ساورز از جاه طلبی های هسته ای ایران از زمان انتصاب وی به عنوان رئیس MI6 در سال 2009 بود. به گزارش روزنامه دیلی تلگراف وی گفته که ایران تا "دو سال دیگر" به یک کشور هسته ای تبدیل می شود و هنگامی که این کشور به چنین موقعیتی دست یابد آنگاه این ایالات متحده و اسرائیل هستند که باید در مورد حمله تصمیم به ایران بگیرند.
او افزود: "ایرانیان مصمم به ادامۀ مسیر تا دستیابی به همه جنبه های سلاح های هسته ای و تمام فن آوری هایی لازم هستند. و به همان اندازه نیز روشن است که اگر ایران به یک کشور دارای سلاح هسته ای تبدیل شود اسرائیل و ایالات متحده، با خطرات بزرگی مواجه خواهند شد. "
مداخله انگلستان
ایران می گوید برنامه هسته ای اش برای مقاصد صلح آمیز طراحی شده است، اما ایالات متحده و متحدانش تحریم های اقتصادی سختی را همراه با تلاش های دیرینه و تاکنون بی نتیجۀ دیپلماتیک برای متقاعد کردن ایران به رها کردن برنامۀ غنی سازی هسته ای ، بر این کشور تحمیل کرده اند.
ساورز تاکید کرده که با این اوصاف بدون تلاش های سازمان های اطلاعاتی بریتانیا "شما امروز به جای دو سال پس از 2012، در سال 2008 ایرانی مسلح به سلاح های هسته ای را روبروی خود می دیدید. وی جزئیات بیشتری در این خصوص ارائه نکرد.