
به گزارش پایگاه خبری 598، روز گذشته وزیر نیرو در نامهای به مدیرعامل شرکت توانیر از او خواست تا تعرفههای جدید برق و شرایط آن را به شرکتهای برق منطقهای و توزیع نیروی برق در سراسر کشور اعلام کند. براساس این بخشنامه جدید، هزینه تامین برق به ازای هر کیلووات با ۲۶درصد افزایش به ۹۵۳۷ریال رسیده و تعرفه برق مشترکان کممصرف ۳۰درصد افزایش پیدا کردهاست.
همشهری پیشاز این از جزئیات افزایش تعرفهها و تغییر در ضرایب تخفیف خبر داده بود و حالا وزارت نیرو اعلام کرده که تعرفه برق مشترکان پرمصرف با آنچه تعدیل جزئی در ضرایب تخفیف خوانده شده اعمال خواهد شد؛ به این معنا که قرار است بهتدریج تخفیف برق مشترکان پرمصرف حذف شود.
براساس بخشنامه جدید ضریب تعرفه برق بخش عمومی شامل مؤسسات پژوهشی، مجلس، قوه قضاییه، مراکز بهداشتی دولتی، جایگاه فرآوردههای نفتی و مؤسسات نیکوکاری ۵۱درصد و مراکز فرهنگی، مراکز آموزشی، بیمارستانهای آموزش، خوابگاهها، مراکز بهزیستی و باشگاههای ورزشی ۵۱درصد رشد پیدا کردهاست.
وزارت نیرو اعلام کرده که تعرفه برق محل اقامت اشخاص دیپلماتیک براساس جدول تعرفه بخش خانگی محاسبه خواهد شد. این در حالی است که تعرفه برق مراکز بهداشتی و درمانی خصوصی نظیر بیمارستانها، درمانگاهها، مراکز تشخیص طبی، مراکز پیراپزشکی، داروخانهها و مطب پزشکان ۱۱۰درصد افزایش مییابد. براساس این بخشنامه تعرفه برق بخش کشاورزی تنها ۷درصد نسبت به پارسال افزایش مییابد.
وزارت نیرو همزمان با اعلام تعرفههای جدید برق از جزئیات مبالغ درج شده روی قبوض برق رونمایی و اعلام کرد: براساس تبصره ۶ قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور، سهم هر مشترک خانگی ۹۰هزار تومان تعیین شده و براساس دستورالعمل ابلاغی از هر مشترک خانگی طی سال ۱۴۰۳ (فارغ از اینکه چند روز از اشتراک ایشان میگذرد) مبلغ ۹۰ هزار تومان بابت هزینه خدمات مرتبط با صندوق بیمه همگانی دریافت میشود.
همچنین هر ماه هر مشترک خانگی ۳۰۰تومان باید بابت بیمه مشترکان و ۹۰هزار تومان بابت بیمه همگانی پرداخت کند که وزارت نیرو تنها مسئول وصول مبلغ بوده و پول دریافتی بابت بیمه همگانی بهحساب خزانهداری کشور واریز میشود. روی هر قبض هم ۱۰درصد مالیات بر ارزش افزوده محاسبه و دریافت و بهحساب سازمان امور مالیاتی واریز شده و ۱۰درصد هم عوارض برق گرفته میشود که صرف توسعه انرژی تجدیدپذیر و توسعه برقرسانی به روستاها خواهد شد.
کولرهای گازی نسبت به کولرهای آبی ۴ تا ۶ برابر برق بیشتری مصرف میکنند و با توجه به سهم بالای این وسایل در مصرف برق خانگی، استفاده بیرویه از این نوع سیستم سرمایشی بهویژه در شرایط دمایی بالا، فشار سنگینی بر شبکه برق کشور وارد کرده و هزینه خانوارها را بهشدت افزایش میدهد. به گزارش همشهری، براساس الگوی مصرف برق، مصرف تا سقف ۳۰۰ کیلووات ساعت با قیمت یارانهای محاسبه میشود و بهطور متوسط هر کیلووات ساعت حدود ۱۳۰تومان هزینه دارد، اما با عبور از این سقف، تعرفه برق مشترکان بهصورت پلکانی و تصاعدی افزایش مییابد. بر این اساس تعرفه برق مشترکان خانگی که بهترتیب تا سطح الگو، مازاد بر الگو تا یک و نیم (۱.۵) برابر، مازاد بر آن تا ۲ و نیم(۲.۵) برابر و میزان مصارف بیش از ۲ و نیم (۲.۵) برابر داشته باشند، بهترتیب با ضریبهای نیم (۰.۵)، یک و نیم (۱.۵)، دو و نیم (۲.۵) و پنج (۵) برابر هزینه تأمین برق محاسبه و دریافت میشود.
بهعنوان نمونه مشترکانی که بیش از۲.۵ برابر الگو برق مصرف کنند، (برای مناطق عادی با الگوی مصرف ۳۰۰کیلووات و مصرف عملی بیش از ۷۵۰کیلووات ساعت) هزینه هر کیلووات ساعت برق ۵برابر هزینه تأمین برق افزایش پیدا میکند که نسبت به تعرفه محاسبه شده برای مشترکان کممصرف تا ۴۰برابر گرانتر است و قبوض سنگینی را برای مشترکان پرمصرف به همراه خواهد داشت.