به گزارش پایگاه خبری 598، مرحله اول و دوم عملکرد مربوط به سال مالی ۱۴۰۱ شرکتها به حساب سهامداران به ترتیب آذر و اسفند ماه سال گذشته واریز شد.
در مرحله دوم دارندگان سبد سهام عدالت ۴۹۲ هزار تومانی مبلغ ۴۴۶ هزار تومان، ۵۳۲ هزار تومانی مبلغ ۴۸۲ هزار تومان و سبد سهام یک میلیون تومانی ۹۰۶ هزار تومان سود دریافت کردند.
در این بین به دلیل بدقولی برخی شرکتها، واریز این سود در دو مرحله انجام نشد و به مرحله سوم کشیده شد؛ در همین رابطه نهم خردادماه امسال سید احسان خاندوزی وزیر سابق امور اقتصادی و دارایی اعلام کرد که «علیه شرکتهایی که سود سهام عدالت ندادند، اقدام حقوقی صورت میگیرد. سود سهام عدالت سال ۱۴۰۱ در اسفند سال ۱۴۰۲ واریز شد اما باقیمانده اندک دیگری نیز وجود دارد که سرجمع آن حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان است و عمدتاً سه دسته شرکتهای فولادی، پالایشی و پتروشیمی هنوز به وظایف خود در پرداخت سود عمل نکردهاند. سازمان بورس علیه آن دسته از شرکتها که به تعهدات خود عمل نکردند اقدام حقوقی خواهد کرد. زیرا موضوع سهام عدالت احقاق حق سهامداران خرد است. امیدواریم تا پایان دولت سیزدهم این مسئله به نتیجه برسد.»
با این حال عمر دولت سیزدهم به پایان رسید و با شروع به کار دولت چهاردهم هر روز اخبار جدید درباره زمان واریز سود سهام عدالت منتشر شد تا اینکه حجت الله صیدی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار هفته پیش اعلام کرد که سود سهام عدالت شب یلدا واریز میشود؛ بنابراین با توجه به وعده صیدی این سود باید تا انتهای هفته جاری به حساب سهامداران عدالت واریز شود.
همچنین دستیار ویژه و مشاور رئیس سازمان بورس در امور سهام عدالت اعلام کرد: برای دریافت تمامی خدمات مربوط به سهام عدالت از جمله «سود، انتقال سهام متوفیان به وراث و برگزاری مجامع شرکتهای سرمایهگذاری استانی» نیازی به پرداخت هیچگونه وجهی به مراجع مربوطه نیست.
جزئیات سود سهام عدالت
طبق اعلام مسئولان سازمان بورس، سود سهام عدالت مربوط به عملکرد سال مالی ۱۴۰۱ شرکتهای سرمایهپذیر شامل شرکتهای پالایشی، پتروشیمی و معدنیها که مجامع آنها در سال ۱۴۰۲ برگزار شد، در مجموع ۷۸ هزار میلیارد تومان بود که حدود سه هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان برای مشارکت در افزایش سرمایه شرکتهای سرمایهپذیر استفاده شد.
حدود ۷۵ هزار میلیارد تومان باقی مانده سود بود که باید بین سهامداران تقسیم میشد. وجه تأمین شده از مبلغ ۷۴ هزار میلیارد تومان وصولی معادل ۳۲ هزار میلیارد تومان، پایان آذر ماه سال ۱۴۰۲ به حساب سهامداران واریز شد. در پایان اسفند ماه ۱۴۰۲ نیز مبلغ ۱۷ هزار میلیارد تومان واریز شد و الباقی وجوه جمعآوری شده حدود ۲۵ هزار میلیارد تومان است که باید به حساب سهامداران عدالت واریز شود.
با توجه به اینکه میزان سود تخصیصی به سهامداران به ارزش اسمی سهام ارتباط پیدا میکند، به هر کدام از سهامهای یک میلیون تومانی، ۵۳۲ هزار تومانی و ۴۸۸ هزار تومانی رقمهای متفاوتی از سود سهام عدالت تعلق میگیرد که محاسبات آن باید از سوی سپردهگذاری مرکزی محاسبه و اعلام شود.
جاماندگان چه کنند؟
در این بین با توجه به اینکه برخی از سهامداران عدالت، تاکنون سود خود را دریافت نکردهاند سازمان بورس شرایطی فراهم کرده تا این افراد با با ثبتنام در سامانه جامع اطلاعات مشتریان (Sejam.ir) یا اصلاح شماره شبای معتبر خود در این سایت امروز (دوشنبه ۲۶ آذرماه) در فرآیند دریافت سود قرار گیرند.
آنطور که سازمان بورس اعلام کرده شماره «شبای نامعتبر، حساب مسدود، راکد، مشترک (دو امضا)، ارزی و بلندمدت» از جمله مهمترین دلایلی است که برخی سهامداران نتوانستهاند تاکنون سود خود را دریافت کنند.
گفتنی است همه سهامداران سهام عدالت میتوانند با مراجعه به سامانه سجام از وجود شماره شبا معتبر خود نزد شرکت سپرده گذاری مرکزی اطمینان حاصل کنند.