به گزارش پایگاه 598، هر چه به پایان فصل لیگ برتر نزدیک میشویم، حاشیههای داوری بیشتر و بیشتر میشود. در هفته گذشته میتوان گفت حاشیههای داوری از متن مسابقات پررنگتر بود و به نوعی همه را درگیر خود کرد. در بازی پرسپولیس و آلومینیوم اوج مشکلات داوری را شاهد بودیم.
به غیر از دیدار پرسپولیس و آلومینیوم، در برخی از دیگر مسابقات هفته هجدهم -از جمله تراکتور - فولاد، سپاهان - گلگهر و استقلال - مس کرمان- اعتراضهای به داوری به اوج رسید. پیش از این نیز در بازی هفته هفدهم لیگ برتر بین فولاد و پرسپولیس کم حاشیه داوری وجود نداشت تا حالا فضای فوتبال ایران که البته با اعتراض به داوری و حاشیههای تمام نشدنی سالها سَر کرده است، در این یکی دو هفته شرایط اضطرار را تجربه کرده باشد.
این در حالی است که در نیم فصل کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال نسبت به اعتراضهای به داوری هشدار و مطابق رسم هر ساله به باشگاهها و بازیکنان و مربیان اخطار داده شد که در صورت اعتراض به داوری جریمه در انتظار آنها خواهد بود. با این وجود این بیانیهها حداقل از لحاظ نقش پیشگیرانه به هیچ وجه موفق نبوده و کار به جایی رسیده که تقریباً همه باشگاههای لیگ برتری از وضعیت داوری شاکی هستند. در این میان همچنان از VAR هم خبری نیست و لیگ برتر فوتبال ایران با این وضعیت در چاه حاشیههای داوری روز به روز بیشتر فرو میرود.
در این میان کمیته داوران نقش غیر قابل انکاری در مدیریت مسائل مربوط با داوری دارد و نمیتوان نقش این کمیته را در وضعیت امروز داوری فوتبال کشور نادیده گرفت. خداداد افشاریان به عنوان رئیس این کمیته و عضو هیئت رئیسه فدراسیون، مرتبطترین مدیر فدراسیون فوتبال در زمینه مسائل و وضعیت امروزِ داوری است که باید به حجم گسترده معترضان داوری و اتهامات ادعاهایی که وجود دارد، رسیدگی کند و از سوی دیگر سروسامانی به وضعیت ملتهب کنونی دهد. با این وجود اظهار نظرهایی از سوی این داورِ دیروز و رئیس امروز شنیده میشود که جای تأمل دارد.
افشاریان در کوران اعتراضها به داوری و در حالی که صدای خیلیها بعد از داد و بیداد بر سر داوران هنوز باز نشده بود به جای آرام کردن شرایط، هیزم به زیر دیگِ حاشیه گذاشت. جمله طلایی او، «طلبکار بودن پرسپولیس برای یک پنالتی» بود که با واکنش شدید باشگاه پرسپولیس نیز روبهرو شد. پرسپولیسیها اعتقاد دارند این اظهار نظر به غیر از اینکه یک پنالتی ناحق باید برایشان در بازی دیگری گرفته شود تا این طلبکاری تسویه شود، چه معنی دیگری دارد؟ طبیعتاً حق با آنهاست و مطرح شدن این جمله از سوی رئیس کمیته داوران میتواند ابهامات زیادی را در ذهن ایجاد کند، مثلاً اینکه آیا میشود هر پنالتی اشتباهی که در لیگ تاکنون گرفته شده را به حساب بدهکار یا طلبکاری باشگاهی گذاشت یا اینکه از این به بعد هر تصمیم اشتباه داوران را باید پای حساب و کتابها نوشت؟ با این حرف در بازیهای آینده هر پنالتی که به نفع این تیم گرفته شود، ممکن است تیم حریف به همین موضوع طلبکاری سرخها ربط بدهد. افشاریان با این منطق پرسپولیس را طلبکار کرد و 15 باشگاه دیگر را بدهکار!
از سوی دیگر افشاریان در مصاحبه تلویزیونیاش تنها ساعتی بعد از پایان هفته پرماجرای لیگ برتر به موضوعات جنجالی دیگری میپردازد که مسئول مستقیمش کمیته داوران به ریاست شخص گوینده است. افشاریان احتمالاً با هدف حمایت از داوران میگوید: «در فوتبالی که تا خرخره سود میبرد، داور مجانی قضاوت میکند و چرا باید اینقدر تحت فشار باشد؟» از این جمله دو موضوع را میتوان دریافت، ابتدا اینکه دستمزد داوران به حدی کم است که میتوان کارشان را «مجانی» قلمداد کرد یا اینکه آنها مدت زیادی است که دستمزدهایشان را دریافت نکردهاند و به طور تلویحی میتوان گفت مجانی کار میکنند.
مشکلات داوری فوتبال ایران به حد سرسامآور رسیده و هر هفته صدای چند باشگاه در میآید. در این شرایط کمیته داوران و شخص افشاریان به عنوان سکاندار داوری فوتبال کشور، باید با حفظ حمایت از داوران پاسخگوی اعتراضها و ابهامات و دیگر مسائل داوری باشد. «مجانی کار کردن داوران»، «بهانه تراشیدن با نبود VAR» و «طلبکار کردن پرسپولیس برای یک پنالتی» دردی از وضعیت کنونی داوری فوتبال کشور دوا نمیکند. هفتههای پایانی لیگ در راه است و داوری نیاز به آرامش، رسیدگی و ارتقا دارد، نه همدردی با نبود VAR و حساب و کتاب کردن بدهکاران و طلبکاران پنالتی! با این اظهارنظرها، خداداد افشاریان مستحقترین فرد برای دریافت کارت قرمز است!