به گزارش پایگاه 598، دکتر احمد حاجبی یکشنبه ۱۴ شهریور در سمپوزیوم ملی مداخله در بحران با تأکید بر خودکشی که به میزبانی دانشگاه سید جمالالدین اسدآبادی بهصورت مجازی برگزار شد، اظهار کرد: ۳۷ کشور در جهان دارای برنامه پیشگیری از خودکشی بوده که کشور ایران نیز جزء این کشورها است و اهداف استراتژی کشور در این رابطه مشخص است و باید به سمت اجرایی شدن حرکت کرد و امیدواریم در سالجاری برنامه جدید پیشگیری از خودکشی را با استراتژی و فعالیت و اهداف اختصاصی آن در سطح کشور پیش بگیریم .
وی گفت: افزایش روانی دادههای مربوط به رفتارهای خودکشی، افزایش آگاهی امید پیرامون رفتارهای خودکشی و ارتقا سواد سلامت روان جامعه، ارتقاء کمی و کیفی خدمات ارائه شده به افراد در معرض خطر، ساماندهی انتشار خبر و سایر محتواهای فرهنگی،کاهش دسترسی به روشهای شایع خودکشی از جمله شش هدف و برنامه استراتژی کشور در پیشگیری از خودکشی است.
مدیر کل دفتر مشاوره و سلامت وزارت بهداشت با بیان اینکه برای موفقیت در بحث پیشگیری از خودکشی نیاز به همکاری بین بخشی همه دستگاهها و ریشهیابی علل خودکشی و ایجاد شبکه علیتی است، تصریح کرد: میانگین خودکشی در جهان بر اساس آمار سال ۲۰۱۷ سازمان جهانی میزان ۱۰.۶ درصد در هر ۱۰۰ هزار نفر بوده که در مدیترانه شرقی که کشور ایران نیز جزء آن به شمار میرود میانگین خودکشی در هر ۱۰۰ هزار نفر ۳.۹ درصد بوده و دارای پایینترین آمار خودکشی به دلایل اعتقادات مذهبی است.
حاجبی با اشاره به اینکه متأسفانه کشورهای مدیترانه شرقی آمار خودکشی خود را گزارش نمیدهند اما در بین این کشورها و نیز در دنیا ایران شفافترین کشورها در ارائه آمار خودکشی بهشمار میرود، افزود: باید در رابطه با خودکشی حساسیت به وجود آورده و با این حساسیتهای مبتنی بر مداخلات اقدامات اثر بخش انجام داد.
میزان موارد خودکشی زنان به نسبت مردان بالاتر است
مدیرکل دفتر مشاوره و سلامت وزارت بهداشت با بیان اینکه میزان موارد خودکشی زنان به نسبت مردان بالاتر است، گفت: در زمینه فوت ناشی از خودکشی میزان فوت مردان به نسبت زنان آمار بالاتری را نشان میدهد.
حاجبی تصریح کرد: میزان ۶۳ تا ۶۴ درصد از موارد اقدام به خودکشی در کشور مربوط به زنان بوده و ۶۳ تا ۶۴ درصد از موارد فوت ناشی از خودکشی در کشور مربوط به مردان است.
وی با بیان اینکه در کشورهای با سطح درآمد بالا ۲۵ درصد موارد خودکشی به زنان اختصاص دارد، اضافه کرد: بالاترین میزان اقدام به خودکشی بین سنین ۱۵ تا ۲۴ سال در سطح جهان بوده که در کشور ما اقدام به خودکشی در سنین ۲۵ تا ۳۴ سال است.
استانهای غربی بیشترین موارد خودکشی را دارند
حاجبی مسمومیت با سموم ،حلق آویز کردن و اسلحه گرم را از شایعترین اقدامات و روشهای خودکشی افراد در سطح جهان برشمرد و افزود: در سطح کشور کسانی که اقدام به خودکشی کردهاند بیشتر زنان خانهدار بودهاند .
حاجبی خاطرنشان کرد: استانهای غرب کشور در شش سال گذشته بر اساس تحقیقات دارای بیشترین موارد خودکشی به نسبت دیگر استانهای سطح کشور بودهاند.
مدیرکل دفتر مشاوره و سلامت وزارت بهداشت با گلایهمندی از سیستم رسانهای، خاطرنشان کرد: بیشتر رسانهها با اخبار خودکشی نگران تأثیر انعکاس خبر خودکشی بر روی مخاطب نبوده و بیشتر به دنبال جذابیت خبر خود هستند در حالیکه بهدلیل تبعات سوء آن نباید چنین اخباری بولد و یا در صفحه اصلی قرار گیرد.
هنوز نتوانستیم قرص برنج را از سوپریها و عطاریها جمع کنیم
وی با اشاره به کاهش دسترسی به روشهای شایع خودکشی، تصریح کرد: هنوز نتوانستیم قرص برنج را از سوپریها و عطاریهاجمع کنیم در حالیکه باید با کمک دستگاه قضا و دستگاههای ذیربط نسبت به این امر اقدام شود .
حاجبی با بیان اینکه برخی از افراد سودجوء با برخی از کارها که مبانی علمی ندارند از سواد پایین سلامت جامعه برای بالا کشیدن خود اقدام کرده و خود را بالا میکشند، تصریح کرد: ارتقاء سواد سلامت در جامعه موجب آن بوده که افراد در دام سودجویان نیفتند .
وی با تأکید بر حمایت اجتماعی و ارتقا نشاط اجتماعی در جامعه، یادآور شد: ارتقاء نشاط اجتماعی نیازمند شاخصهای زیربنایی بوده و باید بر مبانی نشاط بهصورت علمی توجه شده و دسترسی به خدمات و مهارت زندگی ارتقاء یابد.