
به گزارش پایگاه خبری 598، «زونگ پی وو» سفیر پکن در تهران با حمایت از حل و فصل سیاسی و دیپلماتیک مساله هستهای ایران تاکید کرد: چین طرفدار این است که باید از طریق سیاسی و دیپلماتیک مساله هستهای ایران حل و فصل شود. درخواست داریم که مبتنی بر چارچوب برجام به یک توافق رسید.
نشست سهجانبه برای مقابله با یکجانبهگرایی و برنامه اتمی
دیپلمات ارشد چین در پاسخ به سوالی در خصوص نشست سهجانبه ایران، چین و روسیه در پکن و مقابله با یکجانبهگرایی و موضوع هستهای ایران گفت: طرف چینی میزبان مذاکره سهجانبه در پکن بود و در نهایت ما یک بیانیه مشترک منتشر کردیم که باعث توجه گسترده جهانی شده است. طرف چینی همواره طرفدار این است که باید از طریق سیاسی و دیپلماتیک مساله هستهای ایران حل شود. ما درخواست داریم که باید مبتنی بر چارچوب برجام به یک توافق برسیم. در حال حاضر مساله هستهای ایران به چهارراه مهمی رسیده است.
این دیپلمات چینی افزود: فرصتی مهم وجود دارد که طرفها از طریق گفتوگو یک برنامه حل و فصل ترتیب دهند. در وضعیت فعلی، طرفها چه اقدامی انجام دهند سوال مهم است. فکر میکنیم که در وضعیت فعلی طرفهای مربوطه باید باهم به همین سمت حرکت کنند و تماسها را تقویت کنند. آمریکا به عنوان کشوری که یکجانبه از برجام خارج شد، باید حسننیت سیاسی را نشان دهد، در این گفتوگوها شرکت کند و در عین حال استفاده از زور و فشار حداکثری را متوقف کند.
وی افزود: طرف چینی هم توجه دارد که آمریکا و ایران درباره مساله هستهای گفتوگو کردند. ما کماکان با طرفهای مربوطه تماس خود را حفظ میکنیم تا به یک برنامه حل و فصل سیاسی که همه دغدغههای طرفها را در نظر بگیرد، برسد. اهداف طرف چینی روشن است. یعنی از سیستم عدم اشاعه هستهای حمایت کنند.
«یک کشور بزرگ، بیپروا قلدری یکجانبه اعمال میکند»
سفیر پکن در تهران طی نشست خبری که در محل سفارت این کشور برگزار شد، همچنین درباره مواضع چین نسبت به اعمال تعرفههای آمریکا اظهار داشت: وضعیت بینالمللی پر از آشفتگی است اما در این شرایط یک کشور بزرگ بیپروا قلدری یکجانبه اعمال میکند.
وی افزود: در روزهای اخیر آمریکا به بهانههای مختلف اعلام کرده به تمامی شرکتهای تجاری از جمله چین تعرفه اعمال میکند، این مساله قوانین سازمان تجارت را نقض کرده است. این اقدام ثبات اقتصاد جهانی را تحت تاثیر قرار داده است. دولت چین به شدت این موضوع را محکوم کرده و قاطعانه مخالفت میکند و اقداماتی را برای مقابله با آن اتخاذ کرده است.
این دیپلمات چینی همچنین بیان کرد: روابط اقتصادی تجاری چین و آمریکا باید منافع متقابل و برد - برد باشد. آمریکا باید طبق نظر دو کشور و جهان اعمال کند. استفاده از تعرفههای برای سرکوب و توسعه اقتصاد چین و سرکوب توسعه مردم چین دست بردارد.
چین و تهران، حامی تجارت آزاد
زونگ پی وو ادامه داد: توسعه چین مبتنی بر اتکا خود بوده است، مهم نیست چگونه محیط خارجی چین ادامه مییابد. چین خونسردی خود را حفظ کرده و بر انجام کارهای خود تمرکز میکند.
وی تاکید کرد: میایستیم تا قدرتمندان را متوقف کرده و اقدامات لازم برای مقابله با قلدری آمریکا انجام میدهیم، نه فقط برای حفظ حقوق خود، بلکه برای بشریت و جلوگیری از دنیای جنگلی است.
سفیر چین در تهران خاطرنشان کرد: چین و ایران حامی تجارت آزاد هستند، ما یک آشنایی روشنی درباره ماهیت هژمونی آمریکا داریم. چین و ایران تمایل دارند اقداماتی را انجام دهیم تا با اقدامات یکجانبه آمریکا مقابله کنیم.
«آمریکا باید مهار همکاری تجاری ایران و چین را متوقف کند»
سفیر چین در تهران در پاسخ به سوال ایسنا مبنی بر موضع دولت این کشور درباره تحریمهای آمریکا به دلیل تعاملات و همکاری با ایران اظهار داشت: آمریکا باید مهار کردن همکاری تجاری و اقتصادی ایران و چین را متوقف کند. طرف چینی همه اقدامات لازم را اتخاذ میکند تا از منافع مشروع طرف چینی حمایت کند. ولو این که وضعیت بینالمللی و منطقهای تغییر یابد طرف چینی همکاری دوستانه با ایران را توسعه میدهد.
وی خاطرنشان کرد: در ماه گذشته زمانی که رئیسجمهور شی جینپینگ با نمایندگان محافل بازرگانان بینالمللی صحبت میکرد، تاکید کرد که سیاست درهای باز یکی از سیاستهای چین است و این سیاست تنها گسترش مییابد. چین دومین و بزرگترین بازار جهان است و دارای بزرگترین مصرفکننده متوسط است.
سفیر چین در تهران اظهار داشت: طرف چینی تمایل دارد با همه طرفها از جمله طرف ایرانی از نظم چندجانبه و نیز از محیط بینالمللی باز و همکاری حمایت کند.
مخالفت چین با ورود شورای امنیت به مساله هستهای ایران
زونگ پی وو در ادامه درباره اقدامات چین در ارتباط با مکانیسم ماشه و بازگشت تحریمها علیه ایران هم گفت: در ماه گذشته طرف چینی میزبان نشست سهجانبه بود و بیانیه مشترکی در این راستا منتشر گردید. در این بیانیه ۵ ابتکار از سوی طرف چینی برای حل و فصل مساله هستهای ایران از طریق مناسب را مطرح کردیم. این ۵ ابتکار یک سیستم برای حل و فصل سیاسی و دیپلماتیک مساله هستهای ایران است.
وی ادامه داد: در ابتکارهای ارائه شده، نوع چهارم آن اشاره دارد به این که ما به گفتوگو برای همکاری پایبند هستیم و با وارد شدن شورای امنیت سازمان ملل در این موضوع مخالفت میکنیم.
وی ادامه داد: تاکید میکنیم در وضعیتی فعلی وارد شدن شورای امنیت در این موضوع به طرفهای مربوطه کمک نمیکند و استفاده از این ساز و کار اسنپبک فقط باعث میشود که تلاشهای سالهای اخیر بیفایده باشد و ما باید به طور محتاطانه این کار را بررسی کنیم.
این دیپلمات چینی همچنین بیان کرد: این مذاکره سهجانبه در پکن، تلاش دیپلماتیک مهم طرف چینی است.
سفیر چین افزود: از یک لحاظ فکر میکنیم برای حل و فصل مناقشات بینالمللی، یک نقطه امید این است کشورهای بیشتر با ابتکار امنیتی طرف چینی موافق باشند. شی جینپینگ، رئیسجمهور کشورمان این ابتکار را سال گذشته مطرح کرد که طرفها باید به مفهوم اصلی امنیت پایبند باشند و به طور فعالانه گفتوگوها و مذاکرات را پیگیری کنند و از اقداماتی برای تضعیف وضعیت جلوگیری کنند.
زونگ پی وو تصریح کرد: تجربیات تاریخی به ما نشان میدهد برتری یک دولت باعث حل و فصل نمیشود. با روحیه احترام متقابل میتوانیم راه حل و فصل مناسبی که دغدغههای طرفها را حل کند، پیدا کنیم. طرف چینی برای این اقدام تلاش میکند.
«آمریکا باید حسننیت نشان دهد، نه ایران»
این دیپلمات چینی در بخش دیگری از این نشست خبری، با تاکید بر این که مواضع چین درباره مساله هستهای ایران آشکار بوده و خواستار حل و فصل این مساله هستند، گفت: گفتوگو بهتر از مقابله است، اما آیا این گفتوگو معنادار است، باید با دقت بررسی کنیم. شما خیلی خوب میدانید آمریکا به طور یکجانبه از برجام خارج شد و باعث وضعیت فعلی مساله هستهای شده است.
وی خاطرنشان کرد: آمریکا باید حسننیت نشان دهد، نه ایران. یعنی آمریکا باید با روحیه احترام متقابل در این گفتوگوها شرکت کند، اما الان آیا آمریکا واقعا با این روحیه احترام متقابل درگفتوگوها شرکت میکند؟ فکر میکنم دوستان ایرانی هم به این مساله باید فکر کنند.
وی تصریح کرد: در خلال این گفتوگو آنها از فشار حداکثری استفاده میکنند. بنابراین به دو نکته تاکید دارم، یکی راهکار حل و فصل مسأله هستهای ایران، سیاسی و دیپلماتیک است و دیگری خواستار این هستیم که چارچوب جدید مبتنی بر برجام تعریف شود. همواره چین بر گفتوگوی صلحآمیز تاکید دارد تا منافع طرفها تامین شود.
«ایران به نقش شانگهای به طور فزاینده اهمیت میدهد»
سفیر چین در تهران در ادامه درباره برگزاری نشست شانگهای نیز اظهار کرد: بعد از اجلاس سران سازمان شانگهای که در «آستانه» برگزار شد، چین ریاست دورهای این سازمان در سال ۲۰۲۴ - ۲۰۲۵ را بر عهده گرفت که در پاییز امسال این اجلاس توسط پکن برگزار میشود.
وی یادآور شد: رئیسجمهور شی جینپینگ نیز تاکید کرد که همکاری و هماهنگی و تجربه شانگهای برای موفقیت است. طرف چینی با کشورهای عضو شانگهای به روحیه خود پایبند است و احترام به تنوع فرهنگی و توسعه مشترک با موضوع اصلی سال سازمان شانگهای مبنی بر توسعه پایدار را با اهمیت میداند.
این دیپلمات چینی خاطرنشان کرد: ایران کشور مهمی دارای تاثیر مهم منطقهای و بینالمللی است و به نقش شانگهای به طور فزاینده اهمیت میدهد.
زونگ پی وو با اشاره به عضویت رسمی ایران در شانگهای گفت: ایران در تمامی فعالیتهای سازمان شانگهای از جمله توسعه سبز، محیط زیست و غیره شرکت کرده و طرف چینی از این اقدام قدردانی میکند.
وی افزود: رئیسجمهور چین در نشست مرکزی امور همسایه چین در سخنرانی خود تاکید کرد که باید بر ایجاد جامعه چین و کشورهای همسایه با سرمایه مشترک تمرکز کرد، همچنین اشاره شد که چین پرچم جامعه بشر با سرنوشت مشترک را بالا نگه میدارد و امنیت همسایگی، رفاه همسایگی و صلح و دوستی را به عنوان مفهوم خود از صلح و همکاری دنبال میکند.
سفیر چین در تهران یادآور شد: چین و ایران دو کشور آسیا هستند که به طور فعال ساخت و ساز طرح یک کمربند-جاده را پیگیری میکنند. در قالب سازمانهایی مانند شانگهای همکاریها را حفظ کردهاند. همچنین در پشت صحنه تسریع توسعه وضعیت و تغییرات بزرگ جهانی اهمیت راهبردی چین و ایران برجستهتر شده است. تغییرات و هماهنگی چین و ایران نه تنها به نفع مردم دو کشور است بلکه در صلح و ثبات منطقهای و بینالمللی نقش مهمی را ایفا میکند.