به گزارش فارس سال ۹۰ در حالی به پایان رسید که به نظر میآمد قیمت انواع گوشت با افزایشی که قبلا تجربه کرده بود به ثبات رسیده است اما بعد از تعطیلات عید افزایش جهشی قیمت انواع گوشت، بویژه مرغ و گوساله را شاهد هستیم.
این اتفاق در حالی صورت رخ میدهد که مسئولان قبل از عید خبر از ذخیرهسازی کافی این اقلام داده بودند و حتی در مورد تولید مرغ نیز اعلام مازاد تولید کرده بودند که به گفته آنها برای تعادل عرضه و تقاضا نیاز به صادرات دارد.
اما چه شده که با این وضعیت تولید و ذخیرهسازی، به یکباره در مدت کوتاه تعطیلات عید قیمت انواع گوشت و مرغ گران شده است؟
شنیدهها حاکی است با شروع تعطیلات نوروزی مدیریت عرضه و کنترل قیمت نیز توسط مسئولان تعطیل شده است و با به هم خوردن نسبت عرضه و تقاضا قیمت انواع گوشت نیز افزایش یافته است.
در حالی هر کیلوگرم گوشت گوساله با استخوان در کشتارگاه قبل عید ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان بود که امروز با هزار و ۵۰۰ تومان افزایش به ۱۴ هزار تومان رسیده است و با این بهانه قیمت گوشت گوساله خالص در مغازهها برای مصرف کننده هر کیلوگرم بین ۱۸ الی ۱۹ هزار تومان در نوسان است.
همچنین قیمت هر کیلوگرم گوشت مرغ که قبل از عید ۴ هزار و ۲۰۰ تومان بود تا کیلویی ۵ هزار و ۵۰۰ تومان نیز رسیده است.
اگرچه در این میان صحبت از افزایش قیمت نهادههای دامی بویژه خوراک دام به عنوان عاملی برای افزایش قیمت مطرح میشود،اما افزایش به یکباره در طول دو هفته تعطیلی سرمنشأ دیگری دارد که به عدم مدیریت صحیح عرضه و کنترل قیمت ختم میشود.
*دام به کشتارگاهها نرسید
رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی میگوید؛ دلیل اصلی افزایش قیمت هنوز مشخص نیست اگرچه علوفه گران شده و هنوز برههای نو به بازار نیامده است و وضعیت آب و هوایی هم طوری است که علوفه ها سبز نشده،اما در طول ایام عید نیز دام به کشتارگاهها نرسیده است.
ملکی در حالی خروج غیرمجاز دام را دلیل دیگری برای افزایش قیمت گوشت مطرح میکند که این موضوع همواره در طول سال مطرح است و نمیتواند عامل موثری برای افزایش قیمت در کوتاهمدت محسوب شود.
*قیمت گوشت متعادل میشود
وی همچنین در مورد پیشبینی خود از آینده قیمت گوشت میگوید؛ باید حداقل یک هفته صبر کنیم تا وضعیت تولید و وارداتی که انجام میشود،مشخص شود وگرنه با همین وضعیت موجود قیمت گوشت قابل پیشبینی نیست.
*افزایش 1500 تومانی گوشت گوساله
به گفته وی قیمت هر کیلوگرم گوشت گوساله در کشتارگاه از 12500 تومان قبل عید به 14 هزار تومان رسیده است،این در حالی است که قیمت هر کیلوگرم گوشت گوساله به قیمت 18 الی 19 هزار تومان به دست مردم میرسد.
*به هم خوردن تعادل عرضه و تقاضا عامل گرانی
رئیس اتحادیه گوشت گوساله نیز در مورد وضعیت گرانی گوشت بعداز عید میگوید: به نظر میرسد دام به کشتارگاهها نرسیده و کمبود عرضه عامل گرانی بوده است.
علی خندان رو با اشاره به وارداتی که از کشورهای برزیل و پاکستان و پرواری از سیستان و بلوچستان انجام میشود، اظهار امیدواری میکند که با تنظیم واردات و نیز با سبز شدن مراتع بعد از بارشهای سنگین قیمت گوشت در هفتههای آینده متعادل شود.
رئیس اتحادیه فروشندگان مرغ تهران در خصوص افزایش قیمت مرغ اظهار داشت: در ایام نوروز تقاضای مرغ افزایش پیدا کرده بود و در واقع قیمت مرغ براساس عرضه و تقاضا تعیین میشود.
اما سئوال این است که آیا افزایش تقاضا در ایام عید غیر قابل پیشبینی است که نتوان تنظیم کرد و ذخیرهسازیهای قبل از عید و تولید مازاد مرغ قرار است کی به کار آید؟
البته این مقام مسئول در بخش دیگری از صحبتهای خود بیانصافی اصناف را دلیل گرانی میداند و میگوید: قیمت مرغ در نقاط مختلف تهران از ۴ هزار و ۲۰۰ تومان تا ۵ هزار و ۵۰۰ تومان نوسان داشت در حالی که همه این افراد مرغ زنده را به همان قیمت ۳ هزار و ۱۰۰ و ۳ هزار و ۲۰۰ تومان خرید میکنند،لذا انتظار میرود تا صنوف انصاف را رعایت کنند.
*مرغ زنده 150 و کشتار 1000 تومان افزایش یافته است
رئیس اتحادیه فروشندگان مرغ تهران اظهار داشت: قیمت مرغ زنده در ایام نوروز بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ تومان در هر کیلوگرم گران شد، اما نوسان قیمت مرغ کشتار روز، بیش از هزار تومان در نقاط مختلف شهر بود.
*تنظیم بازار مرغ در گرو ورود دولت به بازار
وی با بیان اینکه قیمت مرغ کشتار روز در تهران نباید بیشتر از هر کیلوگرم ۴ هزار و ۵۰۰ تومان باشد، ابراز امیدواری کرد تا با ورود دولت به بازار مرغ و توزیع مرغ قیمتگذاری شده هر چه زودتر قیمت این کالای اساسی تنظیم شود.