کد خبر: ۴۵۳۷۸
زمان انتشار: ۱۰:۴۴     ۲۳ اسفند ۱۳۹۰
همه ساله در روز اول نوروز ده‌ها هزار زائر شیعه و سنی با تجمع در زیارتگاه‌های منسوب به حضرت علی (ع) و اهتزاز علم آن حضرت، سال نو و جشن نوروز را آغاز می‌کنند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در کابل، همه ساله در روز اول سال جدید یعنی عید نوروز، علم منسوب به شاه ولایت، حضرت علی (ع) با شکوه و عظمت خاصی در زیارتگاهی که منسوب به آن حضرت در شهرهای کابل و "مزار شریف" بر افراشته می‌شود.

هزاران افغان برای دیدن این مراسم از نقاط دور و نزدیک و حتی کشورهای همسایه مانند تاجیکستان جمع می‌شوند.

"سید یاسین علوی" تولیت روضه "سخی" شهر کابل در گفت‌وگو ‌با خبرنگار فارس در کابل، اظهار داشت: سال‌ها است که در روز اول هر سال، بر افراشتن علم حضرت علی(ع) توسط شهروندان شهر کابل رواج دارد.

وی گفت: بر روی این پرچم، کلمه "لا اله ‌الله محمد رسول الله" نوشته شده و به نام نامی حضرت علی (ع) که فاتح "خیبر" و "خندق" است با شأن و شکوه خاصی برافراشته می‌شود.

تولیت زیارت سخی ادامه داد: همه ساله در روز نوروز صدها هزار تن از شهروندان افغان از نقاط مختلف این کشور برای اجرای این رسم باشکوه به این مکان مقدس می‌آیند.

وی با تأکید بر این که زیارت سخی نماد وحدت است، بیان داشت: پیروان هر 2 مذهب تشیع و تسنن به صورت گسترده در این مراسم شرکت می‌کنند.

علوی تصریح کرد: مردم از صبح روز اول نوروز از بالای تپه‌ای که هزار متر ارتفاع دارد برای دیدن این مراسم تجمع می‌کنند.

به گفته وی، این علم شب نوروز با کلمات مقدس و رنگ سبز تزئین می‌شود و در روز نوروز ساعت 8 صبح در مراسم ویژه‌ای با شکوه خاصی بر افراشته می‌شود.

تولیت روضه سخی در کابل، خاطرنشان کرد: این علم تا 40 روز بر افراشته می‌ماند و در این مدت مردم از مناطق مختلف کابل و دیگر ولایت‌های افغانستان برای زیارت به روضه سخی می‌آیند.

به گفته وی، در سال‌های اخیر این مراسم، شکل تشریفاتی و ویژه به خود گرفته است و این سنت حسنه با حضور مقامات ارشد دولتی و نمایندگان پارلمان به صورت رسمی برگزار می‌شود.

وی با بیان این که در گذشته‌ مقامات و روسای جمهور وقت افغانستان چون "داوود خان" و " نجیب الله" در این مراسم شرکت می‌کردند، گفت: در10 سال گذشته نیز این مراسم با حضور معاونان رئیس جمهور، اعضای کابینه و پارلمان، علما و دانشمندان برگزار شده است.

 

مراسم حمل علم در زیارتگاهی منسوب به حضرت علی(ع) در شهر کابل- روز نوروز

 

نوروز عامل تقویت وحدت ملی در افغانستان*

علوی با بیان این که مردم افغانستان بدون در نظر گرفتن مذهب متحد با یکدیگر از نوروز تجلیل می‌کنند، گفت: نوروز باعث تقویت وحدت ملی و اخوت اسلامی در میان مردم افغانستان می‌شود.

وی افزود: در مراسم بر افراشتن علم مبارک حضرت علی (ع) پیروان هر 2 مذهب به صورت گسترده در این مراسم شرکت و با فریاد "یا علی مدد" هیجان بی‌نظیری را در این مکان ایجاد می‌کنند.

تولیت روضه سخی در شهر کابل اظهارداشت: مکان و زیارتگاه سخی متعلق به یک قوم و مذهب نبوده بلکه متعلق به تمام مردم افغانستان است.

وی با بیان این که علم حضرت علی(ع) که در آن کلمات مقدس مسلمانان نوشته شده، نشانه وحدت ملی در افغانستان است، گفت: مردم افغانستان معتقدند که اگر علم در این مراسم به راحتی بر افراشته شود، سال پیش رو سالی نیکو، مبارک و همراه با فراوانی و آسایش خواهد بود و اگر خدای ناخواسته علم به سختی برافراشته شود و یا قبل از بلند شدن بیفتد، سال جدید سالی دشوار برای افغانستان خواهد بود.

علوی در ادامه تأکید کرد: تجربه نشان می‌دهد در سال‌هایی که علم به سمت جهتی خاص افتاده است، آن منطقه از افغانستان با چالش بیشتری روبرو شده است.

*تاریخچه زیارت سخی در شهر کابل*

تولیت روضه سخی شهر کابل در ادامه گفت: ساخت زیارت سخی شهر کابل به صدها سال قبل به زمان پادشاهی "احمد شاه ابدالی" بر می‌گردد.

علوی در رابطه با چگونگی شکل‌گیری زیارت سخی، گفت: زمانی که خرقه منصوب به حضرت محمد(ص) از "فیض‌آباد" مرکز ولایت "بدخشان" در راه "قندهار" از بزرگراه "پروان"- کابل می‌گذشت: حاملان این خرقه تصمیم گرفتند ساعاتی را در کابل استراحت کنند.

وی ادامه داد: آن‌ها این خرقه را برای زیارت ساکنان شهر کابل در مکانی که امروز زیارت سخی در آن قرار دارد، بر زمین گذاشتند.

علوی تصریح کرد: حاملان خرقه که اهل عرفان و تقوا بودند، 3 شب متوالی در خواب دیدند که حضرت علی‌(ع) به این مکان می‌آید و در کنار خرقه مبارک حضرت رسول(ص) نماز می‌خواند و در شب سوم به آنان توصیه می‌کند تا در این محل، زیارت و بارگاهی بنا کنند.

وی خاطرنشان کرد: حاملان خرقه، خواب خود را برای احمدشاه بابا تعریف کردند و وی دستور داد در همان مکانی که حضرت علی(ع) ایستاده بود، گنبدی ساخته شود.

*استقلال افغانستان خواسته مادر "امان الله خان" از امام علی(ع)*

تولیت زیارت سخی، با اشاره به این که90 سال قبل "حیات بیگم" مادر امان الله خان پادشاه سابق افغانستان به زیارت سخی آمد و از حضرت علی(ع) خواست تا زمینه خروج انگلیس‌ها را از افغانستان فراهم کند، گفت: پس از این که حاجت مادر امان الله خان مورد قبول درگاه خداوند متعال قرار گرفت و افغانستان استقلال خود را به دست آورد، وی در کنار گنبدی که احمد شاه بابا بنا کرده بود، گنبد دیگری ساخت.

علوی ادامه داد: این 2 گنبد که در زمان احمدشاه بابا و امان الله خان بنا شده با سابقه‌ترین گنبدهای شهر کابل به شمار می‌روند.

وی تصریح کرد: از آنجا امروزه به دلیل افزایش جمعیت، محوطه و صحن زیارت سخی پاسخگوی نیاز زائران و مردم نبود به همین دلیل، 2 شبستان جدید در سال 1385 برای خانم‌‌ها و آقایان در این مکان ساخته شد.

علوی گفت: به برکت وجود خرقه پیامبر اسلام (ص) و نام حضرت علی (ع)، مردم افغانستان از سال‌ها پیش با حضور در این زیارت و راز و نیاز با خداوند، به مراد خود می‌رسند.

سنگ "ذوالفقار" در زیارت سخی، نشانه‌ای از کرامت امام علی(ع)*

علوی تصریح کرد: حاملان خرقه مبارک حضرت رسول(ع) در ذیل خوابی که دیده بودند، اظهار داشتند: زمانی که حضرت علی (ع) در محلی که اکنون زیارت سخی نامیده می شود، نماز می‌خواند، شمشیر خود را روی سنگی گذاشت، پس از این که این افراد از خواب بیدار شدند متوجه شدند که همان سنگی که حضرت شمشیر خود را بر روی آن گذاشته بود، از وسط 2 نیم شده و به همین دلیل از آن روز به بعد این سنگ به ذوالفقار، مسما شد.

تولیت روضه سخی در ادامه خاطرنشان کرد: مردم معتقدند هستند که اشخاص گناهکار، هنگام عبور از این سنگ در میان آن گیر می‌کنند.

وی ادامه داد: ده‌ها سال قبل فردی که در میان این سنگ گیر کرده بود، پس از دعا و نیایش بسیار به درگاه خداوند و قربانی کردن گوسفند، از میان آن آزاد شد.

مقبره افراد سرشناس در محوطه زیارت سخی*

علوی با اشاره به قبرستانی که در نزدیکی زیارت سخی موقعیت دارد، افزود: زمین این قبرستان توسط فردی به نام "بهسود" از مردم هزاره خریداری و وقف زیارت سخی شد.

وی گفت: در داخل محوطه روضه سخی افراد و شخصیت‌های سرشناسی چون حیات بیگم مادر امان الله خان و همسر وی و همچنین "آیت الله میرعلی احمد حجت" از رهبران شیعیان کابل در اوایل قرن 20 و دیگر شخصیت‌های بلند پایه و آبرومند افغانستان مدفون هستند.

*مسجد روضه سخی با گنجایش صدها نمازگزار*

به گفته علوی آیت الله حجت در سال 1343 خورشید، مسجدی را در جنوب روضه سخی بنا کرد که این مسجد گنجایش صدها نمازگزار را دارد.

وی اظهار داشت: این عالم شیعی، برای برگزاری مراسم بر افراشتن علم مبارک حضرت علی (ع) اقداماتی بسیاری انجام داد و به این مراسم رونق زیادی بخشید.

تولیت روضه سخی با بیان این که ریاست روضه سخی شهر کابل آمادگی‌های لازم را برای برگزاری مراسم نوروز سال 1391 در دست انجام دارد، افزود: جلسات آمادگی با شرکت نمایندگانی از وزارت کشور، فرماندهی پلیس کابل، ریاست امنیت ملی و دیگر نهادها برای برگزاری هرچه بهتر این مراسم از نظر امنیتی و دیگر بخش‌ها برگزار کرده است.

وی ادامه داد: خانه‌های اطراف زیارت سخی از سوی نیروهای امنیتی مورد بازرسی قرار می‌گیرند و از صاحبان آن‌ها ضمانت گرفته می‌شود تا قبل از مراسم نوروز و 2 ماه پس از آن، منازل خود را به کسی به اجاره ندهند.

علوی تصریح کرد: از چند سال بدین‌سو ساختمان زیارت سخی در حال بازسازی و مرمت‌کاری است که تاکنون 95 درصد این پروژه تکمیل شده است.

وی در اخیر گفت: هزینه بازسازی این اثر تاریخی، بیش از 1 میلیون دلار پیش‌بینی شده است.

نمایی از زیارتگاه منصوب به حضرت علی(ع) در شهر کابل

 

 

علم برداری مردم کابل در روز اول نوروز

 

نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها