به گزارش پایگاه 598 به نقل از فارس، عربستان سعودی در ادامه اقدامات شتابان «محمد بن سلمان» ولیعهد این کشور برای تبدیل وجهه عربستان از کشوری مذهبی (سلفی - وهابی) به کشوری سکولار، برای نخستینبار هفته مُد لباس برگزار کرد.
خبرگزاری رویترز گزارش داد که از چهارشنبه 22 فروردین (11 آوریل) اولین هفته مد عربی در عربستان آغاز شده و محل برگزاری آن هتل «ریتز کارلتون» ریاض است.
طبق گزارش رویترز، زنان سعودی و زنانی از شرق اروپا در این «هفته مُد» حضور یافتهاند و مُدلها و طراحانی که نسخه سعودی هفته مد عربی را برگزار کردهاند از سیاست باز عربستان سعودی که تاکنون کاملا محافظهکار و بسته بود، ابراز شگفتی کردهاند.
هفته مد لباس، مناسبتی است که در آن طراحان و فروشندگان و برندهای معروف جدیدترین مدلها و طراحیهای خود را به نمایش میگذارند. هفته مد عربی پنج سال است که در امارات عربی متحده (دبی) برگزار میشود و امسال برای نخستین بار، ریاض پایتخت عربستان سعودی میزبان آن است.
«آنیتا دمکروسکا» از جمله مدلهای حاضر در این هفته مُد، به رویترز گفت «ما خیلی هیجانزدهایم، چون این اولین هفته مد در عربستان است و این بدین معناست که ما در حال تاریخسازی هستیم».
«شورای لباس عربی» که نهادی قدیمی در حوزه لباس است، اواخر سال گذشته میلادی شاهد بازگشایی یک شعبه از خود در عربستان بود. ریاست افتخاری این شورا بر عهده یک شاهزاده سعودی به نام «نوره بنت فیصل آل سعود» است که از دنبالهروان شورای لباس بریتانیاست و آن را الگوی کاری خود در جهان عرب میداند.
تحول بزرگ؟
نشریه «سیدتی» که از جمله مطبوعات حوزه زنان در دنیای عرب است در این خصوص نوشت «اولین بار نیست که هفته مد عربی تعداد زیادی از طراحان جهانی و عرب در حوزه لباس را به خود جذب میکند. تاکنون پنج دوره از سال 2015 در دبی برگزار شده اما این نخستین بار است که بُعدی منطقهای و جهانی به خود میگیرد و دلیل آن مکان و زمان برگزاری آن یعنی در عربستان سعودی است».
«سیدتی» افزود که «انتخاب ریاض در این مرحله برای برپایی هفته مد عربی، دلالت بر تحولی بزرگ میکند که همه بخشهای فرهنگی، هنری و اجتماعی از جمله بخش طراحی لباس [در جهان عرب] شاهد آن است».
از جمله طراحان سرشناس حاضر در این هفته مد در ریاض «روبرتو کاوالی» و «ژان پل گوتیه» و بیش از 13 طراح عرب و خارجی دیگر هستند.
طبق گزارشها، برگزارکنندگان هفته مد عربی در ریاض اجازه ورود مردان و فیلمبردارها را دادهاند هر چند که از حضور مردان در مراسم عرضه مدها روی صحنه ممانعت کردهاند و ضبط تصویر در خارج از آن ممنوع است. زنان نیز باید در اماکن عمومی عربستان «عبایه» مشکی گشاد بپوشند.
البته گفته شده است که نمایش مُدها شامل عبایه نیست و حضار مدعو صرفا کسانی هستند که رسما دعوت شدهاند. علاوه بر این در چادری جداگانه انواع مد با حضور طراحانی از برزیل، لبنان، روسیه، عربستان، آمریکا و امارات نمایش داده خواهد شد.
رویترز گزارش کرد که «در سایه اصلاحات اخیر [بن سلمان] زنان در شهرها عبایههای رنگی میپوشند و برخی نیز روی آن "دانتل" (تور) یا "قطیفة" میپوشند و برخی نیز جلوباز است و دامنهای بلند یا شلوارهای جین زیر آن دیده میشود».
گامهای شتابان؛ از اوپرا و کنسرت تا مسابقات ورق و هفته مد
هفته مد عربی در عربستان در کنار برگزاری «اوپرا» در فوریه گذشته و مسابقات سراسری «ورق» (پاسور) در هفته گذشته و برگزاری قریبالوقوع کنسرت «تامر حُسنی» خواننده سرشناس دنیای عرب در شهر ساحلی «جده» در غرب عربستان و همچنین برگزاری راهپیمایی خانوادگی شامل زنان و دختران و اجازه به دختران و زنان برای حضور در سه ورزشگاه در عربستان از جمله اقدامات بن سلمان موسوم به اصلاحاتی است که قرار است با آن وجهه سلفی وهابی عربستان سعودی به کشوری سکولار و امروزی تبدیل شود.
از سپتامبر 2017 شماری زیادی از نویسندگان، روشنفکران و روحانیون سلفی و حتی میانهرو به دستور بن سلمان بازداشت شدهاند.
هفته مد عربی در همان هتلی برگزار میشود که اخیرا دهها شاهزاده و تاجر عربستان به دستور بن سلمان بازداشت و در آنجا نگهداری شدند و مجموعا حدود 400 میلیارد دلار بابت آزادی خود پرداخت کردند. ولیعهد عربستان به اتهام فساد آنان را بازداشت کرده بود.
هالیوود در راه عربستان
علاوه بر این موارد، عربستان سعودی در 29 فروردین ماه شاهد افتتاح اولین مجتمع سینمایی است که مجوز راهاندازی آن به یک شرکت آمریکایی داده شده است.
عربستان سعودی قصد دارد تا سال 2030، 2500 سالن سینمایی در قالب 350 مجتمع سینمایی راهاندازی کند. وزارت فرهنگ و رسانه عربستان سعودی در دسامبر 2017 اعلام کرده بود که برای اولین بار در 35 سال گذشته، قصد دارد مجوز راهاندازی مجتمعی سینمای تجاری را از سال 2018 صادر کند.
شرکت آمریکایی ای.ام.سی (AMC) از شرکتهای معروف و بزرگی است که در بخش سینماهای زنجیرهای در ایالات متحده فعالیت دارد. این شرکت در 29 فروردین 1397 (هجدهم آوریل) اولین مجتمع سینمایی در عربستان را افتتاح میکند که گفته میشود یکی از زیباترین سالنهای سینمایی دنیا خواهد بود که 500 صندلی چرمی دارد و کفپوش آن سنگ مرمر است و مکان سالن در منطقه تجاری ریاض واقع شده است. «ادم ارون»، رئیس شرکت آمریکای ای.ام.سی از «بنایی فوقالعاده و شگفتانگیز» سخن گفته و مدعی شده که «گمان میکنیم که این، زیباترین سینمای جهان خواهد بود».
«پلنگ سیاه» اولین فیلم سینمایی خواهد بود که در عربستان به نمایش درخواهد آمد؛ فیلمی در سبک ابرقهرمانی بر پایه شخصیتی به همین نام از شرکت «ماروِل کامیکس» است. فیلم،در 29 ژانویه سال جاری میلادی در لسآنجلس بر روی پرده رفت و اکران گسترده آن از 16 فوریه به صورت سهبُعدی و آیمکس در آمریکا آغاز شد.
از زمانی که محمد بن سلمان به قدرت رسیده، اخبار رسیده از این کشور حاکی از مبارزه این شاهزاده با مظاهر دینی و مذهبی (فرقه وهابیت) دارد. هرچند بن سلمان اخیرا در مصاحبه با «فاکسنیوز» اعلام کرد که ریاض، به درخواست متحدان غربی خود، وهابیت را برای مبارزه با شوروی توسعه داد، اما او در گفتوگو با نشریه تایم گفته که نمیداند وهابیت چیست. این تناقض گفتههای بن سلمان درباره وهابیت، ناشی از تمایل او برای جداکردن دین از سیاست در کشورش است.
از زمانی که بن سلمان به قدرت رسیده، تلاش کرده که خود را رهبری امروزی نشان دهد. برای همین او در اواخر سال 2017 ممنوعیت رانندگی زنان را لغو کرد و اخیرا درباره عدم سختگیری در حجاب زنان سخن گفت.
تأسیس «اداره کل تفریحات و سرگرمی» در ماه می 2016 از اقدامات زیربنایی بن سلمان در عربستان برای تغییر وجهه دینی (وهابی) این کشور به کشوری سکولار است. این اداره مصوبات مختلفی مثل صدور مجوز راهاندازی مجتمعات سینمایی تا برگزار اوپرا و کنسرت داشته است.
مسابقات سراسری ورق (پاسور) در عربستان
حضور کلبانی امام جمعه ریاض در مسابقات ورق بازی