رخدادهای 17 اسفند 1357
رهبر انقلاب در دیدار های امروز خود با فرهنگیان و بانوان قم از ضرورت رای به «جمهوری اسلامی» سخن گفته و رای به جمهوری مطلق را، نه به اسلام دانستند .
امروز نظر امام در مورد اینکه زنان باید با حجاب در ادارات ظاهر شوند انعکاس وسیعی در جامعه پیدا کرده است ، عده ای در مخالفت با حجاب اسلامی تظاهرات کرده و عده زیادی از زنان مسلمان نیز در دفاع از حجاب به خیابان ها آمدند . در این میان برخی با سوء استفاده از نظر امام مزاحم برخی از زنان بدحجاب و یا بی حجاب می شوند که تعدادی از شاگردان امام با آن مخالفت کردند .
ابراهیم یزدی معاون نخست وزیر نیز در مدرسه البرز سخنرانی کرد و گفت ایران 33روز بیشتر آذوقه ندارد ، وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت : دو جهان بینی بیشتر نداریم ؛ توحید و شرک و ایران را فقط مسلمانان باید بسازند .
آیت الله طالقانی نیز با بیان اینکه در اسلام اقتصاد زیر بنا نیست و در اسلام شرافت و آزادی انسان مقدم بر اقتصاد است گفتند : اگر رهبری اسلامی نبود با این مکتب ها نمی توانستیم این رژیم را منهدم کنیم.
آیت الله طالقانی همچنین در مصاحبه با روزنامه های عرب زبان از شهادت امام موسی صدر خبر داده و گفتند : فکر نمی کنم ایشان زنده باشند .
تبعیت از دولت موقت لازم است
رهبر انقلاب امروز با فرهنگیان و دانش آموزان قم دیدار و گفت و گو کردند . ایشان در این دیدار خطاب به مردم ایران گفتند : «از دولت موقت خودتان پشتیبانی کنید. مفسدهجوها که میخواهند بهانه پیدا کنند و تضعیف کنند دولت اسلامی را، به دهان آنها مشت بزنید. تبعیت از دولت موقت اسلامی لازم است.»
امام خمینی ادامه دادند: «این دولت موقت اسلامی دولتِ اسلامی شرعی است. من اطمینان کامل به دولت دارم و شما هم پشتیبانی کنید از این دولت که آن مسائلی که به عهدۀ او محول است، که یکی رفراندم است و از مسائل مهم وقت است، و یکی گذراندن قانون اساسی جدید است با آرای موکلین شما. تأسیس حکومت جمهوری اسلامی، غایت آمال همۀ مسلمین، غایت فرمان خدای تبارک و تعالی [است]. باید از این حکومت پشتیبانی کنید تا بتواند در یک محیط آزاد، در یک محیط صحیح، کارهایی که به او محول شده است انجام دهد.»(1)
جمهوری تنها، نه به اسلام است
رهبر انقلاب به واسطه خطری که از جانب برخی تحریکات در زمینه رفراندوم آینده احساس می کنند این بار و در دیدار با فرهنگیان نیز بر ضرورت رای به جمهوری اسلامی تاکید می کنند : « آنها که در نوشتجاتشان از «جمهوری» دم میزنند ـ جمهوریِ فقط ـ یعنی اسلام نه. آنهایی که «جمهوری دمکراتیک» میگویند یعنی جمهوری غربی، جمهوری اسلامی نه. آنها میخواهند باز همان مصایب را با فرم دیگر برای ما بهبار بیاورند. آنها اصلاً در این نهضت دخالت نداشتند.»(2)
ابراهیم یزدی در شرایطی از کمبود آذوقه در کشور سخن گفت که انقلاب تازه به پیروزی رسیده و انتشار اخبار و شایعات خطرناک نه تنها دردی را دوا و مشکلی را حل نمی کرد بلکه زمینه را برای سودجویان فراهم می نمود تا با احتکارکالاها و آذوقه های ضروری مردم به انقلاب ضربه بزنند . |
ماباید تابع ملت باشیم
امام خمینی به همه گروه های اجتماعی حتی کمونیست های نیز توصیه کردند به جمهوری اسلامی رای دهند چرا که ملت جمهوری اسلامی می خواهد « ما باید تابع ملت باشیم. نباید قلم دست بگیریم و توی منزل بنشینیم و هرچه میخواهیم بنویسیم. صلاح نیست. این برمیگرداند آن مسائل و مصایب سابق را؛ خیانت است به ملت. کمونیستها هم باید جمهوری اسلامی بخواهند.»(3)
رهبر انقلاب امروز با تعدادی از بانوان قم دیدار کرده و از آنان خواستند در رفراندوم آینده شرکت کرده و به جمهوری اسلامی رای دهند « همۀ شما باید رأی بدهید؛ رأی «جمهوری اسلامی»، نه یک کلمه کم نه یک کلمه زیاد. شما هم باید رأی بدهید؛ شما هم فرقی با سایرین ندارید بلکه شما مقدّمید بر مردها. مردها در دامن شما بزرگ شدند؛ شما تربیت کنندۀ مردها هستید. قدر خودتان را بدانید. اسلام قدر شما را میداند. شما همه شرکت کنید در این رفراندمی که خواهد شد و رأی بدهید برای جمهوری اسلامی.»(4)
ایران فقط 33روز ذخیره غذایی دارد
ابراهیم یزدی معاون نخست وزیر در دبیرستان البرز تهران سخنرانی کرده و با اشاره به مشکلات موجود در سر راه دولت گفت : ذخیره غذایی کشور محدود و در حال اتمام است و اکنون تنها برای 33روز ذخیره در انبارها موجود است . (5)
دو جهان بینی بیشتر نداریم : توحید و شرک
یزدی با اشاره به این که انقلاب ایران اسلامی است ادامه داد : در اسلام دو جهان بینی بیشتر نداریم یا توحیدی و یا شرک و کفر. یزدی ادامه داد : ما باید جامعه ای تاسیس کنیم که معیارهای توحیدی بر آن حاکم باشد .
وی گفت : این که برخی ها میگویند در ساختن ایران همه گروه ها اعم از چپ و راست ، مسلمان و غیر مسلمان باید شرکت کنند حرفی بی معنی است . (6)
سیاست نفت در برابر ویزا از سوی دولت انگلیس
گروه زیادی از مسافران هواپیمایی ملی ایران برای اعتراض به چگونگی فروش بلیت به مقصد لندن و اعتراض به رفتار انگلیسی ها در مقابل دفتر فروش هما در خیابان ویلا تجمع کردند .
صدها تن از مسافران ایرانی شرکت های هوایی که به لندن پرواز کرده اند در بازداشتگاه فرودگاه هیترو لندن به سر می برند .
از زمان پیروزی انقلاب و خروج اتباع خارجی از ایران تنها کشوری که روابط بسیار خشن با مسافران ایرانی برقرار کرده دولت انگلستان است .
این کشور ایرانی ها را راه نداده و از فرودگاه به مقصد ایران باز می گرداند .
دولت انگلیس به تعدادی از مسافران ایرانی گفته است به علت این که ایران دیگر به ما نفت نمی فروشد دیگر شما حق ورود به خاک ما را ندارید .(7)
انعکاس وسیع نظر امام در مورد حجاب اسلامی
سخنان رهبر انقلاب در جمع طلاب فیضیه قم انعکاس گسترده ای در تمام محافل و مجامع یافته است .
بعد از سخنان امام مبنی بر این که زنها بایستی با حجاب در ادارات حاضر شوند عده ای برای نهی از منکر بانوان بدحجاب از شیوه های ناپسندی استفاده کرده و در برخی موارد زنان بدحجاب و یا بی حجاب را مورد ضرب و شتم نیز قرار می دهند .(8)
اکبر گنجی که امروز به غرب پناهنده شده و مسلمات دین مبین اسلام و تشیع را زیر سوال می برد، در سال های ابتدایی پیروزی انقلاب با سوء استفاده از نظر امام در مورد حجاب اسلامی با هر شخصی که تشخیص میدادند با نظرات و ایده های آنان مخالف هستند برخورد خشونت باری می کردند . |
آیتالله اشراقی داماد امام در این زمینه گفت: امیدوارم که این حرف درست نباشد که مردم بخواهند با شدت عمل نهی از منکر کنند، اما خلاصه خواست امام این است که باید حجاب اسلامی رواج پیدا کند و مملکت، مملکت اسلامی است و ما جمهوری اسلامی را داریم پایهگذاری میکنیم. باید قوانین اسلامی مو به مو به قدر امکان اجرا بشود.
وی ادامه داد : معنای حجاب اسلامی هم چادر نیست،چادر یکی از محاسنش این است که بهتر خانمها را میپوشاند، اما به صورتهای دیگر هم میتوانند خانمها همانقدری که مو را بپوشانند، مواضع زینت را هم بپوشانند، چون حجاب یکی از ضروریات دین اسلام است.
آیتالله اشراقی افزود: اما فکر میکنم مردم مسلمانی که آشنا با احکام اسلامی دارند با اینکه همه اشتیاق کامل دارند که حجاب اسلامی باشد و آقا نظر مبارکشان این است که همه جا حجاب اسلامی رواج یابد.(9)
تظاهرات مخالفان حجاب
امروز در تعدادی از مدارس دخترانه تهران تظاهراتی در جهت موافقت و یا مخالفت با حجاب اسلامی برگزار شد. این تظاهرات در دبیرستانهای دخترانه مرکز و شمال و قسمتی از غرب تهران گستردهتر بود.
کارکنان زن هواپیمایی ملی ایران امروز نسبت به حجاب اسلامی زنان اعتراض کردند. خانم فرزانه نظرعلی به عنوان نماینده کارکنان زن هما در ویلا گفت: «حجاب ما زنان پاکی ماست و دولت باید برای خانمها در جهت تقویت حجاب فکری اندیشه کند، نه حجاب ظاهری.» (10)
در محوطه دانشگاه تهران مخالفان حجاب به منظور بزرگداشت روز جهانی زن تظاهرات کردند.
در تظاهرات امروز دانشگاه تهران، گروهی از زنان که علیه حجاب اسلامی شعار میدادند به سوی دادگستری رفته و در اجتماعی که در مقابل دادگستری برگزار شد قطعنامهای علیه حجاب صادر کردند. گروه کثیری از زنان و مردان انقلابی مذهبی نیز در دانشگاه تهران به طرفداری از حجاب شعار دادند.(11)
در اسلام اقتصاد زیربنا نیست
آیتالله طالقانی در گفت و گو با خبرگزاری پارس گفت : امروز که مبارزه در سطح عمومی کشور توسعه پیدا کرده و رژیم منهدم شده است ، شکل دیگری از مبارزه، پیشگیری و سازندگی است.
وی ادامه داد: در اینجا دیگر موردی برای ایدئولوژیهای مختلف که بخواهند مطرح بکنند و موضعگیری بکنند، برای همیشه باقی نمیماند... در اسلام آزادی و شرافت انسان مهمتر از اقتصاد است. اقتصاد از نظر اسلام زیربنا نیست.اسلام انسان را با شرایط اقتصادی منشا تحول و تکامل می داند .
مد شدن ایسم های وارداتی
وی ادامه داد : امروز ایسم های وارداتی یک مقداری مد شده است بی آنکه عمقی داشته باشد . من همیشه پیشنهاد کرده ام که اعلام کنند ما حاضریم افراد و گروه ها در یک میزگردی بنشینند و مسائل مکتبی خود را منصفانه و واقع بینانه مطرح کنند
آیت الله طالقانی ادامه داد : اگر رهبری اسلامی نبود با این مکتبها نمی توانستیم این رژیم را منهدم کنیم. (12)
خبرگزاری فرانسه به نقل از آیت الله طالقانی مدعی شد امام موسی صدر به شهادت رسیده است . آیت الله طالقانی به خبرنگاران عرب گفته است به رغم اعتقاد پاره ای از افراد فکر نمیکنم که امام موسی صدر زنده باشند . |
مردها باید برای برابری با زنان قیام کنند
وی گفت: در اسلام به قدری حق به زنان داده شده که باید مردان قیام کنند و مطالبه حق نمایند... اسلام اولین دینی است که حق مالکیت مطلق به زنها داده است. یعنی زنها میتوانند هم ثروت داشته باشند و هم در ثروتشان تصرف کنند. که این حق در دنیا نبوده و هنوز هم شاید در اروپا به این حد نباشد.(13)
فکر میکنم امام موسی صدر شهید شده است
خبرگزاری فرانسه به نقل از آیت الله طالقانی مدعی شد امام موسی صدر به شهادت رسیده است .
آیت الله طالقانی به خبرنگاران عرب گفته است به رغم اعتقاد پاره ای از افراد فکر نمیکنم که امام موسی صدر زنده باشند . (14)
افشای اسامی اعضای شورای انقلاب
رالف شانمن فعال حقوق بشر در یک کنفرانس مطبوعاتی در هتل اینترکنتینانتال اسامی چند عضو شورای انقلاب اسلامی ایران را فاش کرد .(15) شانمن که با طرح مسایلی علیه سرهنگ توکلی باعث کنارهگیری او از ارتش ملی شد با اعلام اسامی اعضای شورای انقلاب بار دیگر مسایل بحثانگیزی را مطرح کرده است.
شانمن مدعی است منابع موثق ایرانی این اسامی را در اختیار وی گذاشتهاند . شانمن اعضای شورای انقلاب را به این شرح اعلام کرد : امام خمینی، آیتالله لاهوتی، حجتالاسلام ربانی، آیتالله دکتر بهشتی، حجتالاسلام دکتر مفتح، آیتالله انواری و سرهنگ زمانی و اضافه کرد دکتر آهنی (احتمالاً دکتر آهنچی) هم مشاور نزدیک شورای انقلاب است . (16)
رکن چهارم مشروطیت یا ستون پنجم شاه
دکتر ولایتی طی نامهای خطاب به محمدعلی سفری، دبیر سندیکای نویسندگان از مشی برخی از روزنامه ها انتقاد کرد .
ولایتی در این نامه نوشت : شما می گوئید ناشرین روزنامه را نباید با نویسندگان آن عوضی گرفت و با یک چوب همه را راند، بنده با کمال تواضع سوال میکنم که ناشر بدون کمک نویسندگان چه چیزی را نشر میداده است؟ مگر نه اینکه گروهی از نویسندگان مستقیماً مقاله توجیهی برای انقلاب شاه و ملت مینوشتند ...این مقالات به اضافه اخبار سانسور شده جعلی و نیمه صحیح شاهانه و مقداری تبلیغات برای مصرفی کردن هرچه بیشتر جامعه، یک روزنامه مهم صبح یا عصر تهران را تشکیل میداد و کلاً وسیلهای میشد برای توجیه مشروعیت رژیم.
ولایتی ادامه داد : شما میخواهید ثابت کنید گناه عظیم تخدیر و تحجر افکار عمومی صرفاً به گردن ناشرین و صاحبامتیازان مطبوعات است و اگر همه نویسندگان در تدارک روزنامهکاری میکردند اختناق بود و اجبار. اینجانب معروض میدارد که نمیشود انسان به داخل آب برود و خیس نشود و متأسفانه بعضی از شما حرفه مقدس قلمزنی را در خدمت موسساتی درآوردند که به جای رکن چهارم مشروطیت ستون پنجم شاه بودند و چه لزومی داشت که به چنین خدمتی ادامه دهند؟(17)
در تظاهرات امروز دانشگاه تهران، گروهی از زنان که علیه حجاب اسلامی شعار میدادند به سوی دادگستری رفته و در اجتماعی که در مقابل دادگستری برگزار شد قطعنامهای علیه حجاب صادر کردند. گروه کثیری از زنان و مردان انقلابی مذهبی نیز در دانشگاه تهران به طرفداری از حجاب شعار دادند |
انعکاس خارجی افزایش قیمت های نفت
کمبود شدید سوخت هواپیما شرکت های هواپیمایی آمریکایی را ناگزیر ساخت پروازهای روزگذشته خود را لغو کنند .
در این میان چند کمپانی عمده نفتی اعلام کردند به سبب گران بودن نفت ایران واردات نفت از این کشور را تحریم خواهند کرد .
در این میان شعبه کمپانی رویال داچ شل در پاریس اعلام کرد که مجبور شده است یک محموله 220هزار تنی نفت ایران را با قیمت تعیین شده از سوی ایران خریداری کند و محافل نفتی نگران هستند این کار کمپانی شل بدعتی شود و به متلاشی شدن اتحاد شرکت های نفتی بینجامد . (18)
ایران از سنتو خارج می شود
آقاشاهی مشاورضیاء الحق رئیس جمهور پاکستان در امور خارجی به ایران آمده است تا با مسئولان تازه مذاکره کند . گفته می شود سه موضوع سنتو(19) ، افغانستان و نیز بلوچستان در دیدار مقام های دو طرف مطرح شود ولی آن چه بدیهی به نظر می رسد این نکته است که ایران دیگر تمایلی به عضویت در یک پیمان وابسته به غرب یعنی سنتو ندارد .
موضوع رژیم کمونیستی افغانستان و نیز تمایلات جدایی طلبانه در بلوچستان که مشکل مشترک بین ایران و پاکستان است نیز از دیگر موضوعات مورد بحث طرفین در این مذاکرات محسوب می شود .(20)
گشایش دفتر حزب خلق مسلمان در تبریز
دفتر حزب خلق مسلمان در تبریز گشایش یافت . خلق مسلمان دومین حزبی است که با عنوان اسلامی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی اعلام موجودیت کرده است .پیش از این حزب جمهوری اسلامی نیز با محوریت تعدادی از روحانیون انقلابی همراه امام شکل گرفته بود . (21)
پی نوشت:
1- صحیفه امام ، جلد 6، صفحه 350
2- صحیفه امام ، جلد 6، صفحه 350
3- صحیفه امام ، جلد 6، صفحه 350
4- صحیفه امام ، جلد 6، صفحه 356
5- اطلاعات ، 17اسفند 1357، صفحه 1، ابراهیم یزدی در شرایطی از کمبود آذوقه در کشور سخن گفت که انقلاب تازه به پیروزی رسیده و انتشار اخبار و شایعات خطرناک نه تنها دردی را دوا و مشکلی را حل نمی کرد بلکه زمینه را برای سودجویان فراهم می کرد تا با احتکارکالاها و آذوقه های ضروری مردم به انقلاب ضربه بزنند .
6- اطلاعات ، 17اسفند 1357، صفحه 1، دقت در سخنان ابراهیم یزدی و مقایسه آن با جهان بینی گروهک غیرقانونی نهضت آزادی که وی تا چندی پیش دبیرکل آن بود نشان دهنده نفاق مدرن اعضای این تشکل است . وی در حالی از جهان بینی توحیدی و مقابله آن با شرک سخن می گوید که وابستگی نهضت آزادی و جریان های به ظاهر ملی گرا به شرک و کفر جهانی یعنی آمریکا روشن و مبرهن است . امام خمینی در نامه تاریخی خود به وزیر کشور وقت [محتشمی پور]درباره نهضت آزادی می نویسند : ... پرونده این نهضت و همین طور عملکرد آن در دولتِ موقتِ اولِ انقلاب شهادت مىدهد که نهضت به اصطلاح آزادى طرفدار جدى وابستگى کشور ایران به امریکا است، و در این باره از هیچ کوششى فروگذار نکرده است؛ و حمل به صحت اگر داشته باشد، آن است که شاید امریکاى جهانخوار را، که هر چه بدبختى ملت مظلوم ایران و سایر ملتهاى تحت سلطه او دارند از ستمکارى اوست، بهتر از شوروى ملحد مىدانند. و این از اشتباهات آنها است. در هر صورت، به حسب این پروندههاى قطور و نیز ملاقاتهاى مکرر اعضاى نهضت، چه در منازل خودشان و چه در سفارت امریکا و به حسب آنچه من مشاهده کردم از انحرافات آنها، که اگر خداى متعال عنایت نفرموده بود و مدتى در حکومت موقت باقى مانده بودند ملتهاى مظلوم بویژه ملت عزیز ما اکنون در زیر چنگال امریکا و مستشاران او دست و پا مىزدند و اسلام عزیز چنان سیلى از این ستمکاران مىخورد که قرنها سر بلند نمىکرد، و به حسب امور بسیار دیگر، نهضت به اصطلاح آزادى صلاحیت براى هیچ امرى از امور دولتى یا قانونگذارى یا قضایى را ندارند؛ و ضرر آنها، به اعتبار آنکه متظاهر به اسلام هستند و با این حربه جوانان عزیز ما را منحرف خواهند کرد و نیز با دخالت بیمورد در تفسیر قرآن کریم و احادیث شریفه و تأویلهاى جاهلانه موجب فساد عظیم ممکن است بشوند، از ضرر گروهکهاى دیگر، حتى منافقین این فرزندان عزیز مهندس بازرگان، بیشتر و بالاتر است.«نهضت آزادى» و افراد آن از اسلام اطلاعى ندارند و با فقه اسلامى آشنا نیستند. از این جهت، گفتارها و نوشتارهاى آنها که منتشر کردهاند مستلزم آن است که دستورات حضرت مولى الموالى امیر المؤمنین را در نصب ولات و اجراى تعزیرات حکومتى که گاهى بر خلاف احکام اولیه و ثانویه اسلام است، بر خلاف اسلام دانسته و آن بزرگوار را - نعوذ باللَّه- تخطئه، بلکه مرتد بدانند! و یا آنکه همه این امور را از وحى الهى بدانند که آن هم بر خلاف ضرورت اسلام است.
نتیجه آنکه نهضت به اصطلاح آزادى و افراد آن چون موجب گمراهى بسیارى از کسانى که بىاطلاع از مقاصد شوم آنان هستند مىگردند، باید با آنها برخورد قاطعانه شود، و نباید رسمیت داشته باشند.
7- اطلاعات ، 17اسفند 1357، صفحه 1و2
8- افرادی مانند اکبر گنجی که امروز به غرب پناهنده شده و مسلمات دین مبین اسلام و تشیع را زیر سوال می برند در سال های ابتدایی پیروزی انقلاب با سوء استفاده از نظر امام در مورد حجاب اسلامی با هر شخصی که تشخیص میدادند با نظرات و ایده های آنان مخالف هستند برخورد خشونت باری می کردند . وی اوایل انقلاب اسلامی در راستای وادار کردن زنان به رعایت حجاب، حتی بر پیشانی افراد بدحجاب پونز می زد که به همین دلیل به اکبر پونز هم معروف است.
9- اطلاعات ، 17اسفند 1357، صفحه 1و2
10- دقت در ادله و بهانه های مخالفین حجاب اسلامی از ابتدای انقلاب تا کنون نشان دهنده این واقعیت است که این عده همواره با عناوینی نظیر ضرورت کار فرهنگی خواسته اند از زیر بار احکام ضروری اسلام شانه خالی کنند . این بهانه گیری ها شبیه نظردیوانه ای است که می خواهد خانه ای را آتش بزند و در جواب کسانی که می خواهند او را از این کار بازدارند می گوید به جای این که مرا نهی کنید باید ابتدا خطرناک بودن این حرکت را به من اثبات کنید غافل از آنکه تا اثبات شود آتش زدن خانه خطرناک است خانه با ساکنین آن در آتش سوخته اند ...
11- اطلاعات ، 17اسفند 1357، صفحه 2
12- اطلاعات ، 17اسفند 1357، صفحه 5
13- اطلاعات ، 17اسفند 1357، صفحه 5
14- اطلاعات ، 17اسفند 1357، صفحه 7
15- با دستور امام در تاریخ 22دی ماه سال 57شورای انقلاب تشکیل شد . پس از صدور فرمان امام، شورای انقلاب بر محور یک هسته اولیه شکل گرفت و به تدریج اعضای دیگری به جمع اضافه شدند. هاشمی رفسنجانی در اینباره میگوید: «... آقای مطهری در مراجعت از سفر پاریس، دستور رهبر عظیمالشأن انقلاب را مبنی بر تشکیل شورای انقلاب آوردند. حضرت امام آقایان شهید مطهری، شهید بهشتی و موسوی اردبیلی و شهید باهنر و اینجانب هاشمی رفسنجانی را به عنوان هسته اول شورای انقلاب تعیین و اجازه داده بودند که افراد دیگر با اتفاق نظر این پنج نفر اضافه شوند و در جلسات ابتدایی تصمیم بر این شد که حتیالامکان ترکیب شورا از اعضای روحانی و غیرروحانی به نسبت مساوی و نزدیک به هم باشد.»
هاشمی روند تکمیل اعضای شورای انقلاب را این گونه توضیح می دهد : «ترتیب انتخاب اعضای دیگر و تکمیل شورا تا آنجا که حافظه یاری میکند و با استمداد از حافظه دیگران چنین بود: پیش از پیروزی انقلاب آقایان سیدمحمود طالقانی، سیدعلی خامنهای، محمدرضا مهدوی کنی، احمد صدر حاج سیدجوادی، مهندس مهدی بازرگان، دکتر یدالله سحابی، مهندس مصطفی کتیرایی، سرلشگر ولیالله قرنی، سرتیپ علیاصغر مسعودی به اتفاق آرا به عضویت انتخاب شدند.»
در آستانه پیروزی انقلاب اسلامی، شورای انقلاب مهندس مهدی بازرگان را به عنوان نخستوزیر دولت موقت پیشنهاد و امام خمینی نیز وی را به عنوان رئیس دولت موقت انقلاب منصوب کرد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی و تشکیل دولت موقت، دکتر حسن حبیبی، دکتر عباس شیبانی، ابوالحسن بنیصدر، صادق قطبزاده، مهندس میرحسین موسوی، احمد جلالی و دکتر حبیبالله پیمان نیز به جمع اعضای شورای انقلاب اضافه شدند.
ریاست این شورا در ابتدا برعهده آیتالله مرتضی مطهری بود اما با شهادت ایشان ریاست شورای انقلاب به آیتالله طالقانی منتقل شد. حسن حبیبی نام روسای شورای انقلاب و مدت تصدی این سمت توسط آنان را چنین بیان میکند: «اولین رییس شورای انقلاب، استاد شهید آیتالله مطهری بود ، سپس شادروان آیتالله سیدمحمود طالقانی به ریاست شورای انقلاب انتخاب شد ، تا این تاریخ اسامی اعضای شورای انقلاب همچنان مخفیانه باقی ماند؛ ولی پس از فوت آیتالله طالقانی، اعضای این شورا رسما معرفی شدند. آیتالله دکتر محمد بهشتی، پس از آیتالله طالقانی عهدهدار سمت دبیری شورای انقلاب شد. پس از انجام انتخابات ریاست جمهوری، دکتر بنیصدر ریاست شورای انقلاب را نیز به عهده گرفت.»
از مهمترین فعالیتهای شورای انقلاب در طول حیات آن علاوه بر پیشنهاد مهندس بازرگان به عنوان نخست وزیر دولت موقت، میتوان به تصویب اساسنامه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، ملی شدن بانکها، سامان بخشیدن به دادگاههای انقلاب، برگزاری همهپرسی نظام جمهوری اسلامی، بررسی پیشنویس قانون اساسی، تصویب قانون شوراهای محلی، ملی شدن صنایع بزرگ، تصویب آییننامه مجلس خبرگان و برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و مجلس اشاره کرد.
به دنبال تسخیر سفارت آمریکا در ۱۳ آبان ۱۳۵۸ و استعفای دولت موقت، شورای انقلاب بیانیه مهمی خطاب به ملت صادر کرد و یادآور شد که مصمم است در فرصت محدودی، برگزاری همهپرسی درباره قانون اساسی، انتخابات مجلس شورای ملی و ریاست جمهوری و... را به انجام برساند.
با شروع کار مجلس و شورای نگهبان و دیگر نهادها، مسوولیت و ضرورت وجودی شورای انقلاب به پایان رسید. لذا در ۱۲ تیر ۱۳۵۹ آیت الله بهشتی اعلام کرد: «مسوولیت شورای انقلاب دو هفته دیگر پایان مییابد.» آخرین جلسه شورای انقلاب در ۲۶ تیر ۱۳۵۹ برگزار شد و حسن ابراهیم حبیبی سخنگوی شورای انقلاب، در آخرین مصاحبه خود پس از این جلسه اعلام کرد: «امروز با رسمیت یافتن مجلس شورای اسلامی و کامل شدن اعضای شورای نگهبان قانون اساسی، کار شورای انقلاب که تاکنون وظیفه قانونگذاری را برعهده داشت نیز به پایان رسید.»
آخرین اعضای شورای انقلاب عبارت بودند از: آیتالله خامنهای، آیتالله بهشتی، آیتالله موسوی اردبیلی، دکتر محمدجواد باهنر، آیتالله هاشمی رفسنجانی، دکتر حسن حبیبی، دکتر عباس شیبانی، مهندس مهدی بازرگان، مهندس عزتالله سحابی، صادق قطبزاده، مهندس علیاکبر معینفر و ابوالحسن بنیصدر. رک دوران مبارزه - اکبر هاشمی رفسنجانی؛ چاپ اول، ۱۳۷۶، شورای انقلاب اسلامی ایران - مجید سائلی کرده ده، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، شورای انقلاب، از تولد تا انحلال - گفتوگو با عزتالله سحابی - روزنامه اعتماد ملی
16- کیهان ، 17اسفند 1357، صفحه 8 نگاهی به تاریخ انقلاب و لیست اعضای شورای انقلاب از آغاز تا پایان نشان می دهد اطلاعات دریافتی شانمن چندان دقیق نبوده و او در آن شرایط و با مصاحبه های چند روز یک بار تلاش داشته است خود را به نیروهای انقلاب نزدیک کند . بعدها وی به جرم جاسوسی برای سازمان سیا دستگیر و از کشور اخراج شد .
17- اطلاعات ، 17اسفند 1357، صفحه 5
18- اطلاعات ، 17اسفند 1357، صفحه 8
19- سازمان پیمان مرکزی یا سنتو که تا قبل از انقلاب و تغییر رژیم ایران از اهمیت ویژهای برخوردار بود دنباله و جانشین پیمان بغداد بود که در 24 فوریۀ سال 1955 بین ترکیه و عراق به امضاء رسید و ایران و پاکستان و انگلستان متعاقباً به آن پیوستند و آمریکا نیز به عنوان عضو ناظر در آن شرکت جست.
پیمان بغداد که پس از کودتای عبدالکریم قاسم در عراق در سال 1958 و خروج عراق از این پیمان به سازمان پیمان مرکزی تغییر نام داد در واقع حلقهای از زنجیر اتحادیههای نظامی غرب از پیمان آتلانتیک تا پیمان آسیای جنوب شرقی (سیتو) و پیمان امنیت اقیانوس آرام (آنزوس) بود و آمریکا با اینکه تا پایان عضویت کامل آن را نپذیرفت با پیمانهای نظامی دو جانبه با هر سه کشور ایران و ترکیه و پاکستان عملاً نقش رهبری و کارگردانی این سازمان را به عهده داشت.
سازمان پیمان مرکزی از سال 1979 به بعد که رژیم جدید ایران خروج خود را از آن اعلام داشت عملاً اعتبار خود را از دست داده است.
20- کیهان 17اسفند 1357، صفحه 8
21- کیهان ، 17اسفند 1357، صفحه 8، آیت الله شریعتمداری پس از پیروزی انقلاب در مقابل رضایت امام نسبت به تاسیس حزب جمهوری اسلامی توسط علمای انقلابی اقدام به حمایت از تاسیس حزب خلق مسلمان کرد . وی به دفعات با خبرگزاری ها و خبرنگارهای داخلی و خارجی مصاحبه های طولانی درباره اهداف حزب ترتیب داد و به تحکیم مواضع خود در آذربایجان پرداخت تا جایی که امنیت این خطه را منوط به نظر خود کرد . رک حیدری ، اصغر ، حزب خلق مسلمان ، جلد 1، از مجموعه مجلدات نیمه پنهان ، جلد 35، انتشارات کیهان ، صفحه 141