این خبری بود که طی روزهای گذشته از سوی بانک مرکزی اعلام و تأکید شد: "مطابق بخشنامههای ابلاغی سالهای 1392 و 1393 اداره سیاستها و مقررات ارزی بانک مرکزی به بانکهای ملت، سامان و ملی ایران، چنانچه زوار ایران در قالب کاروانهای تحت نظارت و مدیریت دفاتر مورد تأیید سازمان حج و زیارت به زیارت عتبات عالیات مشرف شوند میتوانند با هماهنگی این دفاتر، سازمان حج و زیارت (سامانه عتبات) و بانکهای یادشده، نسبت به خرید 200 دلار (اسکناس) بهنرخ مبادلهای (بهازای هر زائر) از شعب بانکهای یادشده اقدام کنند.
بنابراین طبیعی است چنانچه اعزام زائران عتبات عالیات، مطابق رویه اشارهشده در ایام اربعین سال جاری نیز تداوم داشته باشد، ارز مسافری صرفاً برای همین ایام، تأمین میشود".
فروش ارز مسافرتی به زائران اربعین حسینی البته در حالی بار دیگر بهعنوان سیاست بانک مرکزی اعلام شد که چند ماه قبل این بانک فروش ارز مسافرتی را ممنوع کرده بود، ولی بهنظر میرسد با توجه به اهمیت اربعین حسینی، بانک مرکزی تصمیم گرفته تا گشایشی در این بخش برای زائران در نظر بگیرد.
ولی باوجود گذشت چند روز از اعلام سیاست بانک مرکزی در این حوزه، مراجعه و تماس زائران اربعین حسینی به بانکهای عامل بینتیجه مانده است؛ بعد از آنکه تماسهای زیادی از سوی این افراد با خبرگزاری تسنیم گرفته و اعلام شد بانکها در جریان فروش ارز مسافرتی به زائران اربعین نیستند خبرنگار تسنیم نیز به شعب بانکهای ملی، سامان و ملت مراجعه کرد و چندین بار با بانک مرکزی تماس گرفت.
هرچند از بانک مرکزی پاسخ محکمی دریافت نکردیم و ما را ارجاع دادند به همان خبرهای قبلی مبنی بر اینکه آن گروه از زائرانی که بنا دارند از کاروانهای رسمی سازمان حج و زیارت به عتبات بروند میتوانند برای دریافت ارز به شعب مراجعه کنند.
ولی نکته اینجاست که بانکها در پاسخ به زائران اربعین به این توجه ندارند که چهکسی مشمول میشود و چهکسی نمیتواند ارز دریافت کند بلکه تنها نکتهای که به مردم میگویند این است: هنوز بخشنامهای دریافت نکرده و در جریان این موضوع نیستیم.
شعب بانکهای ملی، سامان، ملت در پاسخ به مردم میگویند: "یکی دو ماه است که بهدستور بانک مرکزی اجازه فروش ارز مسافرتی نداریم"! و بههنگام تأکید مردم مبنی بر اینکه بانک مرکزی اعلام کرده به زائران اربعین ارز مسافرتی میدهد، میگویند: چیزی به ما ابلاغ نشده است.
البته این اولین بار نیست که بانک مرکزی از ابلاغ سیاست جدیدی به نظام بانکی خبر میدهد ولی بانکها که مسئول اجرای آن سیاستها هستند بهبهانه عدم دریافت بخشنامه از اجرای مصوبات سرپیچی میکنند.
با توجه به نزدیک شدن به ایام اربعین حسینی و آغاز حرکت زائران به عتبات از روزهای آتی، انتظار میرود بانک مرکزی هرچه سریعتر نسبت به تعیین تکلیف مردم در این حوزه اقدام و شفافسازی کند مردمی که از طریق کاروانهای سازمان حج قصد تشرف به عتبات را دارند چطور میتوانند ارز مسافرتی دریافت کنند.