البته امیر اسماعیلی اعلام نکرده که این سامانهها در کدام نقاط مستقر شدهاند اما وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح پیش از این اعلام کرده بود که اس300های ایرانی "4 گردان" هستند.
سامانه موشکی اس300 در حال حاضر یک خانواده است و انواع مختلفی از این سامانه با کاربردهای متفاوت در وزارت دفاع روسیه تولید شده است. هماکنون اس300 پیامیو (S-300PMU) بهعنوان یکی از مرگبارترین و پیشرفتهترین سامانههای موشکی خانواده اس300 شناخته میشود. آنطور که روسها اعلام کردهاند، زمان آمادهسازی این نوع از سامانهها، حدود 5 دقیقه است که این خود یکی از ویژگیهای مهم سامانه موشکی اس300 پیامیو به شمار میرود.
یکی از بهترین مدلهای سری P سامانه موشکی اس300، سامانههای پیامیو2 هستند که رادار کشف هدف این سامانه 64N6E2 Big Bird نام دارد و میتواند حدود 200 هدف را کشف کند.
ایران، در سال 2007 قرارداد خرید سامانه موشکی S300-PMU1 را با روسها امضا کرده بود که با عدم تحویل آن به ایران و گذشت سالیان دراز، خط تولید این سامانه در روسیه، کلاً متوقف شد و ایران هم دیگر خواهان آن مدل از اس300 نبود، لذا ایران و روسیه توافق کردند که قرارداد را بهروز کنند که این اتفاق سال گذشته رخ داد و تهران ــ مسکو، قرارداد جدیدی برای فروش اس300 به ایران امضا کردند اما مدل سامانهای که قرار بود به ایران تحویل داده شود، هیچ وقت اعلام نشد.
کِشندههای سامانه موشکی اس300 در رزمایش دماوند در حال جابهجایی سامانه هستند
اما با ورود ادوات مربوط به اس300 و "موشکها"، مشخص شد که ایران سامانه S300-PMU2 را که یکی از بهترین سامانههای دفاعی و پدافندی حال حاضر جهان است تحویل گرفته است.
سامانه موشکی اس300، پس از ورود به ایران اولین بار در 7 شهریور ماه سال گذشته به نمایش گذاشته شد و این اقدام موجب شد که هر گونه شبهه درباره ورود یا عدم ورود این سامانه به کشور، مرتفع شود.
پس از این ماجرا، امیر اسماعیلی در 23 بهمن ماه سال 95، طی سخنانی در یادواره شهید جانباز عباسعلی باباخانی در حسینیه مرکزی نطنز، اعلام کرد که این سامانه موشکی هنوز در هیچ نقطهای کار گذاشته نشده است. این بهمعنای آن بود که اس300ها هنوز استقرار عملیاتی پیدا نکرده بودند. (لینک)
** تست اس300ها در ایران
اما ماجرا به همینجا ختم نشد و 14 اسفند ماه سال 95، قرارگاه پدافند هوایی رسماً از تست این سامانه موشکی در یکی از میادین تیر یگانهای پدافندی کشور و در رزمایشی با نام "دماوند" خبر داد و ساعتی بعد هم تصاویر این تست منتشر شد البته آن زمان، قرارگاه پدافند هوایی اعلام نکرد که این سامانه در کشور استقرار یافته است.
در جریان تست، سامانه موشکی اس300 با شلیک چند فروند موشک، اهداف متنوعی را در ارتفاع و بُردهای مختلف، با موفقیت هدف قرار میدهد. (لینک)
لحظه شلیک موشک از سامانه موشکی اس300 در ایران
در اولین هدف، رادارهای سامانه موشکی اس300 موفق شدند یک فروند موشک بالستیک شلیکشده توسط نیروهای خودی را شناسایی و رهگیری کرده و سپس با شلیک اولین موشک از سامانه موشکی S300-PMU2، موشک بالستیک منهدم شد؛ امیر اسماعیلی با تأیید این هدفگیری دقیق، اعلام کرد که "موشک اس300، موشک بالستیک را تارومار کرد".
دومین هدف هم که یک فروند پهپاد دشمن فرضی بود، توسط رادارهای این سامانه رهگیری و سپس با شلیک دومین موشک از سامانه موشکی اس300، این هدف نیز بهدقت بالایی منهدم شد. (لینک)
لحظه شلیک موشک هدف ــ اس300 لحظاتی بعد با موفقیت این موشک را رهگیری و منهدم کرد
بهگفته فرمانده قرارگاه پدافند هوایی، "از آنجا که احتمال دارد مشخصات این سامانه پدافندی دست کشورهای دیگر نیز بیفتد، متخصصان ایرانی این سامانه را بر اساس تهدیدها و نقشههای عملیاتی آزمایش کردند و هیچکس دیگری به چگونگی عملیاتی شدن این سامانه دسترسی نخواهد داشت".
امیر اسماعیلی با تأکید بر اینکه هماکنون ایران «اس300»های زیادی دارد، آن زمان گفته بود: خبر مهمتر طراحی و ساخت اس300 کاملاً ایرانی با نام «باور 373» است که در آیندهای نزدیک تست آن را مردم عزیز ایران مشاهده خواهند کرد.
در حال حاضر بیش از 3700 نقطه کشور تحت پوشش قرارگاه پدافند هوایی قرار دارد که حاصل زحمات شبانهروزی این قرارگاه است ولی از این پس، قرارگاه پدافند هوایی با استقرار سامانه موشکی اس300 در نقاط مختلف کشور کنار سایر سامانههای پدافندی، دست روی ماشه، آماده شکار پرندههای متخاصم خواهد بود.