به گزارش سرویس اقتصادی پایگاه 598، علی ربیعی در برنامه تلویزیونی دستخط در رابطه با وضعیت هدفمندی یارانهها و حذف برخی از مردم گفت: در موضوع یارانهها مسیر درستی نرفتهایم. میتوانستیم در کم کردن فقر بهتر عمل کنیم و با دادن شوک از طریق یارانهها آن را کم کنیم اما اکنون چیزی است که مردم به آن عادت کردهاند و باید آن را جدا کنیم.
وی افزود: از طرفی نمیخواهیم سرک مالی بکشیم چون در جامعه ناامنی روانی شدید است، اکنون نیز توان اطلاعاتی ما بسیار رشد کرده و حدود 4 میلیون نفر را از دریافت یارانه حذف کردهایم، تعدادی برگردانده شده و تعدادی را اصلا نگرفتهایم.
* حذف سه میلیون نفر در طرح هدفمندی یارانهها/ 7 میلیون نفر درآمد خیلی بالا دارند/ 4 میلیون نفر از دریافت یارانه حذف شدند
ربیعی گفت: ما نباید اشتباه کنیم، حدود 7 میلیون نفر در جامعه درآمد خیلی بالا و رفتار غیرقابل کنترل اقتصادی دارند اما حدود یک دهک تحت پوشش بهزیستی هستند که اگر به آنها کمک نکنیم با بحران تغذیه مواجه میشوند و با یک بیماری از یک طبقه به طبقه دیگر میروند و سرنوشت خانواده با بیماری یک فرد تغییر میکند.
وزیر رفاه گفت: طبقه متوسط نیز در کشور تعریفش مخدوش شده است. افرادی از نظر اقتصادی فرودست اما از نظر منزلت اجتماعی و فرهنگی فرادست هستند.
وی در پاسخ به این سوال که گفته میشود دولت از شیب انتخاباتی که رد شود یارانهها را حذف میکند، گفت: متاسفانه در جامعه همه چیز را سیاسی تحلیل میکنیم که این آسیب میزند، بنده فعلا صلاح نمیدانم که اوضاع خیلی تغییر کند و همین روال ادامه خواهد یافت. اکنون نیز برای سه گروه 3 میلیون نفری پیامک دادهایم که اگر سوال یا اعتراضی دارند مطرح کنند. گام بعدی ما حذف سه میلیون نفر دیگر از طرح هدفمندی یارانهها است.
وزیر رفاه در مورد اشتغال نیز گفت: بسیاری از وزرای کار گفتهاند مسئولیت بیکاری را قبول ندارند اما من آن را قبول دارم. هرچند که اشتغال یک موضوع فرادستگاهی و حتی فراقوهای است. صادقانه بگویم علت وضعیت اشتغال ما رکود طولانی مدت بوده که از سال 80 تا 91 منحنی به شدت پایین میآید و سرمایهگذاری هم نمیشود. اکنون نیز 80 درصد بودجه دولت در بودجه جاری قرار دارد و منابع در بخشهایی سرمایهگذاری میشود که اشتغال را فراهم نمیکند. بنده مخالفم که از رشد سریع اقتصادی میتوان اشتغال ایجاد کرد.
وی افزود: 7.4 درصد رشد اقتصادی داریم اما اینکه چرا محسوس نیست چون دورههای تاریخی اقتصاد در دورههای بعدی اثر میگذارد و این اثرگذاری دو تا سه سال طول میکشد. امسال نیز سال پایه برای دولت حساب کردهایم و سال شکوفایی را داشتهایم و سال بعد سال جهش است.
وی با اشاره به اینکه تئوری رشد بدون اشتغال را زمانی که مطرح کرده برای بسیاری غریب بوده، گفت: موجهای مختلف اقتصادی را تجربه کردهایم و در حال حاضر هزار میلیارد تومان برای اشتغال در بودجه در نظر گرفته شده و قرار است یک و نیم میلیون دلار نیز از صندوق توسعه ملی برای این امر در نظر بگیریم. این در حالی است که پاشیدن پول اشتغال ایجاد نمیکند و ما نمیخواهیم دادن وامهای بزرگ را تکرار کنیم بلکه سیاست قطرهچکانی را اجرا میکنیم تا در جایی که لازم است سرمایهگذاری شود.
*باز شدن پنجره جمعیتی 4.5 میلیون دانشجوی جویای کار/ 2 میلیون نفر بیکار از خدمات بیمه بیکاری بهره میگیرند
وزیر رفاه با اشاره به افزایش نرخ مشارکت به معنی مشارکت افراد جویای کار در کشور گفت: در حال حاضر پنجره جمعیتی 4.5 میلیون دانشجو باز شده و اکنون برای دورهای باید سرمایهگذاری اشتغال کنیم که دورههای قبلی را هم به همراه داریم. دورهای اگر 60 هزار شغل ایجاد میکردیم پاسخگو بود اما در یک سال 700 هزار شغل ایجاد کردیم اما 500 هزار بیکار داریم. به نظر میرسد باید حدود یک میلیون شغل ایجاد کنیم. حدود دو میلیون نفر نیز از خدمات بیمه بیکاری استفاده میکنند.
* اشتباه من اعتماد به کارشناسان بود که گفتند طرح تحول سلامت بار مالی زیادی ندارد/ بدهی 11 میلیاردی بیمهها به بیمارستان
وزیر رفاه همچنین در مورد طرح تحول سلامت گفت: برای همه وزرا احترام قائلیم اما در منظر افکار عمومی نباید هر چیزی را گفت. فایدهای ندارد اگر در رسانه بگوییم دولت پول را دیر داده است. وزیر بهداشت قابل احترام است اما رسانهای کردن بعضی از موضوعات مشکلی را برای مردم حل نمیکند.
وی ادامه داد: درست است که پیشبینی میشده فقط 5 میلیون نفر افراد نیازمند داشته باشیم که برای آنها دفترچه بیمه صادر کنیم اما در یک بررسی دیدیم که 11 میلیون نفر هستند. از طرفی امسال در بودجه سلامت 16 هزار میلیارد تومان نیاز است و سرانه هر نفر برای بیمه 35 هزار تومان. حالا اگر فرض کنیم که 5 میلیون هم اضافه بیمه کردیم رقم کسری بیمه سلامت کجا و رقم این سرانه بیمه کجا؟ برخی آدرس غلط میدهند. در حال حاضر همپوشانی دفترچههای بیمه را هم حذف کردهایم و 2 میلیون نفر نیز از تعداد نیازمندان به بیمه کم شده است.
ربیعی با طرح این سوال که هزینه از کجا شروع شد، گفت: اگر 5 میلیون نفر اضافی بیمه نمیشدند که رقم آن هزار و 500 میلیون تومان است فرقی نمیکرد چون رقم کسری بسیار بیش از اینهاست. ما کار بزرگی کردهایم که 11 میلیون نفر فردی که بیمه نبودند را بیمه کردیم. طرح تحول سلامت برای فقرا و بیچارهها بوده و طبق قانون برنامه باید بیمه همه ایرانیان فراهم شود. من چطور میتوانم بیرحمانه این بیمهها را قطع کنم؛ من این کار را نمیکنم.
وزیر رفاه ادامه داد: با کمال صداقت میگویم وزارت بهداشت در شورای عالی بیمه یک رای نبوده و من همیشه پشت او بودم اما هزینههایی که برای طرح تحول دادیم کم نبود. ما 2k را افزایش دادیم. هزینه ماندگاری پزشکان تعرفهها را بالا بردیم. نمیگویم بد کردهآیم اما اشتباه ما این بود که منابع و مصارف را یکی نکردیم. کتاب ارزشگذاری نسبی که تدوین شد فکر میکردیم 200 میلیارد بار مالی داشته باشد اما آمارهای وحشتناکتری داشتیم.
وی گفت: سیاست برنامه بیمهای پوشش فقرا است. حتی به نظر میرسد باید فقرا را بیمه تکمیلی رایگان کنیم. بنابراین در این طرح کارهای ارزشمندی انجام شده اما خطای من این بود که به گفته کارشناسان که گفتند بار مالی اینقدرها نمیشود اعتماد کردم و حالا به صراحت میگویم که اشتباه کردم.
ربیعی افزود: در برنامه هدفمندی یارانهها هم گرفتار شدیم. باید هر سال 500 میلیارد تومان از آن به طرح تحول سلامت داده میشد اما همین برنامه با کمبود مواجه شد و تازه پول به آن هم تزریق کردیم.
وزیر رفاه گفت: اکنون بیمهها به بیمارستانها 11 میلیارد تومان بدهی دارند. این در حالی است که 8 هزار میلیارد تومان هم دولت مجدد کمک کرد که به نظر میرسد با فروش اوراق و اقدامات دیگر با 4 هزار میلیارد بدهی به سال بعد برویم. درواقع پروژههای فنی را به خوبی بلد هستیم اجرا کنیم اما پروژههای اجتماعی سختاند هرچند که از اول با طرح تحول سلامت مخالف نبودهام.
وزیر رفاه همچنین با ابراز خرسندی از اجرای غربالگری ژنتیک گفت: امیدواریم آن را برای فقرا رایگان کنیم چون پول زیادی نمیخواهد. همچنین غربالگری شنوایی و بینایی را تا نود درصد به خوبی پیش رفتهآیم اما در ژنتیک تازهکاریم.
* خط فقر در کشور چقدر است؟
ربیعی در مورد خط فقر گفت: این موضوع با موارد مختلفی سنجیده میشود. فقر شدید و مطلق در معیارهایمان داریم وجود مسکن، ماشین و ... بر این خط فقر اثر میگذارد بنابراین نمیتوانیم دقیقا بگوییم که چه میزان است اما اکنون سعی کردهایم حداقل دستمزد را بیشتر کنیم که دستاورد کمی نبوده است.
وی افزود: 67 درصد حقوق بازنشستگی از تورم کمتر است وحدود 50 درصد از بازنشستگان تامین اجتماعی حداقل دستمزد را که 820 هزار تومان است میگیرند اما نمیتوانیم این حداقل دستمزد را به عنوان خط فقر قلمداد کنیم.
* اظهارنظر ربیعی در مورد قتلهای زنجیرهای و برجام
وی در رابطه با قتلهای زنجیرهای گفت: این تفکر غلطی بود که در آن سالها ابراز شد. هیچ کسی در نظام جمهوری اسلامی ایران چنین تفکری نداشته. همه نظام وجود و صداقت است و این موضوع به وجهه نظام لطمه زده است. متاسفانه گاهی مطالب به خوبی منعکس نمیشود.
وی افزود: ما در نظام پنهانکاری نداریم و گاهی همین کمکمان کرده. بنابراین در بحث سلاح هستهای نیز از دنیا چیزی را پنهان نکردهایم که برویم به دنبال سلاح هستهای.
وزیر رفاه همچنین دیدگاه خود را در مورد برجام توضیح داد و گفت: متاسفانه یک روز موضوعی را خیلی تخریب میکنیم. حتی اکنون فضایی درست شده که اگر کسی از کلمه برجام حرف بزند اشتباه است اما نباید نادیده بگیریم که اقدامات انجام شده از چالش ناجوانمردانه که در منطقه داشتیم کم کرده و امروز بازیگر اصلی منطقه هستیم. ما به خودمان اعتماد کردهایم نه به آمریکا و به اتکای توان جوانان پیش رفتهایم.
ربیعی همچنین در مورد اینکه سال 84 مامور شد تا در صحت انتخابات اقدام کند، گفت: من آن زمان روی فرایند رایگیری ایراد داشتم و گزارش خود را به شورای عالی امنیت هم ارائه کردم اما در مورد صندوق به هیچ عنوان تردیدی یا ابهامی وجود نداشت.
وزیر رفاه در مورد حاشیهنشینی گفت: به مناطق محروم زیاد میروم. سیاستهای توسعهای غلط اجرا میشود و باعث شده این نابرابریها کم نشود. از طرفی عوامل اقتصادی باعث افزایش حاشیهنشینی شده و اکنون بسیاری از روستاها به حاشیهنشینی رفتهاند.
* سیاسی کردن فیشهای حقوقی فساد را عمیقتر کرد
وی در مورد انتشار فیشهای حقوقی نیز گفت: خیلیها حقوقهای ناعادلانه گرفتند که این مربوط به ساختار ناعادلانه بوده که باید اصلاح میشد اما به اعتقاد بنده هر وقت موضوعی اجتماعی سیاسی میشود لایههای فساد را عمیقتر میکنیم و به این شفافیت ارتفاعی گفته میشود.
وی افزود: عناوینی مانند دولت اشرافی غلط است تخلف به این معنی است که فرد چیزی نباید میگرفته و اگر گرفته دیوان محاسبات باید آن را بررسی کند. بنده حقوقم در هیاتمدیره تامین اجتماعی در سال 93 کمتر از 92 شده و خیلیها هم این گونهاند. آنهایی هم که بیشتر گرفته دارند پس میدهند. به نظر میرسد ابهام قانون و زیادی قانون به این افراد اجازه داده بود که بیشتر بگیرند.
ربیعی ادامه داد: ما نیز از زیرمجموعه خود همه را پس گرفتهایم. البته افراد باید خودشان نیز خویشتنداری کنند. اکنون آقای نوربخش مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی 14 میلیون تومان حقوقش است که 7 میلیون را پس میدهد. این را نباید فراموش کنیم که مطرح کردن موضوعات منفی مردم را خسته میکند.
وی در پایان گفت: برای برکناری مدیرعامل بانک رفاه به من فشار نیاوردند.