به گزارش پایگاه 598 به نقل از جوان، هر چند سالها از ماجرای پرونده خونهای آلوده فرانسوی میگذرد، اما انگار هنوز پرونده این ماجرا مختومه نشده است. رئیس سازمان انتقال خون در این باره میگوید، این پرونده بسته شده اما وکیل پرونده خونهای آلوده معتقد است پرونده خونهای آلوده همچنان باز است. رئیس کانون بیماران هموفیلی با تأکید بر ادامه رسیدگی به این پروندهها از مسئولانی که در این حادثه قصور کردهاند یک انتظار بیشتر ندارد؛ یک عذرخواهی برای قوت قلب بیماران.
همیشه اولینها در خاطر باقی میمانند؛ نخستین مورد ابتلا به ایدز در ایران هم کودک شش ساله مبتلا به بیماری هموفیلی است که در سال 1365 بر اثر استفاده از فاکتور انعقادی آلودهای که از شرکت سنوفیاونتیس وارد کشور شده بود به ویروس ایدز مبتلا شد. سال گذشته با رسانهای شدن سفر لوران فابیوس، وزیر امور خارجه فرانسه به تهران، کسی که ماجرای صادرات خونها و فرآوردههای خونی آلوده در زمان نخست وزیری وی صورت گرفته بود، قرار شد تا مجلس شورای اسلامی به پرونده غرامت فرآوردههای خونی آلوده ورود کند. فابیوس یکی از مطلعان و مسببان صادرات فرآوردههای خونهای آلوده به ایران و برخی دیگر از کشورهای جهان بوده است. با وجود این همچنان این پرونده در ابهام قرار دارد و در حالی که رئیس سازمان انتقال خون از بستهشدن آن صحبت میکند، وکیل این پرونده تأکید میکند: پرونده خونهای آلوده هنوز بسته نشده و برخلاف گذشته که پروندهها به صورت دستهجمعی پیگیری میشد، اکنون این پروندهها به صورت موردی بررسی میشود.
باز شدن دوباره یک پرونده قدیمی در رسانهها
چند روز پیش بود که سخنان رئیس سازمان انتقال خون درباره بستهشدن پرونده خونهای آلوده، دوباره این پرونده را در رسانهها باز کرد. پورفتحالله گفته بود «رسیدگی به پرونده خونهای آلوده به اتمام رسیده است و در این خصوص موضوعی وجود ندارد. این موضوع در سایر کشورهای جهان هم به وجود آمده است، ولی نمیدانم چرا در ایران هر چند سال یکبار این موضوع مطرح میشود. در سایر کشورها این پرونده بسته شده است، ولی در ایران همچنان در این خصوص سؤال میشود.» در برابر این اظهارات متبخترانه علیاکبر پورفتحالله، علی صابری وکیل پرونده خونهای آلوده میگوید: پرونده خونهای آلوده هنوز بسته نشده و برخلاف گذشته که پروندهها به صورت دستهجمعی پیگیری میشد، اکنون این پروندهها به صورت موردی بررسی میشود. باید توجه داشت که سازمان انتقال خون مسئول بررسی پرونده خونهای آلوده نیست و قوه قضائیه باید به این موضوع رسیدگی کند. هنوز پروندههای خونهای آلوده در خصوص بعضی افراد باز است و در برخی از پروندهها دادگاه بدوی رأی خود را صادر کرده است. صابری میافزاید: اکنون این پروندهها به صورت تکتک بررسی میشود. در مورد برخی از رأیهای صادر شده اعتراضاتی وجود دارد که به دادگاه تجدیدنظر ارسال شده و هنوز جواب آنها نیامده است.
چشم انتظار یک عذرخواهی
مدیر عامل کانون هموفیلی ایران هم در خصوص آخرین وضعیت پرونده خونهای آلوده میگوید: در این خصوص پرونده جدیدی نداریم و پیگیری پروندههای گذشته همچنان ادامه دارد و در حال رسیدگی است. یکی از مشکلاتی که در این زمینه وجود دارد در خصوص کارشناسی اختصاص خسارت است که متأسفانه در مورد این بیماران، کارشناسیهای دقیقی صورت نگرفته است و در برخی موارد بسیار مبلغ پایینی در نظر گرفتهاند که اگر بخواهیم با صدمهدیدگان حادثههای رانندگی مقایسه کنیم به نتایجی میرسیم که نشان میدهد این بیمارانی که با مبتلا شدن به ویروس و بیماری جدید مسیر زندگیاش تغییر کرده نادیده گرفته شدهاند.
وی تصریح میکند: این موضوع کماکان جزو اعتراضات ما است و در مورد بسیاری از کارشناسیها ناراضی هستیم. ما در این زمینه حکم قضایی عذرخواهی را کسب کردیم، ولی تاکنون هیچ عذرخواهی از سوی مسئولان انجام نشدهاست تا برای بیماران کمی قوت قلب ایجاد شود.
نکته قابل تأمل در پرونده خونهای آلوده فرانسوی اینجاست که برای کسانی که از طریق شرکت فرانسوی بیمار شده بودند، امکان گرفتن غرامت وجود داشت اما جالب است که دولت ایران به جای اینکه مشکل را از شرکت فرانسوی پیگیری کند تمام مسئولیت را به گردن خودش گرفت و گفت: به این بیماران غرامت میدهد در حالی که مبلغ این غرامت بسیار زیاد است. حالا هم این شرکت به ایران برگشته، در ایران نمایندگی زده و مشغول فعالیت است. جالب اینجاست که حتی عراق در شرایطی که بیثبات بود، توانست یکی دو سال پیش غرامت بگیرد، اما ایران همچنان نتوانسته است در اینباره اقدامی انجام دهد.