به گزارش پایگاه 598، روزنامه جوان به سخنان روحانی واکنش نشان داده است: سخنراني جديد روحاني عليه منتقدان از حداقل منطق و احترام به منتقدان برخوردار نبود. آنجا که رئيسجمهور «طولاني شدن عمر منتقدان» را دليلي براي نقدهاي بهزعم او غيرواقعي عليه خود دانست. در هيچ فرهنگي به هر گوشه جهان که تعلق داشته باشد، ادبورزي نيست که به «عمر منتقدان» اعتراض کنيم! نوعي آرزوي مرگ براي منتقدان! چيز عجيبي است در سخنان يک رئيسجمهور که به عمر منتقدان و طولاني شدن آن اشاره کند! عميقتر که بخواهيم نگاه کنيم نوعي اعتراض آشفته به قواعد هستي است....
اما منطق رئيسجمهور در مقابل منتقدان از آرزوي مرگ او براي ايشان، غيرقابل تحملتر است تا آنجا که چه بسا منتقدي بگويد اي کاش مرده بودم و اين منطق را از زبان رئيسجمهور کشورم نميشنيدم. قاطي کردن مطالبي خودساخته به جاي سخنان منتقدان با برخي سخنان پراکنده ديگر و نتيجهاي عجيب گرفتن، سقف منطق سخنراني روز ملي صادرات بود. با اينکه منتقدان از رئيسجمهور خواستهاند اولويتها را در واردات بررسي کند و برخي منتقدان نيز بيتوجهي دولت يازدهم به ميليونها مسافر متروي تهران در مقابل مجموعاً چندده هزار مسافر هواپيما را غيرقابل قبول دانستهاند، رئيسجمهور در هواپيما «عظمت» ديده است و آن را بر سر منتقدان ميکوبد: «بايد حمل و نقل درست باشد. خريد هواپيما براي تقويت صنعت توريسم، عظمت ايران و تلف نشدن وقت مردم و اينکه محصولات داخلي به دنيا صادر شود، لازم است.»
رئيسجمهور ما ميخواهد با هواپيمايي که امريکاييها صريحاً اعلام کردهاند «به ايران گفتهايم از هواپيما درست استفاده کند»، به سفر واسعه برود: «قرآن نيز به ما خاطرنشان ميکند «ان ارض الله واسعه» که دنيا باز و زمين وسيع است و راه بيفتيد و در جهان سير کنيد.»
دولت درحالي روز ملي صادرات را امسال جشن گرفت كه در سالهاي اخير همچنان شاهد كاهش صادرات بوديم و به گفته وزير صنعت، صادرات شش ماهه امسال همچنان از برنامههاي خود عقب است. يكي از حوزههاي مهمي كه دولت يازدهم اميد زيادي به رونق آن در دوران پسابرجام بسته بود، صادرات غيرنفتي بود كه به گفته رئيسجمهور در ۹ ماه گذشته صادرات غيرنفتي به جاي رشد ۱۰ درصدي، فقط ۶ درصدرشد داشته است اما همچنان از برنامههاي پيشبيني شده در نيمه امسال عقب هستيم.
همچنين در ۹ ماهي كه از برجام ميگذرد شركاي تجاري و تركيب كالاهاي صادراتي ما تغييري نكرده است. در بخش شركاي تجاري همچنان چين، هند، امارات متحده عربي، تركيه و عراق از مهمترين مقاصد صادراتي ايران هستند و كالاهاي سنتي مانند پسته، فرش، صنايع و ميعانات گازي از مهمترين كالاهاي صادراتيمان به شمار ميرود و طبق آمار گمرك در ماههاي بعد از برجام به جاي اينكه صادرات كشور با رونق مواجه شود، واردات كالاهاي مصرفي با رونق قابل توجهي روبهرو شد و اغلب كشورهايي كه بعد از برجام هيئتهاي تجاري زيادي به ايران فرستادند مثل آلمان، فرانسه، كره جنوبي و انگلستان با رشد صادرات كالاهاي مصرفي به ايران روبهرو شدند. نمونه اين رشد را هم ميتوان در افزايش 21 درصدي وارداتي كالاهاي مصرفي از كشور آلمان در 9 ماه گذشته به وضوح مشاهده كرد.
چنانچه صادرات گاز طبيعي مايع شده را همچون روال يكي دو دهه اخير از آمار صادرات غيرنفتي خارج كنيم، رقم دقيق صادرات غيرنفتي كشور 1/9 ميليارد دلار كمتر ميشود و تراز تجاري كشور نيز منفي 500 ميليون دلار ميشود. به عبارت ديگر اگر 500 ميليون دلار كاهش صادرات غيرنفتي را در دلار 3هزار و 600 توماني ضرب كنيم به عدد هزار و 800 ميليارد تومان كاهش صادرات غيرنفتي دست پيدا ميكنيم كه در يك دهه گذشته بيسابقه بوده است...
رئيسجمهور گفت: ما با هواپيما ميتوانيم كالاهاي خود را به كشورهاي ديگر صادر كنيم و اگر خريد نداشته باشيم برخي ميگويند پس پسابرجام چه شد؟ و اگر بخريم ميگويند اين هواپيماها ساخت جديد و لوكس هستند. روحاني اضافه كرد: برخيها نميدانم در چه وادي هستند و كجا سير ميكنند، شايد عمرشان طولاني شده و ما خبر نداريم! اين سخنان شايد در جمع تجاري كه به خارج از كشور تردد دارند مناسب باشد اما براي مردمي كه قرار بوده قدرت خريد آنها ترميم شود و اشتغال نياز اصلي آنهاست بيشتر شبيه حرفهای ملكه انگليس است كه وقتي به او خبر ميدهند مردم نان ندارند كه بخورند، ميگويد: خب شيريني بخورند!