فرصت 8 دقيقه اي منتقدان در جلسه 3 ساعته
عضو كميسيون قضايي و حقوقي مجلس ادامه داد: نزديك به سه ساعت جلسه غيرعلني به تعريف و تمجيد از قراردادهاي جديد نفتي و وزير نفت اختصاص يافت و مطالبي كه عمق كارشناسي نداشت مطرح شد و تنها 8 دقيقه به بنده و آقاي خادمي به عنوان منتقدان قراردادهاي نفتي وقت داده شد و تا آخر جلسه به اين 8 دقيقه پاسخ داده شد.
وي افزود: مطالبي كه ما ارائه كرديم كاملا كارشناسي بود و هر انسان منصفي مي فهميد كه مخالفت ما با اصل قراردادهاي خارجي و سرمايه گذاري نيست. كارشناسان نفتي و حقوقدانان نظرات مخالف خود را در خصوص الگوهاي جديد قراردادهاي نفتي اعلام كردند، سياست هاي كلي نظام و قانون اساسي در اين خصوص كاملا روشن است.
دهقان با بيان اينكه در مورد الگوي جديد قراردادهاي نفتي نيز رهبر انقلاب اظهار نظر كردند و 15 محور را به عنوان ايرادات اعلام فرمودند گفت:خواسته ما كاملا روشن بود، بايد 15 بندي كه مقام معظم رهبري ابلاغ فرمودند اجرا شود؛ سوال ما اين بود كه چرا يك سال است در برابر اجراي اين 15 بند مقاومت كرده و آن را اعمال نكردند؟
ماجراي 2 نامه دفتر مقام معظم رهبري در خصوص قرار داد هاي نفتي
وي با بيان اينكه در پي عدم اجراي 15 بند ابلاغي رهبري انقلاب مجددا نامه اي در خصوص عدم اجراي اين ابلاغيه از دفتر مقام معظم رهبري ارسال شده است گفت:با وجود ابلاغيه 15 بندي، وزارت نفت 11 بند را اعمال نكرده بود، زماني كه انتقاد كرديم آقاي زنگنه گفت نامه اخير مقام معظم رهبري دير به دست ما رسيده است اين در حالي است كه 15 بند مقام معظم رهبري كاملا روشن بود و در نامه دوم دفتر مقام معظم رهبري اعلام كرده است كه 11 بند ابلاغيه اعمال نشده است.
عضو كميسيون حقوقي و قضايي مجلس در خصوص جمع بندي جلسه غير علني بررسي الگوي قرار داد هاي نفتي گفت: آقاي لاريجاني جمع بندي كرد كه ما اين اشكالات را قبول داريم و موضوع را ساده سازي كرد. ايشان و وزير نفت ايرادات قراردادها را قبول داشتند و با اين جمع بندي كه اين اشكالات وارد است همان اشكالاتي كه ما در 8 دقيقه اعلام كرديم را تاييد كردند.
وعده لاريجاني و زنگنه در جلسه غير علني براي رفع ايرادات الگوي قرار داد هاي نفتي عملي نشد
وي ادامه داد: آقاي لاريجاني و وزير نفت هم اعلام كردند، ما در هيات تطبيق مصوبات نيز به اين ايرادات رسيده ايم و براي آنها راه حل پيش بيني كرديم و آن را به هيات وزيران مي دهيم، هيات وزيران هم تصويب خواهد كرد و نظر رهبري هم تامين مي شود.
دهقان تصريح كرد:ما انتظار داشتيم همين مطلب عمل شود اما ديديد كه مصوبه هيات وزيران بدون تغيير در مصوبه قبلي، مجددا ابلاغ شد و آن ايراداتي كه كارشناسان و دفتر مقام معظم رهبري داشتند برطرف نشد.
عضو كميسيون حقوقي و قضايي مجلس اظهار داشت: خيلي عجيب است كه اينها هر جا مي روند مي گويند ما براي جذب سرمايه گذاري در ميادين مشترك و مياديني كه ضريب بازيافتش كم است نياز به سرمايه گذاري داريم در يكسري نقطه ها همسايگان دارند نفت و گاز ما را مي برند و بايد سرمايه گذار بياوريم. مقام معظم رهبري هم بر همين نكته تاكيد كردند كه سرمايه گذاري ها بايد در ميادين كشف نشده، ميادين با ضريب بازيافت زير 20 درصد و ميادين در شمال و شرق كشور و در ميادين مشترك انجام شود. اينها عمل نمي كنند، حاضر نيستند يك بند بنويسند كه سرمايه گذاري فقط در اين چهار محور صورت مي گيرد و مقاومت مي كنند.
وي ابراز تاسف كرد:متاسفانه شان مجلس را در سطح يك اداره اي براي كمك به وزارت نفت آن هم در راستاي يك مسير غلط پايين آوردند. انتظار اين بود كه مجلس پاي مصالح كشور محكم بايستد و اجازه ندهد اين خطاي بزرگ و اين الگوي جديد براي مياديني كه سرمايه گذاري داخلي برايش وجود دارد اعمال شود اين الگوي جديد نفتي قرار است براي سال هاي طولاني اقتصاد و سياست كشور را تحت تاثير قرار دهد.
دهقان تاكيد كرد:اگر مر قانون اساسي اجرا شود تصويب اين قراردادها در صلاحيت هيات وزيران نيست تاييد الگوهاي قراردادهاي نفتي شان قانون گذاري دارد و بايد در مجلس تصويب شود. آنچه در ماده 7 تصويب شده حتما ايراد و اشكال داشته است شايد در زمان تصويب اين بند نمايندگان مجلس و شوراي نگهبان دقت نداشتند كه اين بند چقدر مهم است. ما معتقديم قانون بايد حتما اصلاح شده و الگوي جديد قراردادهاي نفتي در مجلس به تصويب برسد.
وي با بيان اينكه ما روز يكشنبه( 31 مرداد) بنا داشتيم كه طرح دو فوريتي اصلاح قانون را در دستور كار صحن علني قرار دهيم گفت: با برگزاري جلسه غيرعلني عملا به اين طرح ضربه زدند.
دهقان تصريح كرد: ما تلاش زيادي كرديم تا پيام خودمان را به گوش نمايندگان برسانيم اما برخي دوستان ما سياسي فكر مي كنند و همه حرف هاي وزير نفت را قبول دارند. برخي دوستان نيز كارهاي زيادي سرشان ريخته و وقت ندارند ببيند چه مشكلي براي كشور ايجاد شده است.
نقشه بر آب شده رونمايي از الگوي جديد قرار داد هاي نفتي در انگليس
عضو كميسيون قضايي و حقوقي مجلس ادامه داد: بالاخره آنچه كه نگران كننده است اين است كه يكسري كارشناساني كه تعلق خاطري به كشور ندارند و بيش از آنكه در كشور ما تعلق خاطر داشته باشند، به خارج تعلق خاطر دارند اينها بيايند يكسري الگوها طراحي كنند و دنبال اين باشند كه در انگليس و لندن اين الگو را رونمايي كنند.
دهقان گفت: آنها بنا نداشتند اين موضوع را فاش كنند، اما يكسري از افراد حق طلبي كه در كشور اين موضوع را رصد مي كنند، به ويژه نيروهاي اطلاعاتي و افراد نظارتي كشور اجازه ندادند اين الگوي نفتي در انگليس رونمايي شود.
اين حقوقدان مجلس شوراي اسلامي افزود: وزارت نفت اصرار دارد همان الگويي كه توسط برخي كارشناسان خارجي و برخي كارشناسان داخلي كه تعلق خاطرشان به خارج كم نيست و وابستگانشان در خارج زندگي مي كنند تنظيم شده است را به كشور تحميل كند در صورت اجراي اين قرار دادها طي سال هاي متمادي از اين الگوها صدها قرارداد بيرون مي آيد كه منافع بيگانگان را بيش از منافع ما تامين مي كند.
وي اضافه كرد:تا اين انتقادات مطرح مي شود يك عده كه مي خواهند حرف سياسي بزنند حرف بسيار سخيفي مي زنند كه شما با سرمايه گذاري مخالفيد. كدام آدم عاقلي با سرمايه گذاري مخالف است؟ ما به سرمايه گذاري داخلي و خارجي اعتقاد داريم برخي ديگر به سرمايهگذاري داخلي اعتقاد ندارند و فقط به سرمايه گذاري خارجي اعتقاد دارند.
دهقان تاكيد كرد: وقتي مي خواهيد ثروت كشور را در اختيار بيگانگان قرار دهيد، سرمايه گذاري را در جايي قرار دهيد كه هم به نفع ما باشد هم بيگانه. بايد منافع كشور ملاك قرار گيرد هر جا اختلاف داشتيم بالاخره اين كشور رهبري دارد و بايد به آن پايبند باشيم.
اين حقوق دان مجلس ابراز تاسف كرد: مقاومت هايي كه در مقابل نظر دلسوزان و مسئولان بلندپايه كشور صورت گرفته، نظر كارشناسان نفتي لحاظ نشده است و خطري براي تعطيل شدن آينده شركت نفت و به حاشيه رفتن متخصصان داخلي دارد كشور را تهديد مي كند.
لاريجاني و زنگنه به تعهدات خود در جلسه غير علني عمل نكردند
عضو كميسيون حقوقي و قضائي مجلس گفت: ما از اين خبري كه بعد از جلسه غيرعلني پخش شد كه هيات وزيران تصويب كردند، ناراحتيم اگر دروغ است بايد دولت تكذيب كند. اگر راست است آن تعهداتي كه آقاي لاريجاني و وزير نفت در جلسه غيرعلني دادند، به آن عمل نكردند.
دهقان باتشريح انگيزه برخي مديران براي انعقاد چنين قرار داد هايي گفت:يك احتمال اين است كه اينها مي خواهند يك قراردادي را سريع ببندند زيرا از قبل قول و قرار هايشان را با شركت هايي كه پيش از اين ده ها ميليارد تومان به مقامات ايراني رشوه دادند، گذاشته اند و نظام و كشور را در عمل انجام شده قرار دهند كه كسي نتواند آن را بر هم بزند.
وي افزود: مثل قرارداد كرسنت كه حتي يك ريال به دست ما نيامد و بيش از 14 ميليارد دلار تا الان محكوم شديم و 6 ميليارد دلار ديگر نيز در شرف محكوم شدن قرار داريم.
دهقان انگيزه ديگر برخي مسئولان كشور در خصوص پافشاري بر اين قرار داد ها راتبليغات سياسي خواند و گفت: دولت با انعقاد اين قراردادهاي مي خواهد بگويد مشكلات ايران با دنيا حل شده است و قرارداد بستيم.
خطر دلالي باشگاه نفت بين حكومت و شركت هاي خارجي
وي در تشريح انگيزه مهم برخي مسئولان از انعقاد اين قرار داد ها گفت:طبق اين قراردادها، بايد شركت هاي داخلي و خارجي با مشاركت هم پروژه هاي نفتي را انجام دهند. اينها شركت هاي داخلي را با مديريت خودشان تحت عنوان باشگاهي ايجاد كردند اين باشگاه هم پيمان شركت هاي خارجي و زيرمجموعه شركت هاي خارجي خواهند شد و به عنوان دلال و رابطي بين شركت هاي بزرگ خارجي با حكومت ايران انجام نقش خواهد كرد.
اين حقوقدان مجلس هشدار داد: در اين صورت چند قرارداد كه ببندند براي سال هاي متمادي در كشور حاكم هستند. هر دولتي كه بيايد چون اينها رابط بين شركتهاي خارجي و حكومت هستند و در اصل در ميدان هاي نفتي ما تسلط دارند، بر دولت ها سلطه پيدا خواهند كرد. اين كار، كار صلاحي براي كشور نيست.
دهقان ادامه داد: ممكن است برخي انگيزه هاي شخصي در خصوص سلطه و اثرگذاريشان بر كشور و زير سوال بردن استقلال كشور داشته باشند.
وي گفت: هيچكس مخالف سرمايه گذاري نيست. رهبر انقلاب مي گويند سرمايه گذاري را به چهار محوري كه بيشتر احتياج داريم ببريم اما اينها اين كار را انجام نمي دهند.
دهقان در پايان اظهار داشت:چرا نزديك به يكسال در برابر نظرات كارشناسي و مدتي هم در برابر نظرات مقامات ارشد نظام مقاومت مي كنند؟