به گزارش سرویس فرهنگی پایگاه 598، مراسم انتخاب چهره سال هنر انقلاب اسلامی با حضور اهالی هنر، مسئولان و علاقهمندان به هنر انقلاب اسلامی در سالن سوره حوزه هنری برگزار شد.
شعار هنر متعهد به حقیقت
فاضل نظری بعد از خیر مقدم به حاضران گفت: امسال روی پیشانی هفته هنر انقلاب، شعار هنر متعهد به حقیقت را نوشته که این شعر برگرفته از نظرگاه امام راحل(ره) است. حقیقت در هر سطحی محترم و متعالی است و هرچه این حقیقت عمیقتر باشد به جاودانگی نزدیکتر است. مردم این سرزمین از گردنههای تاریخی به سختی گذشتهاند و امروز برای تحقق آرمانهای انقلابشان تلاش میکنند و هر آینه نزدیکتر میشوند. اکنون که در آینه هنر متعهد به حقیقتها مینگرند، آن را دستیافتنیتر و ماندگارتر مییابند. خوشا به حال کسانی که از این پنجره بر دنیا نظر میافکنند. فصل افتراق هنر انقلاب با سایر هنرها، همین موضوع تعهد است.
وی اظهار داشت: امسال چهره هنر انقلاب معرفی میشود و این انتخاب نمادین است. همه کسانی که در راه تحقق آرمانها قدم برمیدارند، برندهاند. این انتخاب از یک فرآیندی پر پیچ و خم گذشته که در آن به شش نام درخشان رسیدیم. در یک گروه کانونی، به فهرستی از نوزده اسم رسیدیم. نوزده اسمی که کارشان در سال 1394 به عرضه رسیده باشد. حالا اگر موضوع فیلم باشد، اکران عمومی و اگر ادبیات باشد، زمان انتشارش. آنچه که ما را خوشحال میکند این است که به دور از رقابت، فضای ما صمیمی است. نامزدهای منتخب، توسط یک گروه هفتاد نفره ارزیابی شدند و بعد از نوزده اسم، به 9 کاندیدا رسیدیم و طی بررسیهای بیشتر این انتخاب به شش نفر کاهش یافت. آنچه میماند تشکر بنده از همه کسانی است که در این بین تلاش کردند و همدلانه و مشفقانه در کنار هم بودند تا این هفته در کمال شکوه برگزار شود.
نظری ادامه داد: در این بین میخواهم از ارگانها و نهادهایی نام ببرم که ما را همیاری کردند. هرچند تعدادشان زیاد است اما من مختصر نام چندتایشان را به رسم ادب میآورم؛ شهرداری محترم در تمام بخشها، مترو و اداره زیباسازی، سازمان صداوسیما که شاهد همکاری شبکههای مختلف تلویزیونی و رادیویی با هفته هنر انقلاب اسلامی بودیم، دانشگاهها، چه بسیج دانشجویی و چه دفتر نماینده ولی فقیه در دانشگاهها و دوستانمان در سازمان سینمایی اوج. از تمام دوستان سپاسگذارم و امیدوارم با همت و حمایت این دوستان، شاهد رشد و پویایی در هنر انقلابی-اسلامی باشیم.
فروش یازده میلیاردی انتشارات سوره / و اما «رستاخیز»...
مومنیشریف در ابتدای صحبتش اینطور گفت: غافلگیر شدم از این همه ویژگی! اینها تمام اسماند و رسمی در کار نیست! با این صحبت فضای مراسم کمی شورانگیز و شاد شد. مومنی همچنین به مهمانان خوشامد گفت و خوشامد ویژهای هم به دکتر غلامعلیحدادعادل ابراز کرد. وی در ادامه گفت: هفته هنر انقلاب در سالروز شهادت شهید اهل قلم، مرتضی آوینی برگزار شد. این فرصت را مغتنم بشماریم و در باب آثار انقلابی تأملی بکنیم. ادب و هنر پیش از انقلاب فاصله بسیاری با جامعه متدین داشت. بعد از انقلاب تمام زمینه ها تحت تاثیر انقلاب، دگرگون شد اما در بحث ادب و هنر، فضا به کل تاسیسی و ایجادی بود. خوشبختانه امروز با افتخار می توانیم از مکتب ادبی-هنری انقلاب نام ببریم که ویژگیهایی دارد که آن را از سایر مکاتب متمایز میکند.
وی اظهار داشت: خوشبختانه امروزه در حوزه دانشگاهها، درباره این مکتب پژوهش و تحقیق میشود. این گستردگی نه تنها در بین ایرانیان بلکه در میان خارجیان هم وجود دارد. از ویژگیهای سال 94 این است که میزان پایاننامههای منتشر شده در حوزه ادبیات هنر انقلاب تدوین شده بود. هرچند آمار دقیقی ندارم و براساس صحبتهای استاد منوچهر اکبری عرض میکنم؛ 300 پایان نامه با موضوع اشعار شاعران حوزه انقلاب منتشر شده است. حالا در حوزههای سینما و تئاتر اگر بخواهیم نگاهی بیندازیم، که قطعا آمار بیشتر میشود. خیلیها معتقدند که در حوزه هنر انقلاب ما دچار بحران مخاطب هستیم؛ بنده این عرض را قبول ندارم. خوشبختانه آثار دینی- انقلابی با استقبالی کمنظیر مواجه شده است. بنده به امور حوزه هنری اشراف دارم و باید بگویم سال گذشته، میزان فروش آثار سوره مهر، به یازده میلیارد تومان رسید که نسبت به سال گذشته رشد دو برابری داشتیم. این در شرایطی است که بسیاری از انتشاراتی ها کارشان بی رونق بوده است. در بخش سینما هم فیلم ارزشمند «محمد رسولالله» ساخته شد که مخاطب بسیاری را به سالن سینما کشاند و رکورد فروش را شکست. این شرایط رشد و بالندگی به دو شرط محقق میشود. اول اینکه اثر هنری بتواند از حیثیت خودش دفاع کند و دوم عرضه و معرفی اثر به مخاطب است.
رئیس حوزه هنری در ادامه اظهار داشت: یکی دیگر از ویژگیهای سال 94، حضور هنرمندان جوان در سپهر هنر جامعه بود. یادی کنیم از احمدی سخا، هنرمندی که در تجسمی کار میکرد و طراحی پوستر و تابلو با معرفی دستاوردهای انقلابی بود. یادی هم بکینم از شهید سیاح طاهری که با همکاری جمعی از سینماگران طی یک عمل مبتکرانه فیلمهای برجسته دفاع مقدس را به مناطق محروم میبرد و نشان مردم میداد و آنها را با فیلمهایی اینچنین ارزشمند آشنا میکرد. همچنین معرفی کتابهای خواندنی در حوزه دفاع مقدس از دیگر زحماتشان بود. در روزهای آخر امسال هم اتفاق مهم دیگری افتاد که جامعه هنری را دلشکسته کرد و آن هم از دست دادن هنرمند فقید فرجالله سلحشور بود. حضور مردم در تشییع پیکرش و مراسمهای تجلیلاش بینظیر بود. این حجم از استقبال نه تنها در ایران بلکه در کشورهای همسایه هم اتفاق افتاد. روحشان شاد. موفقیتها و دستاوردهای دیگری هم در سال گذشته داشتیم که به خاطر کمی وقت از گفتنشان صرفنظر میکنیم.
وی اظهار داشت: حال که مجال پیدا کردیم خوب است که از ناکامیها و تلخیهای سال گذشته هم سخن بگوییم و آنها را آسیبشناسی کنیم. فیلم سینمایی ارزشمندی که توسط هنرمندان ما ساخته شده بود و این هنرمندان سالهای زیادی از عمرشان را وقف آن کرده بودند، علیرغم میل نظام و هنرمندان از اکران ایرانی و خارجی بازماند. چرا این اتفاق افتاد؟ این اتفاق قابلتأمل است و باید رصد بشود. اگر این اتفاق نیفتاده بود الان در بین این 9 کاندیدا، نام این دوستان هم قطعا بود.
شهریار بحرانی اولین نفری بود که در تقدیر از نامزدهای کسب عنوان چهره سال هنر انقلاب روی سن آمد و از عبدالحمید قدیریان در سخنان کوتاهی تقدیر کرد. وی با اشاره به آیات قرآن و کلمه «رجل یسعی» گفت: قدیریان همواره در مسیر انقلاب کوشاه بوده است او نمایشگاه آسمان حسین را در سال گذشته داشته که در ماه مبارک رمضان با چشمی اشکبار به کشیدن تابلو آسمان حسین اقدام کرد. او در نقاشی، گریم سه بعدی، طراحی صحنه و... فعال بود و به لحاظ هنری فرد جامعی است. انسان به جز سعی تلاش نیست و قدیریان بسیار پرتلاش در مسیر انقلاب هموراه فعال بوده است و خداوند نیز به کار او اثر و هویت میدهد، انشاءالله در آینده قرار است قدیریان کارگردانی را نیز آغاز کند. در فیلم «ملک سلیمان» وقتی در چین بودیم و بخش جلوههای ویژه فیلم هنوز تمام نشده بود او یک تنه و یک نفره به اندازه تمام چینیها روی پلانهای جلوههای ویژه کار میکرد و کار او برابری میکرد با تمام چینیهایی که روی پروژه فعالیت میکردند.
در ادامه مراسم مرتضی سرهنگی چهره سال هنر انقلاب در سال 93 برای معرفی بهناز ضرابیزاده پشت میگروفن قرار گرفت و گفت: جملهای است که میگوید جنگ نویسندگان خودش را پیدا میکند و خانم ضرابیزاده یکی از آنها است که بخشی از بار نویسندگی جنگ را به دوش گرفته است. ایشان به من گفتند من دو دختر دو قلو دارم و دختر سومم دختر «شینا» است. ضرابیزاده از نویسندگانی است که در کارش دلدادگی میکند. مراسم انتخاب چهره سال هنر انقلاب در حوزه هنری با خوانندگی محمد آزش ادامه یافت و پس از آن محمدحسین نیرومند برای معرفی هادی محمدیان کارگردان جوان انیمیشن «شاهزاده روم» پشت میگروفن قرار گرفت و گفت: «شاهزاده روم» پرفروشترین انیمیشن تاریخ ایران است که با زحمات یک تیم جوان به ثمر رسیده است کار مذهبی کردن در انیمیش بسیار مشکل است و محمدیان کار سترگی انجام داده اما بزرگترین کار او این بود که انیمیشنی ساخت که به سودآوری رسیده است.
کوروش زارعی در مورد یکی دیگر از نامزدهای کسب عنوان چهره سال انقلاب یعنی جواد افشار گفت: قرار بود پوریا پورسرخ در مورد جواد افشار صحبت کند که این وظیفه را برعهده من گذاشت. انقلاب ما پیش از آنکه سیاسی باشد فرهنگی بود و پیشوای ما در لباس پیامبر به پا خواست و این انقلاب را هدایت کرد. انقلاب ابتدا فرهنگی بود و در ادامه سیاسی شد و دنیا را تکان دارد. جواد افشار یک نوجوان قمی بود که مثل پیشوای خودش علاوه بر آنکه کار انقلابی میکرد روی صحنه تئاتر با مضامین انقلابی میدرخشید او یکی از محصولات حوزه هنری است که در قم فعالیت میکرد و در ادامه به فرمان رهبرش وقتی 14 یا 15 ساله بود به جبهه رفت. ما در کشور 2 هزار شهید هنرمند داریم که در رشتههای مختلف فعالیت هنری داشتند. افشار در کربلای 4 در کسوت یکی از غواصان آن عملیات پایش را در جنگ جای گذاشت. او امروز از سر صحنه سریال «برادر» که ماه رمضان از شبکه دو پخش میشود به اینجا آمده است و من این وعده را میدهم که در آینده از جواد افشار کارگردان سریال «کیمیا» بیشتر خواهیم شنید.
مراسم با تقدیر و تشکر از خانواده مرحوم حسین احمدی سخا از گرافیستهای مؤمن، متعهد و انقلابی کشور ادامه یافت.
پس از آن فرزند شهید سیاح طاهری پشت میکروفن قرار گرفت تا از پرویز پرستویی به خاطر فعالیتهای او در مناطق محروم تقدیر نماید. طاهری گفت: پرستویی را از دوران کودکی میشناسیم و همیشه برای ما جذاب بود شهید سیاح طاهری با پرستویی ارتباط دوستانهای داشت و پرستویی خالصانه در جشنوارههای متعدد در مناطق محروم حاضر میشد و پدرم را همراهی میکرد او در مسابقات کتابخوانی و جشنوارههای مدرسهای در مناطق محروم حضور پیدا میکرد و از محبوبیتی که به دست آورده بود برای این کارها هزینه میکرد. مشارکت او در موزه صلح و فعالیت برای جانبازان واقعاً ستودنی است. او یک بسیجی و جهادگر در حوزه سینما است.
میرکریمی با یاد نمودن از شهید آوینی و مرحوم سلحشور گفت: تأثیر کار فرهنگی سلحشور در کشورهای دیگر نیز دیده میشود و از مردم خواست تا برای شادی روح ایشان صلوات بفرستند.
او در تجلیل از مجید مجیدی گفت: اگر هنرمند انقلابی را فرد طلبکار و ستیزهجو بدانیم مجیدی جزو این دسته نیست هر شش نامزد این مراسم مصداق واقعی هنرمند انقلابی مؤمن هستند که آدمها از دست و زبانشان در امانند. من به مجیدی غبطه میخورم و امیدوارم سال بعد اینجا و جزو نامزدهای این مراسم باشم.
رسالت بوذری مجری مراسم گفت: برکت این جلسه تقدیر از شهید سیاح طاهری است او هیچ وقت از فعالیتهای فرهنگیاش در مناطق محروم یاد نمیکرد و مردم پس از شهادتش از کارهای او اطلاع پیدا کردند. حجتالاسلام سرلک، محسن مؤمنی شریف و زینالپور مسئول آموزش حوزه هنری در جایگاه حاضر شدند و از همسر و فرزند این شهید بزرگوار تقدیر کردند.
فصل شیدایی به عنوان یک اتفاق ویژه فرهنگی با روایتی از خلقت آدم تا ظهور حضرت مهدی (عج) و با مخاطبانی انبوه در جایجای کشور در سال گذشته به روی صحنه رفت. به همین خاطر از سعید اسماعیلی کارگردان و علیرضا کوهفر رئیس مرکز هنرهای نمایشی انقلاب اسلامی در این مراسم تقدیر به عمل آمد و اسماعیلی در سخنان کوتاهی گفت برای رخ دادن یک اتفاق هنری همیشه نیاز به پول نیست بلکه به مردانی از جنس مردان زمان جنگ نیاز است. همیشه رسالت بوذری برای ما از مردم تشویق گرفته است و من میخواهم اینجا به خاطر نویسندگی و روایت کار ما از او تشکر کنم.
برای مراسم تجلیل از برگزیدگان هنر انقلاب در سال 94 دکتر حدادعادل، مهندس صلاحی معاونت فرهنگی و هنری شهرداری تهران، فاضل نظری و حمزهزاده روی سن حاضر شدند تا از عبدالحمید قدیریان، بهناز ضرابیزاده، هادی محمدیان، جواد افشار و پرویز پرستویی تقدیر نمایند. به هر یک از نامزدها لوح تقدیر، تندیس مراسم و 5 سکه بهار آزادی اهدا شد که پرویز پرستویی به خاطر سفر در مراسم حاضر نبود و هدایای وی به فرزند شهید سیاح طاهری اهدا شد.
در این بخش وقتی رسالت بوذری کارگردان انیمیشن «شاهزاده روم» را به روی سن فرا خواند حداد عادل به او گفت به جای انیمیشن از عبارت «پویا نمایی» استفاده کند.
مجیدی: آوینی جانانه پای من ایستاد/ مجبور شدم از حوزه هنری کوچ کنم
در بخش بعدی این مراسم، با حضور محسن مومنی شریف و مرتضی سرهنگی از مجید مجیدی به عنوان چهره سال انقلاب اسلامی تجلیل شد.
مجید مجیدی بعد از دریافت لوح و تندیس خود گفت: وقتی دوستان با من برای این مراسم تماس گرفتند تشکر کردم و عنوان کردم همین که به من لطف داشتید برای من کافی است و اصلا نمیخواهم تعارف کنم؛ چرا که خودم را شایسته این عنوان و این مراسم نمیدانم و معتقدم هنرمندان واقعی شهدا هستند که گمنام و بیادعا، راه و فضا را برای ما باز کردهاند.
وی ادامه داد: این کمترین کاری بود که ما و هنرمندان انقلابی میتوانیم در قبال شهدا انجام دهیم و امروز جا دارد که از شهید آوینی هم صحبت کنیم؛ چرا که وی در دورانی که من هیچ پناهی نداشتم مانند کوه پشت من ایستاد و حتی وقتی که برای ساخت یکی از آثارم در زمان شهید آوینی با هجمههای مختلفی روبهرو شدم و حتی از دفتر ریاست جمهوری هم 11 نامه برای بازخواست من ارسال شد، آوینی جانانه ایستاد و به من گفت که راه را درست رفتهام.
کارگردان «محمد رسول الله» گفت: آوینی به من گفت که هنر متعهد این است که دردهای مردم را نشان دهی و وی به من یاد داد که چطور برای اعتقاداتم بایستم، حتی زمانی که حوزه هنری فیلم پدر و بچه های آسمان ام را قبول نکرد و مجبور شدم از حوزه هنری کوچ کنم از آوینی آموختم که باید برای باورهایم ایستادگی کنم.