شدت گردوغبار دیشب به حدی بود که بهراحتی به داخل خانهها نفوذ کرد و تنفس در درون خانهها را با مشکل مواجه کرد. این گردوغبار که با طوفان شدید هم همراه شد، هاله از خاک را به شهرهای پاشید بهگونهای که خانهها، خودروها و جادهها با روکشی از خاک، پوشیده شد.
صبح امروز چهارشنبه نیز خیابانهای اهواز تقریباً خالی از مردم است و شهروندان به خانههای خود پناه آوردهاند هرچند شدت گردوغبار باعث نفوذ خاک به داخل خانهها هم شده است. همچنین پلهای رودخانه کارون در اهواز از فاصله ۱۰۰ متری هم دیده نمیشوند.
چند صباحی بود که خوزستانیها چنین گردوغبار غلیظ و شدیدی را تجربه نکرده بودند ولی گردوغبار دیشب مجددا همه ذهنها را به یاد گردوغبارهای شدید خوزستان که نفسها را تنگ و عبور و مرور را کاهش میداد، انداخت.
هر چند طوفان گردوغبار شدید تا صبح فروکش کرد ولی شدت گردوغبار تا صبح امروز هم در اغلب شهرهای خوزستان بالا بود بهگونهای که شهری مثل ماهشهر تعطیل اعلام شد و اغلب کارمندان دستگاههای دولتی در اهواز ترجیح دادند به محل کار خود مراجعه نکنند و در خانه بمانند.
گردوغبار ادامه دارد
مدیرکل محیط زیست خوزستان در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه شدت گردوغبار در مناطق و شهرهای غرب این استان بالاست، اظهار کرد: در شرایط فعلی بیشترین گردوغبار در مناطق و شهرهای غرب خوزستان است. در واقع از سوسنگرد و حمیدیه تا بستان و شوش این گردوغبار شدت و میزان بالایی دارد.
لاهیجان زاده افزود: شب گذشته در اکثر نقاط جنوبی خوزستان شاهد گردوغبار بوده ولی در حال حاضر شدت آلایندگی در اهواز کاهشیافته است.
وی تصریح کرد: امروز شهرهای آبادان، ماهشهر و هندیجان نیز شاهد پدیده گردوغبار هستند ولی شدت این گردوغبار بهاندازه شب گذشته نیست.
همچنین تندباد شب گذشته به برخی شهرهای خوزستان آسیب جدی وارد کرد بهگونهای که در برخی مناطق، مردم با قطعی برق مواجه شدند و خسارتهایی به برخی تأسیسات و اموال وارد شد.
استاندارد جهانی آلودگی
استاندارد جهانی برای آلودگی هوا، رسیدن گردوغبار در هوا به ۱۵۰ میکروگرم بر مترمکعب است ولی در کارگروه استان خوزستان استانداردهای جدیدی تعریفشده که بر اساس آن اگر غلظت گردوغبار به دو هزار میکروگرم بر مترمکعب برسد مدارس مقطع ابتدایی، اگر به سه هزار میکروگرم بر مترمکعب برسد تمام مراکز آموزشی و اگر به بالای سه هزار میکروگرم بر مترمکعب برسد تمام مراکز آموزشی و دستگاههای دولتی تعطیل میشود.
مدیرکل محیطزیست خوزستان در خصوص میزان غلظت گردوغبار به خبرنگار مهر گفت: میزان گردوغبار در ساعت ۹ صبح امروز در شهر اهواز دو هزار و ۴۱۵، اندیمشک ۱۱۹، دزفول ۱۶۴، شوش دو هزار و ۵۹، شوشتر دو هزار و ۳۲۹، سوسنگرد شش هزار و ۷۳۷، عین دو اهواز سه هزار و ۵۹۲، بهبهان ۶۶، آبادان ۱۹۸ میکروگرم بر مترمکعب است.
به عبارتی با احتساب استاندار جهانی غلظت گردوغبار میتوان نتیجه گرفت که هماکنون غلظت گردوغبار در شهر اهواز ۱۶ برابر، شوشتر ۱۵ برابر و سوسنگرد ۵۰ برابر حد مجاز رسیده است که نشان میدهد شرایط در شهرهای خوزستان غیرعادی و در سوسنگرد و شهرهای اطراف بحرانی است.
توصیه به مردم
سازمان محیطزیست به مردم خوزستان توصیه کرده برای کاهش میزان آلودگی هوا از برخی گیاهان طبیعی در منازل خود استفاده کنند زیرا آنها میتوانند تا حدودی هوای داخل منازل را پاک کنند.
از سوی دیگر استنشاق هوای آلوده به ذرات گردوغبار سبب نفوذ ذرات ریز به کیسههای هوایی ریهها میشود و این عمل باعث اختلال در عملکرد اکسیژنرسانی ریه به بافتها به خصوص قلب میشود و این امر بینظمی در ضربان قلب و حملات قلبی در افراد دارای بیماریهای قلبی را در پی دارد.
همچنین در درازمدت ذرات بسیار ریز گردوغبار وارد دستگاه خون شده و در جدار عروق رسوبکرده و شرایط را برای تصلب شرایین و تنگی عروق فراهم میکند. از دیگر عوارض گردوغبار تشدید موارد آلرژی تنفسی در بیماران دارای زمینه است.
در همین خصوص به سالمندان توصیه میشود تا حد امکان از منزل خارج نشوید و از سفرهای غیرضروری خودداری کنند همچنین اگر بیماریهای زمینهای قلبی دارید بههیچوجه خود را در معرض آلودگی قرار ندهید در صورت علائم تنگی نفس و احساس خفگی و تهوع و سردرد شدید فوراً به مرکز بهداشتی و درمانی مراجعه کنند.
سالمندان در فضاهای آلوده از تنفس عمیق خودداری کنند به سالمندان، کودکان زیر هشت سال، بیماران تنفسی و زنان باردار اکیدا توصیه میشود در موقع آلودگی از منزل خارج نشوند.
همچنین افراد باید بهصورت جدی از انجام فعالیتهای ورزشی خودداری کنند چون فعالیت ورزشی باعث افزایش ضربان قلب و تنگی نفس و متعاقب آن افزایش ورود هوای آلوده به ریهها میشود ضمن اینکه در صورت ضرورت هنگام خروج از منزل از ماسک مناسبی که دهان و بینی را کامل بپوشاند استفاده شود.