در هیاهوی مباحث توافق لوزان، زمانی که موافقان و مخالفان راجع به دیدگاههای خود به بحث می پردازند، جریان خطرناکی توسط مزدوران آمریکایی، در قالب رژیم سعودی علیه جمهوری اسلامی ایران به راه افتاده است. وهابیون آل سعود که با حمایت ایالات متحده آمریکا به نیروگاههای برق و آب یمن، بیمارستانها و مدارس حمله نظامی می کنند، و ظرف تنها چند روز صدها نفر را به شهادت رسانده اند، اصلا دوست ندارند که ایران کوچکترین نفوذی در منطقه داشته باشند. آنان از قوام مشروعیت و هویت ایران سخت در هراس هستند و خود که به سختی با بحرانهای متفاوت مواجه هستند، تلاش دارند با استفاده از قهر و زور جایگاه خود را در منطقه با حمایت دولت واشنگتن حفظ نمایند.
عملا می توان گفت که اندیشه های سلفی و طالبانی حکام سعودی به شدت خطرناک و نژاد پرستانه است. آنها اصلا توان دیدن رشد و ثبات و توسعه نفوذ منطقه ای ایران را ندارند و در صددند با همکاری ایالات متحده آمریکا، حتی شانیت ایرانی را به اهانت بکشانند. پارادیم پازلی رخدادهای منطقه، و عملکرد رژیم سعود حاکی از آن است که رخداد فرودگاه سعودی به طور عامدانه طراحی شده است تا بتوانند شان و حیثیت ایرانی را در منظر منطقه ای و جهانی به چالش بکشانند. رژیمی که حاضر است، بر خلاف موازین حقوق بین الملل به خاک کشور دیگری تعرض کند و جان صدها نفر مردم عادی را در بمباران هواپیماهای آمریکایی و با حمایت لجستیک و دفاعی واشنگتن بگیرد، قطعا در رخداد حادثه در فرودگاه جده نیز عامدانه و با نقشه و طراحی از قبل دست به چنین اقدام شنیع و جسورانه ای علیه شهروندان عادی ایرانی زده است.
همه این ها در حالی است که میلیاردها دلار را شهروندان ما برای انجام عمره مستحبه مفرده از کشور خارج می کنند و به خزانه سعودی می ریزند. در ایمان و محبت دینی مردم ما اصلا شک و تردیدی وجود ندارد اما باید نوعی عمل کرد که حیثیت و هویت اسلامی و ایرانی کشور ما حفظ شود. گفته می شود هزینه انجام این سفرها معادل کل بودجه عمرانی کشور ماست، بنا بر این، در مدیریت این سفرها و حتی استمرار آن باید با تمشیت و تدبیر عمل کنیم. اکنون رژیم سعودی علیرغم این درآمد هنگفت حاصله از این سفر مستحب ایرانیان، حرمت، حیثیت و شانیت و کرامت ایرانیان عزیز را نشانه رفته است.
افکار عمومی ایرانیان در این قضیه به شدت جریحه دار شده است. این یک موضوع ساده نیست که اتفاقی و خود به خود به وجود آمده باشد. این قضیه ای است که دنباله دار است و اگر امروز جلوی آن را نگیریم، قطعا فردا هزینه های بسیار بیشتری باید برای آن باید بپردازیم. |
در کنار دلواپسیهایی که داریم، شایسته است که دلواپس این حیثیت و شانیت باشیم و از مجلس و دولت بخواهیم که سریعا و با قدرت به حفظ کرامت ایرانی در منطقه و جهان بپردازند. به خصوص دولت جناب روحانی که در شعارهای انتخاباتی به مردم وعده داده بودند شانیت پاسپورت ایرانی را حفظ نمایند. حال چه شده است که در جلوی چشمان خانواده های ایرانی، نه تنها به پاسپورت ما بلکه به کلیت شرف و ناموس ما تجاوز می کنند و ما از ابراز واکنش منطقی و معقولانه، اما جدی و قاطع باز مانده ایم. چه شده است که برخی از مسئولین به یاد وعده های خود نیفتاده اند، و با اقدامات قاطع و به موقع خود این حیثیت را پاس نمی دارند. جالب است حتی در خیلی از بیانیه ها سعی می شود که موضوع چندان جدی و مهم نشان داده نشود و با ذکر جملاتی مانند اینکه پلیس فرودگاه معذرت خواهی کرده است و یا اینکه با ما در موضوع تحقیق همکاری می کنند، به سادگی از موضوع رد می شوند.
مسئولین ما باید در مقابل افکار عمومی پاسخگو باشند، افکار عمومی ایرانیان در این قضیه به شدت جریحه دار شده است. این یک موضوع ساده نیست که اتفاقی و خود به خود به وجود آمده باشد. این قضیه ای است که دنباله دار است و اگر امروز جلوی آن را نگیریم، قطعا فردا هزینه های بسیار بیشتری باید برای آن باید بپردازیم. تمام کسانی که می خواستند از پاسپورت ایرانی دفاع کنند امروز روز تحقق وعده هایشان است و لازم است با تمام جدیت و همت اما مدبرانه با تمشیت، به شکل قواعد پروتکلی دیپلماتیک واکنشهای لازم را از خود نشان دهند.
شاید اگر دیروز در قضیه پاسپورت سفیر معرفی شده به سازمان ملل متحد در مقابل شیطنت آمریکائیها کوتاه نمی آمدیم، پاسپورت سفیری که به تروریست بودن محکوم شده بود، امروز این تاوان را پس نمی دادیم. اگر دولت قاعده پروتکل را در رفتار دیپلماتیک خود رعایت نکند، راه را برای تعرض هر چه بیشتر، و اهانتهای هر چه بزرگتر در آینده فراهم می آورد. دیروز که می بایست در خصوص پاسپورت سفیر رسمی خود و اتهامات واهی مربوط به آن کوتاه نمی آمدیم، و در عمل متقابل رفتار گستاخانه آمریکا را به طور متقابل پاسخ می دادیم، امروز وضع بهتری داشتیم. دیروز که شهروند مقام دار و رسمی ما، متهم به تروریسم شد، و پاسپورت مرجوعی او از نیویورک را پس گرفتیم و در اقدامی منفعلانه به جای شکایت و ایستادگی پاسپورت دیگری را معرفی کردیم امروز باید متوقع باشیم که پاسپورت نوجوان ما را عربهای وهابی تکفیری ملاعمری بگیرند و نهایتا به زور تهدید تپانچه به او تعرض فیزیکی کنند. امروز باید متوقع باشیم که حیثیت و شرافت و هویت ما را عامدانه نشان بگیرند. این شان انقلاب اسلامی ما نیست. این شان هزاران شهیدی نیست که جان خود را برپایی و استمرار انقلاب اسلامی ایران گذاشتند.
امروز مردم ما از دولت یازدهم متوقع هستند اقداماتی لازم را در خصوص اقدامات رژیم سعودی نشان بدهد و دولت نیز باید رجا واثق داشته باشد که از حمایت قاطع همه مردم ایران به خوبی و با قدرت و همدلی برخوردار خواهد بود. |
امروز واژه دلواپسی را عده ای به سخره می گیرند اما نمی دانند که دلواپسان از چنین روزهایی در هراس هستند. دلواپسی حق مردم ماست. حق مردمی که هزینه های زیادی را برای آنچه که امروز دارند، صرف کرده اند. مردمی که در هویت یابی انقلاب اسلامی ایران انتظار دارند شانیت، کرامت و حیثیت آنان حفظ شود. این حق دلواپسان و منتقدان است که بخواهند دستگاه دیپلماسی و سایر دستگاههای متولی در قالب قاعده پروتکل اقدامات مناسب، به جا و مدبرانه را اتخاذ کنند.
همان طوری که مقامات عظام دینی هم فرموده اند حج عمره مفرده عملی مستحبی است، شایسته است این سفرها تا معلوم شدن تکلیف امنیت کرامتی و حیثیتی زائران ما قطع شود، نه اینکه رژیم سعودی هواپیمای زائران ما در هوا عودت دهد این خود یک اقدام توهین آمیز دیگر است. لازم است دستگاه دیپلماسی ما هر چه سریعتر سطح روابط رسمی دیپلماتیک را کاهش دهد تا این پیام را به مقامات سعودی برساند که این گونه اقدامات اهانت آمیز از حساسیت زیادی در افکار عمومی ایران دارا می باشد. به نظر می رسد ریاست محترم جمهور با تشکیل هیات ویژه ای نظارت مستقیم بر این امر را بر عهده بگیرند و به عنوان نماینده اصلی دستگاه سیاست خارجی ما انتظارات و توقعات مردم ما را دراین زمینه برآورده سازند.
در سال همدلی دولت و مردم که توسط مقام رهبری اعلام شده است ، ما در همه اتفاقاتی که به وجود می آید باید که وحدت و یکرنگی را شاهد باشیم. قطعا امروز مردم ما از دولت یازدهم متوقع هستند اقداماتی لازم را در خصوص اقدامات رژیم سعودی نشان بدهد و دولت نیز باید رجا واثق داشته باشد که از حمایت قاطع همه مردم ایران به خوبی و با قدرت و همدلی برخوردار خواهد بود، بنا بر این بهتر است هر چه سریعتر از این سرمایه مردمی در راه حفظ شانیت پاسپورت ایرانی استفاده نماید.
دکتر رضا سیمبر
استاد علوم سیاسی و روابط بین الملل دانشگاه گیلان