به گزارش پایگاه 598 به نقل از اقتصاد آنلاین؛ چند هفته پیش که سازمان توسعه تجارت به درخواست دامپزشکی ایران، واردات طیور زنده از اتحادیه اروپا را ممنوع کرد، تن صنایع پرورشی بهویژه بوقلمون از ترس تعطیلی و ورشکستگی به لرزه افتاد. گرچه گوشت بوقلمون هنوز سهم قابل قبولی از بازار پروتیین کشور ندارد اما صاحبان این صنایع نظر دیگری دارند و از طرفی سازمان دامپزشکی هم بازارهایی مانند مرغ را مهمتر از بوقلمون میداند ضمن اینکه ظاهرا جانب احتیاط را نیز بیش از حد رعایت میکند؛ احتیاطی که اتفاقا سرمایهگذاران نیز ید طولایی در حفظ آن دارند.
گوشت بوقلمون بیشتر از اینکه با سفرههای ایرانی مانوس باشد با ذایقه غربیها همخوانی دارد. با این حال این صنعت در ایران چند سالی است که پا گرفته و از آنجا که هنوز جای خود را در بازار مصرف باز نکرده، تقاضای بالایی برای آن وجود ندارد و در نتیجه قیمت آن در مقایسه با گوشتهای مشتریدارتری مانند گوشت گوسفند پایینتر است. در واقع مهمترین مزیت اقتصادی این گوشت خوراکی در ایران فعلا همان قیمت است. گرچه مدیرعامل شرکت تعاونی صنعت بوقلمون ایران مزیتهای غذایی دیگری را نیز برای این گوشت برمیشمارد. با این حال به گفته سیدمهدی آذرموید، یک کیلو گوشت بستهبندی و قطعه شده بوقلمون در بازار حدود 12هزارتومان است که در مقایسه با گوشت قرمز دستکم 24هزارتومانی قابلیت رقابت بالایی دارند.
دامپزشکی راحتطلب است
درحال حاضر 192 پرورشدهنده بوقلمون صنعتی در کشور فعال است که دستکم 2000 نفر را بهصورت مستقیم صاحب کار کرده است؛ شاغلانی که به گفته آذرموید با این تصمیم سازمان دامپزشکی در آستانه شب عید بیکار خواهند شد. «سازمان دامپزشکی کشور با توجه به اینکه تنها طیور چند کشور از اتحادیه اروپا دچار آنفلوآنزای حاد شدهاند روی کل کشورهای این منطقه خط قرمز کشیده و برای راحتی کار خودشان واردات طیور زنده از کل اروپا را ممنوع کردند درحالی که کشورهایی مانند فرانسه هیچ مشکلی ندارد و این را اعلام هم کرده و سازمان جهانی دامپزشکی هم این مساله را تایید کرده است. اما دامپزشکی کشور ما برای راحت کردن خود حتی واردات از ترکیه را هم ممنوع کرده است.»
این تولیدکننده بوقلمون کشور میگوید: «سازمان دامپزشکی رسما به ما میگوید، صنعت مرغ برای ما مهمتر از صنعت بوقلمون است. ما هم قبول کردیم که با توجه به سهم بازار توجه به بخش گوشت مرغ بیشتر باشد اما انتظار داریم دستکم درباره صنایع دیگر صورت مساله را پاک نکنند.» وقتی درباره سهم اندک این گوشت از بازار مصرف کشور از آذرموید میپرسیم از تغییر وضعیت اقتصادی و متعاقبا تغییر اجباری ذایقه میگوید: «گوشت بوقلمون گوشت مورد استفاده قشر متوسط جامعه ماست که در واقع آن را جایگزین گوشت گوسفند کرده است.» مدیرعامل شرکت تعاونی صنعت بوقلمون ایران چرتکهیی هم میاندازد: «درصورت خوابیدن این صنعت حدود 25میلیارد تومان ماهانه ضرر به این صنعت وارد میشود.» وی حتی خبر از برنامهریزی برای صادرات ماهانه 400 تن گوشت بوقلمون به روسیه و کشورهایی مانند گرجستان و آذربایجان میدهد که مدیرکل دفتر بهداشت و مدیریت بیماریهای طیور سازمان دامپزشکی آن را کمی اغراق شده میداند.
نبود بوقلمون خللی در کشور ایجاد نمیکند
فرشاد زینالعابدین طهرانی نیز تایید میکند که تنها در 4 کشور از اتحادیه اروپا بیماری آنفلوآنزا دیده شده ولی با اشاره به حاد و کشنده بودن این بیماری معتقد است که باید جانب احتیاط را رعایت کرد وگرنه برای کشور مخاطرات بسیاری بههمراه خواهد آورد. این نگرانی سازمان دامپزشکی، نگرانی سایر پرورشدهندگان طیور در کشور نیز هست و بهنظر نگرانی بهجایی میرسد اما وقتی از حد میگذرد که به گفته آذرموید با ممنوعیت کامل واردات بهنوعی صورت مساله پاک میشود. طهرانی درباره نگرانیهای پرورشدهندگان بوقلمون ایران این طور پاسخ میدهد: 2ماه است که 4کشور اروپایی با سردمداری آلمان، هلند، انگلستان و ایتالیا درگیر آنفلوآنزای طیور شدهاند که در دو کشور هم بوقلمونها درگیر شدهاند. به گفته وی تا مشخص شدن وضعیت و علت شیوع این ویروس، واردات طیور زنده از اروپا ممنوع شده و برای روشن شدن این وضعیت هم هر دو هفته یک بار ستادهایی برای بررسی تشکیل میشود. وی درباره جایگزین کردن کشورهایی مانند ترکیه و فرانسه نیز به «روال و بازدیدهای میدانی خاص» اشاره میکند و با نگاهی محتاطانه و شاید کمی بدبین میگوید: این کشورها گزارشهای شفاف و دقیقی نمیدهند بنابراین 50 روز تا دو ماه مکث کردن در بخش تولید به صلاح کشور است. از طهرانی درباره پیشنهاد بخش خصوصی برای انجام آزمایشها با هزینه آنها نیز میپرسیم که پاسخ میدهد: همه بیماریها با آزمایش مشخص نمیشود و حتی سازمان بهداشت جهانی هم این کار را نمیکند.
طهرانی در نهایت گریزی هم به سهم اندک گوشت بوقلمون در بازار مصرف میزند و ادعای آذرموید درباره نگاه دامپزشکی به این صنعت را تایید میکند: گرچه این تعامل به تعطیلی واحدهای صنعتی منجر میشود که اجتنابناپذیر است اما از طرفی هم بوقلمون سهم و اهمیت چندانی در بازار مصرف کشور ندارد و نبود آن خللی در نظام خوراک کشور ایجاد نمیکند.»
با این حال خبرهایی از خودکفا شدن در تولید گوشت بوقلمون نیز به گوش میرسد. طهرانی میگوید: ما بهدنبال ایجاد مرکزی برای تولید بوقلمون مادر هستیم تا خودکفا شویم و از وارد کردن حدود 2میلیون قطعه تخم نطفهدار خلاص شویم. به گفته وی این تصمیم امنیت این صنعت را هم افزایش میدهد. هرچند الان هم یک مرکز در گیلان فعال است اما نیاز کشور با چند مرکز دیگر برطرف میشود.