بر این اساس بهتازگی برخی از کارشناسان صنعت گاز ایران از اخلال عمدی شرکت توتال فرانسه در شیوه برداشت گاز از لایههای پارس جنوبی خبر داده و یادآور میشوند: با همین اقدامات ایران ۱۰ سال از برداشت یکی از لایههای پارس جنوبی محروم شده، بدون آنکه کسی از این موضوع مطلع باشد.
این کارشناسان خبره با تاکید بر اینکه به زودی لایحهای برای شکایت از شرکت توتال فرانسه توسط انجمن گاز ایران تدوین و به مراجع بینالمللی ارائه میشود، تاکید میکنند: در میدان گازی پارسجنوبی چهار لایه گازی وجود دارد، اما ۱۰ سال است که ایران از بزرگترین لایه گازی این میدان برداشتی نداشته چرا که طرح شرکت توتال برای برداشت کامل نبوده است.
منصور دفتریان کارشناس انرژی هم پیشتر با بیان اینکه "حقه بازی بزرگی در حال انجام شدن است"، به ضررهای اقتصادی هنگفت ایران از یکسو و منفعت چشمگیر کشور رقیب در آن سوی میدان مشترک اشاره کرده و این کار توتال را عمدی میداند.
در این خصوص مطالعات انجام شده توسط انجمن گاز ایران گویای آن است که وضعیت برداشت از میدانهای مشترک، مسالهای بسیار جدی است و در این رابطه هیچ شک و شبههای وجود ندارد که این کار شرکت توتال فرانسه عمدی بوده و بر همین اساس قرار است انجمن گاز ایران از این شرکت نفتی شکایت کند.
از سوی دیگر گسترده حقه بازی توتال فرانسه در اکتشاف و معرفی سازندهای جدید گازس پارس جنوبی حتی به خارج از این میدان مشترک گاز در خلیج فارسهم کشیده شد به طوری که برخی از کارشناسان شرکت نفت فلات قاره اعتقاد دارند که سازند گازی میدان بلال ببه پارس جنوبی مشترک است.
بازگشایی پرونده جنجالی توتال در پارسجنوبی
با گذشت چند سال از این اظهارات کارشناسی شده، شرکت ملی نفت ایران در نهایت برای کشف حقایق تازه گازی در پارس جنوبی آستین ها را بالا زد و حفاری های اکتشافی در سازندهای عمیق تر این میدان مشترک با قطر آغاز شد.
از سوی دیگر مسعود حسنی مدیر عامل شرکت مجتمع گازی پارس جنوبی در گفتگو با مهر اعلام کرد: هم اکنون برداشت گاز از پارس جنوبی به منظر استخراج و انتقال گازهای ترش به پالایشگاههای ساحلی تنها از چهار لایه K یک تا چهار انجام می شود.
بر این اساس شرکت ملی نفت ایران حفاریهای اکتشاف در پارس جنوبی را آغاز کرده است به طوری که گزارش جدید توسط شرکت نفت و گاز پارس از این حفاری اکتشافی منتشر شده که از تحقق دستاوردهای اکتشافی در سازندهای عمیق تر پارس جنوبی حکایت دارد.
فرخ علیخانی در تشریح فعالیتهای جدید حفاری و اکتشافی در میدان مشترک پارس جنوبی، گفت: حفاری نخستین چاه توصیفی سازندهای زیرین پارس جنوبی با هدف ارزیابی پتانسیل های مخزنی این حوزه در سازندهای فراقان و زاکین و نیز تولید از سازندهای کنگان و دالان به مرحله اجرا درآمده است.
این مقام مسئول با اشاره به این که هم اکنون بخش عمده تولید گاز در میادین خلیج فارس مربوط به سازندهای کنگان و دالان بوده که میدان مشترک پارس جنوبی نیز از این دست است، تصریح کرد: با توجه به مجموعه مطالعات انجام شده و نیز فعالیتهای اکتشافی و تولیدی کشورهای همجوار همچون قطر، عربستان، عمان، ترکیه و اردن به نظر می رسد آینده اکتشاف مخازن هیدروکربوری جدید در این ناحیه مربوط به سازندهای ماسه سنگی نظیر فراقان و زاکین باشد.
جانشین مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس انجام موفقیت آمیز این عملیات را دستاوردی تازه در اکتشاف لایه های مختلف سنگ منشاء در مخازن دریایی جنوبی کشور دانست و یادآور شد: شناخت این سنگ منشاء این امکان را ایجاد می کند که بهره بردار در فرایند تولید نفت و گاز از مخازن مورد نظر به رهیافتی جامع در خصوص منبع اصلی تولید و پتانسیلهای مخزنی دست یابد.
علیخانی خاطرنشان کرد: با دستیابی به این موفقیت تازه همه ابهام های پیشین درباره لایه های اصلی مخزنی و سازندهای زیرین میدان گازی پارس جنوبی رفع شد که با تکمیل روند مطالعات آتی، شناخت دقیق تری از این مخزن بزرگ هیدروکربوری حاصل می شود.
قطر چقدر پاداش خوش خدمتی به توتال فرانسه داد؟
به گزارش مهر، بدون شک تلاش ایران و قطر برای استخراج گاز و میعانات گازی پارس جنوبی به "بازی بزرگی" در سطح صنعت نفت جهان تبدیل شده است.
البته انجام این بازی بزرگ محدود به زمان و مکان خاصی نبوده و نگاهی به کارشکنیهای کوچک و بزرگ انجام گرفته در دوران مختلف توسعه این میدان مشترک گازی نشانگر وسعت اقدامات انجام گرفته بوده که قاعدتا در میدانی که عدم توسعه یا توقف هر یک فاز آن در هر روز ۱۰ میلیون دلار عدمالنفع به همراه دارد، خسارتهای زیادی را به نفع کشور شریک وارد کرده است.
در همین حال سال گذشته آسوشیتدپرس با انتشار خبر کوتاهی اعلام کرده است: قطر یک قرارداد ۲۵ ساله دیگر به منظور استخراج از یک میدان نفتی اصلی برون ساحلی با شرکت فرانسوی توتال امضا کرده است.
بر اساس این قرار داد، دست کم ۴۰ درصد از سود عملیاتی در میدان نفتی الخلیج در خلیج فارس که در ۱۳۰ کیلومتری شرق ساحل قطر قرار دارد، به توتال فرانسه تعلق خواهد گرفت.
شرکت دولتی نفت قطر و توتال بر اساس قراردادی که در سال ۱۹۸۹ میلادی به امضا دو طرف رسید، مشارکت خود را آغاز کردند و این همکاری در اوایل سال ۲۰۱۴ میلادی منقضی می شود.
به نظر می رسد واگذاری این قرارداد بزرگ از سوی قطر به توتال فرانسه پاداش خوش خدمتی های این شرکت فرانسوی به شریک گازی ایران در پارس جنوبی باشد.