به گزارش سرویس سیاسی پایگاه 598؛ مجتبي روحاني نژاد/ محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان در تابستان سال گذشته با اختیارات گسترده از سوی مقام معظم رهبری، پرونده مذاکرات هسته ای را تحویل گرفت و رسما مسئول پیگیری و پاسخگویی این مذاکرات شد.
مذاکرات در راند اول به توافق ضعیف ژنو ختم گشت که هرچند رسانه ها و شخصیت های دولتی تلاش زیادی کردند تا از آن به عنوان یک موفقیت یاد کنند، اما انتشار متن توافق، موجب شد تا کارشناسان و اساتید دانشگاهی در مقابل توافق انجام شده موضع گیری جدی کنند، پس از آن رسانه ها و آحاد ملت به میدان آمدند و کار تا جایی پیش رفت که برخی ایرانیان مقیم آمریکا نیز، این توافق را نافی استقلال کشور ایران دانستند.
توافق نامه ژنو هیچگاه مورد تایید رهبرحکیم انقلاب قرار نگرفت و استفاده از عبارت "آنچه مرقوم فرموده اید" در پاسخ به نامه آقای روحانی، موید همین نکته است. اما حمایت های رهبری از تیم مذاکره کننده با حساس تر شدن مذاکرات در ماه های اخیر، قوت و شدت بیشتری گرفت و ایشان عبارات و عناوین قابل تاملی را در مورد تیم مذاکره کننده هسته ای بکار بردند که بیش از تعارفات و القاب سیاسی متداول است.
محمدجواد ظریف نیز با قدر شناسی از این حمایت ها بارها در سخنان خود –به طور نمونه در سخنرانی دیروز در همایش دیپلماسی هسته ای بیش از 5بار- از مواضع رهبری و حمایت های ایشان تشکر نموده و ایشان را راهگشای مذاکرات و مشکلات کشور دانست.
اما گزیدهای از حمایت ها و رهنمودهای رهبری از تیم مذاکره کننده هسته ای که در سخنرانی های عمومی مطرح شده و موجب پشتگرمی جواد ظریف بوده است:
به هیئت دیپلماسی ملت خوشبینم
ما از تحرّک دیپلماسی دولت حمایت میکنیم، پشتیبانی میکنیم. در کنار آمادگیهای همهجانبهی ملّت ایران - چه از لحاظ اقتصادی، چه از لحاظ امنیّت داخلی، چه از لحاظ استحکام ساخت درونی نظام اسلامی، چه از لحاظ وحدت ملّی و چه از لحاظ نظامی - به تلاش و تحرّک دیپلماسی هم چه در این قضایای سفر اخیر و چه غیر از آن، اهمّیّت میدهیم و از آنچه دولت ما انجام میدهد و تلاشهای دیپلماتیک و تحرّکی که در این زمینه میکنند، حمایت میکنیم. ما به هیئت دیپلماسی ملّت عزیزمان و دولت خدمتگزارمان خوشبین هستیم؛ البتّه به آمریکاییها بدبینیم؛ به آنها هیچ اعتمادی نداریم.
بنده معتقد به نرمش قهرمانانه هستم
ما مخالف با حرکتهای صحیح و منطقی دیپلماسی هم نیستیم؛ چه در عالم دیپلماسی ، چه در عالم سیاستهای داخلی. بنده معتقد به همان چیزی هستم که سالها پیش اسمگذاری شد «نرمش قهرمانانه»؛ نرمش در یک جاهایی بسیار لازم است، بسیار خوب است؛ عیبی ندارد، اما این کشتیگیری که دارد با حریف خودش کشتی میگیرد و یک جاهایی به دلیل فنّی نرمشی نشان میدهد، فراموش نکند که طرفش کیست؛ فراموش نکند که مشغول چه کاری است؛ این شرط اصلی است؛ بفهمند که دارند چهکار میکنند، بدانند که با چه کسی مواجهند، با چه کسی طرفند، آماج حملهی طرف آنها کجای مسئله است؛ این را توجّه داشته باشند.
هیچ کس نباید تیم مذاکره کننده را سازشکار بداند/ ماموران دولت، فرزندان انقلاب
هیچکس نباید این مجموعهی مذاکرهکنندگان ما را سازشکار بداند؛ این غلط است؛ اینها مأموران دولت جمهوری اسلامی ایران هستند، اینها بچّههای خودمان هستند، بچّههای انقلابند؛ یک مأموریّتی را دارند انجام میدهند. کار سختی هم هست [که] بر عهدهی اینها است؛ دارند با تلاش فراوان آن کاری را که بر عهدهی آنها است انجام میدهند. بنابراین نباید مأموری را که مشغول یک کاری است و مسئول یک فرایندی است مورد تضعیف یا توهین یا بعضی از تعبیراتی که گاهی شنیده میشود - که اینها سازشکارند، و مانند اینها - قرار داد؛ نه، این حرفها نیست.
بنده در حمایت از تیم مذاکره کننده اصرار دارم
دربارهی مسائل اخیر و این بگومگوهایی که در صحنهی سیاست خارجی و مسائل هستهای و گفتگو و مذاکره و از این حرفها هست، اوّلاً بنده اصرار دارم بر حمایت از مسئولانی که اجرای کار برعهدهشان است، از همهی دولتها بنده حمایت میکنم، از مسئولان - مسئولان داخلی، مسئولان خارجی - حمایت میکنم و وظیفهی ما است. من خودم مسئول اجرایی بودهام، وسط میدان بودهام، سنگینی کار و سختی کار را با همهی وجود احساس کردهام؛ میدانم که کار ادارهی کشور کار سختی است. لذا اینها به کمک احتیاج دارند، من هم کمکشان میکنم، حمایتشان میکنم؛ این یک طرف قضیّه است که قطعی است. از آن طرف اصرار دارم بر تثبیت حقوق ملّت ایران، از جمله مسئلهی حقوق هستهای؛ اصرار داریم بر اینکه از حقوق ملّت ایران یک قدم عقبنشینی نباید بشود. ما البتّه در جزئیّات این مذاکرات مداخله نمیکنیم؛ یک خطوط قرمزی وجود دارد، یک حدودی وجود دارد، این حدود باید رعایت بشود؛ این را گفتیم به مسئولین و موظّفند که این حدود را رعایت کنند؛ از هارتوهورت دشمنان و مخالفان هم واهمهای نداشته باشند و ترسی به خودشان راه ندهند.
مطمئنم تیم مذاکره کننده، از حقوق ملت ایران دفاع میکند
البتّه ما به تیم مذاکرهکنندهمان اعتماد داریم. مطمئنّیم یقیناً آنها به دستاندازی به حقوق کشور و حقوق ملّت و کرامت ملّت راضی نخواهند شد و اجازه نخواهند داد که چنین کاری انجام بگیرد. مسئلهی ظرفیّت غنیسازی یک مسئله است که خیلی مهم است؛ مسئلهی تحقیق و توسعه که قطعاً باید رعایت بشود؛ حفظ تشکیلاتی که دشمن قادر به تخریب آن نیست. روی «فردو» تکیه میکنند، چون غیر قابل دسترسی است برای آنها؛ میگویند جایی که ما نمیتوانیم به آن ضربه بزنیم، نباید داشته باشید! این خندهآور نیست؟
حقا و انصافا ایستادگی میکنند
هیئت مذاکره کنندهى ما حقّاً و انصافاً پرتلاش و جدّى هستند؛ ایستادگى میکنند، با منطق حرف میزنند، زیر بار حرف زور نمیروند، دارند کار میکنند؛ این را هم همه توجّه داشته باشند. حالا جزئیّات و آنچه را در این گفتگوها میگذرد، غالباً مردم مطّلع نیستند؛ نه، با جدّیت، با منطق، با دلسوزى دارند کار میکنند و منطقى هم عمل میکنند.