کد خبر: ۲۷۲۹۷۶
زمان انتشار: ۱۲:۰۳     ۰۳ آذر ۱۳۹۳
نشریه نیویورکر:
تحلیلگر برجسته نشریه «نیویورکر» با بیان اینکه احتمال شکست مذاکرات بسیار اندک است، می‌گوید اثرات توافق احتمالی، هم برای ایران و هم برای غرب از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

به گزارش پایگاه 598، در حالی که امروز ضرب‌الاجل مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه موسوم به 1+5 فرارسیده، همچنان گمانه‌زنی‌های متعددی در مورد روند مذاکرات و همچنین سرنوشت این گفت‌وگوها مطرح شده است. به همین بهانه خبرگزاری فارس مجموعه‌ای از مصاحبه‌های کوتاه را با کارشناسان و تحلیلگران مطلع از مسئله هسته‌ای ترتیب داده است، که در سلسله گزارش‌هایی منتشر می‌شود:

نویسنده و تحلیلگر نشریه «نیویورکر» در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس با بیان اینکه احتمال شکست مذاکرات هسته‌ای بسیار اندک است، می‌گوید طرفین حاضر در مذاکرات هسته‌ای تلاش می‌کنند تا به توافقی برسند که بتواند منتقدان را راضی کند.

«هومان مجد» در رابطه با پیش‌بینی‌اش از مذاکرات گفت: «فعلا پیش‌بینی دقیق نتیجه مذاکره غیرممکن است، چراکه فکر می‌کنم حتی خود مذاکره‌کنندگان هم نمی‌دانند که می‌شود به موفقیت رسید یا نه. آنچه مسلم است، این است که هم ایالات متحده و هم ایران می‌خواهند به توافقی برسند که بتوانند از آن در برابر منتقدان دفاع کنند، مسئله دیگر هم آن است که هر دو طرف نمی‌خواهند به آن میزانی که طرف مقابل می‌خواهد، از موضع خود کوتاه بیایند.»

وی افزود: «این یعنی اینکه با توجه به اراده سیاسی طرفین، بعد از مذاکرات فشرده و پس و پیش کردن‌ها، شانس رسیدن به توافق، احتمالا بالاست. اما اینکه یک توافق جامع حاصل می‌شود یا فقط بر سر چارچوب‌ توافق شده و جزئیات به بعد موکول می‌شود، امری است که باید منتظر ماند و دید. به نظر من احتمال رسیدن به یکی از این دو حالت بیش از 50درصد و احتمال شکست کامل مذاکرات زیر 20درصد است.»

 

ضرب‌الاجل مذاکرات هسته‌ای در حالی امروز فرامی‌رسد که طرفین همچنان از وجود اختلافات سخن می‌گویند. در روزهای اخیر احتمال حصول یک توافق موقت و تمدید گفت‌وگوها برای چند ماه دیگر تقویت شده است. با این حال، شکست مذاکرات همچنان گزینه‌ای است که تحلیلگران کمترین احتمال را دستکم در این مرحله برای آن قائل شده‌اند.

او همچنین در رابطه با اثرات توافق، گفت: «اثرات توافق، هم برای ایران و هم برای غرب از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است؛ توافق به معنی سر و سامان یافتن احتمالی منافع غرب در منطقه، آغاز دوره همکاری بر سر موضوعاتی که طرفین منافع مشترک در آن‌ها دارند و همچنین کاهش تنش‌ها خواهد بود. اینکه آیا این توافق می‌تواند آغازگر روند نزدیکی ایران و ایالات متحده باشد یا نه، چیزی است که در آینده مشخص می‌شود، اما این توافق به هر حال هم از لحاظ اقتصادی و هم از بعد سیاسی برای ایران اثرگذار خواهد بود. این توافق همچنین مشروعیت نظام ایران را چه در بعد داخلی و چه در بعد خارجی تحکیم کرده و اجازه می‌دهد تا به نحوی موثرتر برای حل موضوعات بزرگتری که منطقه با آن‌ها روبروست، اقدام شود.»

وی ادامه داد: «اگر توافقی حاصل نشود، همه طرف‌ها با تبعات منفی مواجه خواهند شد. ایران با انزوا و تحریم‌هایی که شاید تشدید شود و ایالات متحده هم در تلاش برای ایجاد ثبات در منطقه و حمایت از متحدان خود، با مانع مواجه می‌شود. تنش‌ها افزایش یافته و تهدید جنگ یا درگیری به میزان قابل ملاحظه‌ای افزایش می‌یابد. نمی‌توان سناریویی بدتر از شکست کامل مذاکرات، متصور بود.»

بر اساس توافق موقتی که سال گذشته در شهر ژنو سوئیس میان ایران و گروه موسوم به 1+5 به دست آمد، طرفین باید ظرف 6 ماه به توافق جامع می‌رسیدند. این دوره پس از ناکامی طرفین در حصول توافق، برای 4 ماه، تا سوم آذر، تمدید شد. از آنجا که در توافق ژنو تنها یک بار تمدید پیش‌بینی شده بود، هنوز ساز و کار تمدید احتمالی مشخص نیست.

روز یکشنبه برخی منابع گزارش دادند که احتمال دارد طرفین امروز (دوشنبه) توافقی سیاسی اعلام کرده و مذاکرات برای مشخص کردن جزئیات را به مدت چند ماه، تمدید کنند.

اخبار ویژه
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها