کد خبر: ۲۷۲۰۳۸
زمان انتشار: ۲۲:۱۵     ۲۹ آبان ۱۳۹۳
یک منبع در وزارت خارجه آمریکا گفته است که معلوم نیست کری پس از آمدن به وین، کی این شهر را ترک خواهد کرد.
به گزارش پایگاه 598 به نقل از تسنیم: مذاکرات هسته‌ای در وین، پایتخت اتریش سومین روز خود را سپری می‌کند. "جن ساکی"، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفته که جان کری، وزیر خارجه آمریکا امروز عصر به اینجا، وین خواهد آمد.

یک منبع در وزارت خارجه آمریکا گفته است که معلوم نیست کری پس از آمدن به وین، کی این شهر را ترک خواهد کرد.

ایران و آمریکا روز اول مذاکرات یک دیدار دوجانبه با ایران و یک دیدار سه‌جانبه به همراه اروپایی ها با ایران داشتند. بعد از ظهر روز دوم هم دومین دیدار دوجانبه آمریکایی‌ها با ایران برگزار شد. امروز محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران به همراه کاترین اشتون، هماهنگ کننده 5+1 در مذاکره با ایران با ویلیام برنز مذاکره کننده آمریکایی و قائم مقام سابق وزیر خارجه آمریکا دیدار سه‌جانبه داشتند.

آنچه که مسلم است در فضای مذاکرات وین می‌گذرد، گفتگوهایی فشرده، جدی و سخت هستند که رسانه‌های مختلفی را به گمانه‌زنی درباره آن واداشته است. در همین زمینه روزنامه آمریکایی یواس‌ای تودی گزارشی را درباره موانع و موارد اختلاف طرفها در مذاکرات هسته‌ای ذکر کرده است، که در ادامه می‌آید.

در این گزارش دلایلی برای عدم رسیدن طرفین به توافق مذکور ذکر شده است که به نوعی می توان با ترکیب آنها به پیچیدگی صحنه مذاکرات موجود پی برد. یوس اس ای تودی موانع موجود در مسیر توافق نهایی را این گونه ارزیابی می کند:

1- عدم توافق بر سر میزان غنی سازی در ایران:

در حقیقت نخستین مانع رسیدن به توافق هسته ای نهایی از دید یو اس ای تودی، عدم توافق طرفین بر سر میزان غنی سازی در ایران است. بر اساس این گزارش، هنوز طرفین نتوانسته اند در خصوص میزان غنی سازی در ایران به توافقی دست یابند. میزان و نحوه غنی سازی در ایران تابعی از موضوع مهم وکلیدی تعریف نیازهای اساسی ایران (PRACTICAL NEEDS ) می باشد. اگرچه در مذاکرات مسقط و نیویورک طرفین به پیشرفتهایی اندک در تعیین میزان غنی سازی و مکانیزم سازی های تبعی در این مورد دست یافتند اما این توافقات به اندازه ای نبوده است که مبنای رسیدن به یک توافق نهایی و قطعی قرار گیرد.

2- بازه زمانی توافق

دومین موضوعی که یو اس ای تودی از آن به عنوان مانعی برای توافق هسته ای با ایران یاد می کند، بازه زمانی اجرای توافق نهایی است. در این راستا نیز طرفین خواسته ها و مطالبات مخصوص به خود را مطرح کرده اند. یو اس ای تودی مدعی شده است که دولت ایران خواستار عادی سازی پروسه  مذکور ( اجرای کامل توافق و برداشته شدن کامل تحریمها و عادی سازی پرونده هسته ای ) تا قبل از شش سال دیگر است. این در حالی است که طرف مقابل( اعضای 1+5) بازه طولانی تری در این خصوص تعریف کرده اند. این اختلاف مبنایی از آنجا اهمیت دارد که پروسه و زمان برداشته شدن هر یک از تحریمها را تحت الشعاع خود قرار می دهد.

3-روند بازرسی های آژانس بین المللی انرژی اتمی

یو اس ای تودی در بخشی دیگر به اختلافات موجود بر سر نحوه بازرسی ها اشاره کرده است. در این خصوص یو اس ای تودی به گزارش اخیر آمانو و آژانس بین المللی انرژی اتمی استناد کرده و به عدم شفاف سازی ! کشورمان نسبت به بخشی از فعالیتهای هسته ای خود خبر داده است. این مانور خبری یو اس ای تودی در حالی صورت می گیرد که جمهوری اسلامی ایران بازرسی های فراقانونی را نپذیرفته و آن را مغایر با اساسنامه های آژانس بین المللی انرژی اتمی می داند. در هر صورت مسئله بازرسی های آژانس موضوعی است که باید میان طرفین حل شود.

4-حضور جمهوریخواهان در کنگره

یو اس ای تودی در قسمتی دیگر به جابه جایی قدرت در کنگره و پیروزی اخیر جمهوریخواهان در سنای آمریکا اشاره می کند. یو اس ای تودی از حضور جمهوریخواهان در قدرت به عنوان یک مانع یاد می کند. اینکه جمهوریخواهان به طور طبیعی در مسیر اجرایی و قانونی شدن توافق نهایی سنگ اندازی هایی در مقابل دولت اوباما انجام می دهند. یو اس ای تودی به تز اصلی جمهویخواهان مبنی بر لزوم افزایش فشارهای موجود بر ایران اشاره کرده است.

5- مخالفت تل آویو و کشورهای خلیج فارس با فناوری هسته ای ایران

موضوع دیگری که از دید تحلیلگران یو اس ای تودی پنهان نمانده است، به مسئله مخالفت تل اویو و کشورهای حاشیه خلیج فارس با استفاده جمهوری اسلامی ایران از فناوری هسته ای باز می گردد. در این خصوص یو اس ای تودی به نقش بازدارنده عربستان سعودی اشاره کرده است. ریاض اخیرا اعلام کرده است که برنامه هسته ای خود را توسعه خواهد داد ( در راستای تقابل هسته ای با ایران!).

در هر صورت مخالفت رژیم صهیونیستی و برخی  کشورهای حاشیه ای خلیج فارس با فعالیتهای هسته ای کشورمان موضوعی تازه نیست اما در راستای تحلیل رفتار متقابل بازیگران شکست خورده منطقه ای مانند عربستان سعودی باید مدنظر قرار گیرد.

آنچه مسلم است اینکه نگرانی ها و موانع اشاره شده از سوی یو اس ای تودی و دیگر رسانه های غربی بیش از آنکه مولد نگاهی واقعی به فعالیتهای صلح آمیز هسته ای کشورمان باشد، مصدری غیر واقعی و غیرحقوقی دارد. نگرانی هایی که غرب نیز نسبت به غیر واقعی و ساختگی بودن آنها آگاه است. بدیهی است که رفع این نگرانی ها نیز نه در گروی رفتار ایران، بلکه در گروی اصلاح نگاه غرب نسبت به موضوع هسته ای ایران است. اگر این اصلاح و تغییر رفتار در عمل صورت نگیرد، توافقنامه ای جهت امضای نهایی بر روی میز قرار نخواهد گرفت.
اخبار ویژه
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها