به گزارش پایگاه 598 به نقل از تسنیم، دکتر پویا جبلعاملی در مطلبی که با عنوان«دستاورد تورمی متوقف میشود؟»در ستون سرمقاله روزنامه دنیای اقتصاد به چاپ رساند این چنین نوشت:
آقای رئیسجمهور، دستاورد تورمی شما سه ماهی است متوقف شده است. این امر حداقل برای این روزنامه قابلپیشبینی بود و بارها و بارها نسبت به سیاستهای اتخاذی دستگاههای ذیربط و آثار تورمی آن، هشدار دادهایم. نرخ تورم نقطهبهنقطه حتی کمی بالاتر از انتظار و در کانال 14 درصد در حال درجا زدن است و هیچ یک از شاخصهای پولی نشانی از قول دولت مبنیبر تداوم روند کاهشی تورم را در خود ندارند و بهزودی تورم متوسط نیز از نفس خواهد افتاد. مشکل کجاست؟ مشکل اینجاست که شما برای عبور از این دیواره نفوذناپذیر و رسیدن به تورم تکرقمی نیازمند بازهای پولی (Monetary Hawks) هستید؛ آنانی که بزرگترین دشمن اقتصاد را تورم میدانند.
آنانی که میتوانند بر فراز اقتصاد ایران پرواز کنند و در هر نقطه با چشمان تیزشان نشانههای تورم را دریابند و به آن حملهور شوند. نیاز به آن دارید که در شورای پول و اعتبارتان بازها را رها کنید و درها را ببندید و تنها چیزی که به آنان گزارش میکنید، آمار قیمتی باشد نه اینکه آمار دهید فلان کارخانه با چقدر ظرفیت کار میکند و فلان شرکت بزرگ در حال ورشکستگی است و فلان دستگاه نیازمند وام است و فلان گروه تسهیلات میخواهد. شما با این روند دیگر قادر نخواهید بود تورم را کنترل کنید. ساختار قانونی سیاستگذاری پولی بهگونهای است که هر باز ایرانی را تبدیل به فاخته پولی (Monetary Dove) میکند. آنان که چنان سر به زیر دارند که خیال میکنند مشکل تولید در اقتصاد ایران کمبود نقدینگی است. آنان که نمیدانند که هر فاختهای از بانکهای مرکزی دنیا اگر به شورای پول و اعتبار ما بیاید و تورم دورقمی را ببیند، خودبهخود چون یک باز قدرتمند عمل خواهد کرد و تا زمانی که تورم به سطوح نازل جهانی نرسد، همچنان ضدتورمی باقی خواهد ماند؛ اما ساختار فعلی از هیچ بازی حمایت نمیکند.
راهحل مشخص است. تنها کافی است دولت نشان دهد به دنبال تغییر ساختار نهاد پولی است، همین کافی است تا تورم انتظاری کاهش یابد و بار دیگر روند افت تورم ادامه یابد. هرچند تحقق تغییر میتواند طولانیمدت باشد؛ اما پیشرفت در این مسیر خود برای اقتصاد ایران میتواند کافی باشد تا در نهایت ساختار تغییر کند.
آقای رئیسجمهور، تا زمانی که این تغییرات صورت نگیرد، تورم بهطور پایدار کنترل نمیشود. تا ترکیب شورای پول و اعتبار که ذاتا با تورم همراهی میکنند و اصولا کار و توجهشان، تقسیم اعتبارات است همین است، تورم تکرقمی نمیشود. اصلاحات پولی گریزناپذیر است و تا زمانی که قانون از بازها حمایت کند، شما خود باید چنین کنید. ایمان داشته باشید در اقتصادی که تورم 14 درصدی دارد، نااطمینانی در اقتصاد قابلمقایسه با زمانی که تورم مثلا 4 درصد باشد نیست. تورم 4 درصدی یعنی اقتصاد پایداری که آماده هر نوع سرمایهگذاری است و آن زمان است که چنان رشد اقتصادی حاصل میشود که شاید هیچکدام از فاختههای ترسوی امروز در خواب هم آن را نبینند. آقای رئیسجمهور، برای تحقق قول خودتان هم که شده: «بازها را رها کنید.».