سرویس فرهنگی نقد رسانه پایگاه 598، چگونگی رفتار فرد در دوران کودکی و در خانواده ، یکی از مهمترین عوامل شکلگیری شخصیت محسوب میشود. تلویزیون نیز به عنوان یکی از وسایل ارتباط جمعی
کنار خانواده در رشد فکری و شخصیتی کودکان تاثیرگذار است.
برنامه کودک به عنوان یکی از عوامل موثر در تربیت و شکلگیری شخصیت کودکان به شمار میآید که این امر خود حاکی از ضرورت توجه بیش از پیش تولید کنندگان و دست اندرکاران برنامه های کودک و نوجوان به محتوای آن میباشد.
در این بین برنامه فیتیله به عنوان یکی از پر مخاطبترین برنامههای کودک از اهمیت بالایی برخوردار بوده که توجه به سطح کیفی و محتوایی این برنامه میتواند تاثیر بسزایی در شخصیت پروری و رفتارهای کودکان داشته باشد. به همین منظور سرویس فرهنگی نقد رسانه پایگاه 598 در گفتگویی با محمد مسلمی کارگردان و بازیگر فیتیله به بررسی و واکاوی مشکلات و اثرات مثبت و منفی این برنامه پرداخته است که در ادامه میآید:
مقام معظم رهبری در جلسه ای با هیئت دولت زمان آقای خاتمی نسبت به آقای معین، وزیر وقت علوم یک انتقادی داشتند نسبت به بحث ترویج موسیقی؛ ایشان گفتند ضرورتی ندارد موسیقی ترویج داده شود. البته وجود موسیقی را انکار نکردند. حالا برنامه خوب شما در حوزه فرهنگ سازی در قشر کودک و نوجوان، که الحمدالله الان مخاطب در بزرگسال هم دارد پیدا می کند، در بخشهای مختلف برنامه شما بُعد موسیقایی برنامه شما خیلی برجسته شده. نسبت به این موضوع شما توضیحاتی دارید؟
ببینید ما شاید یک زمانی بحث ماهواره را نداشتیم، بحث موسیقیهایی که الان دارد باب میشود و شما ببینید بچه دبستانی ما چه چیزهایی را حفظ است؟ چه کارهایی را دارد تقلید می کند؟؛ ما با زمان باید بیاییم جلو، باید مقابله کنیم با ماهواره ها. البته نه به هر قیمتی، بلکه می بایست از موسیقی اصیل خودمان استفاده کنیم. از موسیقی فانتزی خودمان استفاده کنیم. سن مخاطب برای ما خیلی مهم است؛ بچهها در سنی که هستند، خیلی پاک و معصوماند و هیچ ذهنیتی ندارند. شاید یک موسیقی برای یک آدم بزرگسال ایجاد انگیزه هایی منفی بکند، اما در بچهها شما نمیتوانید بگیوييد شادی و نشاط حد و مرز در بچهها دارد.
بله، برنامه شما نسبت به برنامه های کودک خیلی شادتر شده و بچهها عکس العمل خوبی دارند. منتهی این موضوع به همراه بودن برنامه موسیقی و حرکاتی که متناسب با موسیقی است که حرکات موزون می توان نامگذاری کرد، حالا من نمیخواهم اصطلاح رقص را به کار ببرم، چیزی به عنوان رقص در برنامه شما دیده نمی شود، اما یک بحث انتقادی که نسبت به کل صدا و سیما است، ترویج موسیقی از گروههای سنی گروه کودک و نوجوان است که در دراز مدت باعث اقبال این کودکان به موسیقی می شود.
یک سوال من خدمتتان دارم؛ ما که سن خودمان بودیم، موسیقی به این شکل نبوده، اگر واقعا واقع بینانه نگاه بکنیم الان در جامعه ما چه اتفاقی دارد میافتد؟ مثل موسیقیهای زیرزمینی یا چیزهایی که جوانان دارند الگو برداری میکنند. مگر افراد هم سن ما که به این موسیقیها روی میآورند، در آن زمان موسیقی کودک به آنها میدادند؟ ما باید بچهها را به نحو درست سیراب کنیم تا وقتی وارد جامعه میشوند، بتوانند از عقل و شعور خودشان استفاده بکنند و موسیقی درست را برای خودشان انتخاب کنند.
آیا شما برای یافتن آن موسیقی اصیل مورد تأیید دین، با مراکز پژوهشی دینی و حوزوی تعامل داشتهاید؟
اتفاقاً ما تاکنون با چندین روحانی جلسه داشتیم که همگی نظراتشان مخالف یکدیگر بود. یعنی یک روحانی میآمد کار ما را تحسین و تصدیق میکرد و یک روحانی میآمد و کار ما را محکوم میکرد. یعنی ما برای اینکه کار خودمان را هم جلو ببریم، در این زمینه مشکل داریم.
توقع شما از حوزه علميه چیست؟
شايد يك گروهي به ما معرفي كنند به عنوان كساني كه قبول دارند، كه اينها بيايند با ما وارد مشاوره بشوند. ما نمي گوييم به هر چيزي واقف هستيم و هر كاري كه ميكنيم درست است ولي اين اختلافي كه بين اين دوستان است، واقعاً باعث سردرگمی خود ما هم میشود. ما خودمان بچه مسلمان هستیم و سعي ميكنيم جامعه را به سمت و سويي نكشيم كه خودمون بايد جواب پس بدهيم.
یعنی شما هم در صدد یافتن مدل مطلوب موسیقی در حوزه کودک و نوجوان هستید؟
بله؛ ما در تمام زمينهها به كمك نياز داريم؛ در روانشناسی به روانشناس، در موسيقي به موسيقيدان، و از همه مهمتر، كسي كه كار معارفي ميکند؛ كجاييند اين دوستان پرچم دار كه بيايند بگويند آقا اين قصه را ترويج بدهيد؟ اينها به هر حال وظيفه كساني است که متولي فرهنگ و دين هستند؛ قصههاي ژاپني در همه دنيا هست، چرا قصههاي ديني ما نيست؟ چرا ساخته نميشود؟ انيميشنهای دینی ما شده عكسهای متحرک؛ ضعيفترين كارهاي ما شده کارهای عرفانی، كارهايي كه مربوط به دين است.
يعني خود شما متوجه خلاء حضور دين در فضاي رسانه كودك هستيد؟
بله صددرصد، در تمام حوزهها و در اين حوزه هم بايد كمك كنند. ولي متاسفانه به خاطر اين اختلافاتي كه بين اين دوستان هست، ما هنوز راه درست را پيدا نكردهايم.
شما رصدي داشتيد در مجموعهها يا جرياناتي كه در اين حوزه كار تخصصي دارند ميكنند؟
نه متاسفانه، بايد يه پلي زده بشه بين تلويزيون و تئاتر و حوزه. بين ارشاد بين فيلم. يعني اين ارتباط ها بايد به نحوی تدوين شده باشد و در دسترس باشد. اينكه آن دوستان آنجا بنشينند بگوييند ما اينجا كارمان را بكنيم يا هركسي كار خودش را بكند، این به جايي نميرسد. به هر حال بايد پا جلو بگذارند، پيشنهاد بدهند و ما استقبال می كنيم. باید یک ارتباط دائمی با شبکه باشد.
آیا شما تا الان با مركز پژوهشهاي اسلامي صدا و سيما تعاملي داشتهايد؟
نه نداشتيم، و اصلا هيچ پيشنهادي و هيچ راهكاري از اطرف اين دوستان به ما نشده است.