به گزارش سرویس سیاسی پایگاه 598، پس از آنکه باراک اوباما سرانجام تصمیم گرفت استراتژی «حمایت» از تروریستهای داعش را به استراتژی «مدیریت» داعش تغییر دهد؛ آمریکاییها این موضوع را در قالب ایجاد یک ائتلاف علیه داعش در راس امور دیپلماتیک خود قرار دادند. جان کری، وزیر خارجه آمریکا اعلام کرد این ائتلاف شامل کشورهایی نظیر انگلیس، فرانسه، آلمان، لهستان، ایتالیا، دانمارک، ترکیه، کانادا و استرالیاست.
کری همچنین قرار است امروز نشستی با برخی کشورهای عربی در عربستان داشته باشد و آنها را ترغیب به حضور در این ائتلاف کند. وزیر خارجه آمریکا گفته است خواستار حضور ترکیه، عربستان، اردن و امارات در این ائتلاف است البته مانور دیپلماتیک آمریکاییها در حالی است که تروریستهای داعش عملا از طریق حمایتهای سعودی و با پشتیبانیهای ترکیه شکل گرفته و به ماموریت علیه جریان مقاومت فرستاده شدند. مقامات سیاسی منطقهای نیز از حمایتهای اطلاعاتی و تسلیحاتی آمریکاییها از این تروریستها در جریان جنگ علیه بشار اسد انتقاد کردهاند.
اظهارات اخیر هنری کیسینجر، استراتژیست مشهور آمریکایی نیز موید همین حمایتهای آمریکا از داعش است. کیسینجر چند روز قبل صراحتا گفت از نگاه آمریکاییها، این ایران است که بزرگترین خطر برای منافع آمریکا در منطقه است، نه داعش. نقش ویژه داعش در راستای تقویت رژیم صهیونیستی بویژه در جریان جنگ 50 روزه اخیر غزه هم نشان داد ماهیت و فلسفه شکلگیری این تروریستهای وحشی چه بوده است. به هر صورت اکنون آمریکاییها در راستای سیاست مدیریت داعش و همچنین برای فرار از مسؤولیت خود در قبال حمایت از این تروریستها، به دنبال شکلگیری یک ائتلاف هستند که البته براساس اظهارات جان کری، قرار نیست هیچگاه در قالب حمله زمینی به داعش نمودار شود. جن ساکی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز درباره این ائتلاف گفت: «هدف از این ائتلاف هماهنگی و همکاری درباره تهدیداتی است که داعش به وجود میآورد.» بر همین اساس مشخص است این ائتلاف به دنبال ریشهکن کردن داعش نیست بلکه به دنبال مقابله با زیادهخواهیهای داعش است.
به عبارتی آنها تلاش میکنند داعش تنها در همان محدودهای که آمریکاییها میخواهند فعالیت کند و اجازه دستدرازی به منافع آمریکا و دوستانش در منطقه را به داعش نمیدهند. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا درباره اعضای این ائتلاف هم گفت: حدود 40 کشور در این ائتلاف حضور خواهند داشت. این 40 کشور برای تشکیل ائتلاف علیه داعش اعلام موافقت کردند. وی افزود: این کشورها نقشهای متفاوتی خواهند داشت، البته تمام آنها به طور مستقیم از عراق حمایت نظامی نمیکنند.
اما ائتلاف نمایشی آمریکا درحالی است که از مدتها قبل، موضوع همکاری ایران و آمریکا برای مبارزه با داعش مطرح بوده است. به گزارش «وطن امروز»، در این میان برخی جریانهای نزدیک به دولت نیز تلاش کردند به این موضوع دامن بزنند و به بهانه مبارزه با داعش، موضوع همکاری با آمریکا را مطرح کنند. رسانههای حامی دولت نیز بشدت به دنبال برجستهسازی موضوع همکاری ایران و آمریکا در عراق برای مبارزه با داعش بودند. در تازهترین اقدام، آنها با برجسته کردن اظهارات هاشمیرفسنجانی، باز هم موضوع همکاری ایران و آمریکا را مطرح کردند.
هاشمیرفسنجانی که پیشتر بشار اسد را دیکتاتور میدانست و سرنوشت صدام را برای بشار اسد پیشبینی میکرد و همچنین اظهارنظرهای عجیبی درباره نوری مالکی و شکلگیری بحران تروریستها در عراق مطرح کرده بود؛ در دیدار وزیر خارجه دانمارک از طرح آمریکا برای مقابله با داعش حمایت کرد. رفسنجانی در دیدار مارتین ایدگارد، وزیر خارجه دانمارک که رسانههای حامی دولت نوشتند در جهت تقویت همکاریها برای تقابل با داعش با هاشمی دیدار کرده، اظهار داشت: «ایران از هر طرحی که باعث گسترش ثبات و امنیت در منطقه شود، حمایت میکند.» رفسنجانی سپس در مصاحبهای با شبکه رادیو و تلویزیون دانمارک درباره احتمال همکاری ایران و آمریکا درباره تقابل با داعش و تروریسم گفت: «اگر آمریکا از خود صداقت نشان دهد، میتوان همکاری کرد ولی اگر بخواهد فریبکاری کند، نمیشود».
به اعتقاد کارشناسان این اظهارات هاشمی به معنای تمایل او برای همکاری ایران و آمریکا در عراق علیه داعش است. اگرچه هاشمی در این دیدار از حمایتهای آمریکا از داعش در سوریه انتقاد کرد و بر استقلال ایران در مبارزه با داعش تاکید کرد اما او درباره همکاری با آمریکا و نیز ائتلاف آمریکا برای مقابله با داعش به گونهای سخن گفت که از تمایل او برای این همکاری حکایت داشت البته این موضع از هاشمیرفسنجانی چندان بعید نبود. «وطن امروز» پیش از این در گزارشها و مقالههایی به صورت مکرر از مواضع نادرست و اشتباه آقای هاشمی در تحولات منطقه انتقاد کرده بود. تمایل برای همکاری ایران و آمریکا علیه داعش نیز در راستای همان مواضع نادرست قابل ارزیابی است.
بهرغم این ابراز تمایل هاشمی، روز گذشته سخنگوی وزارت خارجه آمریکا آب پاکی را روی دست علاقهمندان به همکاری ایران و آمریکا ریخت. او با استفاده از ادبیاتی توهینآمیز اعلام کرد ایران در لیست آمریکا برای حضور در ائتلاف علیه داعش نیست. خبرگزاری تسنیم این حملات را به نقل از جن ساکی آورده است: «ایران جزو ۴۰ کشور ائتلاف ضدداعش نخواهد بود. فکر نمیکنم به طور رسمی ایران را به حساب آورده باشیم».
این اظهارات توهینآمیز در واقع نوعی واکنش به ابراز تمایل برای همکاری ایران و آمریکا در عراق است البته پیش از این باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا نیز صراحتا گفته بود کشورش برنامهای برای همکاری با ایران برای مقابله با داعش ندارد اما یک جریان سیاسی در ایران طی چند ماه اخیر تلاش بسیاری کرد تا موضوع همکاری ایران و آمریکا برای مقابله با داعش را مطرح و برجسته کند.
روسها نیز از رفتار آمریکا در شکلدهی به ائتلاف نمایشی علیه داعش ناراضی هستند. براساس اطلاعاتی که درباره این ائتلاف منتشر و مطرح شده، ایران، روسیه و سوریه 3 کشور تاثیرگذاری هستند که از این ائتلاف کنار گذاشته شدند. سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه در واکنش به این اقدام آمریکاییها، گفت: ائتلاف ناتو علیه داعش بدون مشارکت روسیه، ایران و سوریه براساس معیارهای دوگانه است.