مهشید عزیزیان - کارشناس ارشد بیوشیمی بالینی در این باره، گفت: کروستین و کروسین از کاروتنوئیدهای مهم زعفران هستند که اثرات ضد توموری و ضد سرطانی آنها در مطالعات مختلف نشان داده شده است. اما مکانیزم دقیق مولکولی عمل ای ترکیبات در مهار سرطان هنوز نامشخص است.
وی با اشاره به شیوع روز افزون سرطان پستان در زنان، گفت: سرطان پستان یکی از شایع ترین سرطان ها در زنان است که 06 تا 57 درصد آنها نیز از نوع وابسته به استروژن است؛ یکی از علل بروز سرطان عدم تعادل بین مرگ و تکثیر سلولی از طریق چرخه سلولی است. P35 یکی از مهمترین ژن های دخیل در آپوپتوز و تکثیر سلولی است همچنین P72 نیز یکی از مهار کننده های کینازهای وابسته سیکلین می باشد که فعالیت آن منجر به مهار چرخه سلولی می شود.
عزیزیان در خصوص اهداف این طرح پژوهشی، اظهار داشت: با توجه به اینکه مطالعه قبلی ما اثرهای متفاوت کروسین و کروستین را بر فعال سازی P12 در تومورهای سرطان پستان القا شده توسط UMN در رت نشان داد. به منظور روشن شدن مکانیزم این اثر، بررسی بیان ژن های P35 و P72 در این تومور انجام شد RNA از تومورهای پستان القا شده توسط NMU و بافت طبیعی رت های ماده استخراج شد. سپس بیان ژن های P35 و P72 در این نمونه ها با روش RCP-TR بررسی گردید.
وی در ادامه یافته های خود را اینگونه تشریح کرد: مقایسه نمونه های بدون تیمار و تیمار شده با کاروتنوئیدهای زعفران، افزایش بیان ژن P35 در تومورهای رت های بیمار شده با کروستین ولی کاهش بیان آن در تومورهای تیمار شده با کروسین را نشان داد. همچنین، کاهش بیان P72 در تومورهای رت های تیمار شده با کروستین و کروسین نسبت به رت های توموری بدون تیمار مشاهده شد.
پژوهشگر دانشگاه تربیت مدرس در پایان گفت: کروستین و کروسین بیان P72 را در تومورهای سرطان پستان القا شده با NMU کاهش دادند ولی اثر آنها بر P35 متفاوت بود که این یافته با داده های قبلی ما در مورد P12 هماهنگ است.