کد خبر: ۲۴۲۰۹۳
زمان انتشار: ۲۱:۴۴     ۲۰ مرداد ۱۳۹۳

کم‌خونی ناشی از فقر آهن یکی از مهم‌ترین انواع کم‌خونی تغذیه‌ای در دختران و زنان محسوب می‌شود.

کم خونی وضعیتی است که در آن تعداد گلبول‌های قرمز و یا مقدار هموگلوبین موجود در خون کاهش یافته و تبادل اکسیژن و دی‌اکسید کربن بین خون و سلول‌ها دچار اختلال می‌شود.

به گزارش دخت ایران، از علل ایجادکننده کم‌خونی می‌توان کمبودهای تغذیه‌ای، خونریزی، ناهنجاری‌های ژنتیکی، بیماری‌های مزمن و یا مسمومیت‌های دارویی را نام برد. 

کم‌خونی ناشی از فقر آهن یکی از مهم‌ترین نوع کم‌خونی تغذیه‌ای در دختران و زنان محسوب می‌شود. اگر پس از استراحت کافی برای فعالیت‌های عادی انرژی ندارید و خسته می‌شوید، ممکن است به کم‌خونی مبتلا شده باشید.

ابتلا به کم‌خونی می‌تواند از عوامل اصلی بروز مشکلات روحی روانی باشد. پس موارد زیر را مطالعه کنید.

علل کم‌خونی
مصرف کم آهن: پیروی کردن از رژیم غذایی فاقد آهن می‌تواند علت ابتلا به کم‌خونی باشد. آهنی که در گیاهان و مکمل‌های دارویی وجود دارد به اندازه آهن موجود در گوشت قرمز نیست. بیماری‌های گوارشی یا جراحی بای‌پس معده می‌توانند سبب کم‌خونی شوند.

مواد غذایی و داروهای زیر اگر همراه مواد غذایی سرشار از آهن مصرف شوند از جذب آهن توسط بدن جلوگیری می‌کنند: لبنیات، مواد غذایی سرشار از کلسیم، مکمل‌های دارویی کلسیم، آنتی‌اسیدها، قهوه و چای.

بعضی از علایم کم‌خونی و فقر آهن عبارتند از:
- رنگ‌پریدگی زبان و مخاط داخل لب و پلک چشم
- خستگی زودرس
- بی‌تفاوتی
- سرگیجه و سردرد
- خواب رفتن و سوزن‌سوزن شدن دست‌ها و پاها
- حالت تهوع
- در کم‌خونی‌های شدید گودشدن روی ناخن

راه‌های درمان این بیماری کدام است؟
منظور از کم‌خونی‌های تغذیه‌ای، کم‌خونی‌هایی است که در اثر دریافت کم مواد مغذی ایجاد می‌شوند. از مهم‌ترین مواد غذایی جهت خون‌سازی، که کمبود آن در خون بدن موجب بروز کم‌خونی می‌شود می‌توان به آهن، ویتامین
B12 و اسیدفولیک اشاره کرد که از بین آنها کم‌خونی ناشی از فقر آهن یکی از شایع‌ترین نوع کم‌خونی تغذیه‌ای است.

برای درمان بیماری کم‌خونی فقر آهن تجویز داروهای حاوی آهن لازم است و معمولا فقط مصرف غذاهای آهن‌دار مانند گوشت قرمز، گوشت سفید و سبزیجات سبز تیره برای درمان کافی نمی‌باشد. البته لازم است به اندازه کافی از این مواد غذایی به خصوص گوشت قرمز استفاده شود، چون اگر افراد در مدت طولانی از گوشت قرمز استفاده نکنند، دچار کم‌خونی فقر آهن خواهند شد.

غذاهای غنی از آهن عبارتند از: گوشت قرمز، ماهی، مرغ، زرده تخم‌مرغ، سبزی‌های دارای برگ سبز تیره مثل اسفناج تازه و جعفری، حبوبات مثل عدس و لوبیا.

عوامل افزایش دهنده جذب آهن و منابع غذایی آنها
اسیدسیتریک و اسید اسکوربیک و ویتامین
C موجود در آلو، گلابی، طالبی، گل کلم، سبزی‌ها، آب پرتقال، لیموشیرین، لیموترش، سیب و آناناس، می‌توانند عوامل افزایش‌دهنده جذب آهن در بدن باشند و همچنین اسید مالیک و اسید تارتاریک موجود در هویج، سیب‌زمینی، چغندر، کدوتنبل، گوجه‌فرنگی، کلم‌پیچ و شلغم، سبب افزایش جذب آهن می‌شود. البته محصولاتی همچون سس سویا نیز در این دسته از عوامل گنجانده می‌شوند.

نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها