در نیمه هاى شب خاطرم هست که امام سال هاى آخر به قدرى گریه مى کرد که دستمال کاغذى افاقه نمى کرد براى پاک کردن اشک شان کنار دست شان حوله بود.
- شما بروید من هم مى آیم (امام راحل)
چند تن از دوستان نقل کردند که درباره امام راحل (رض) که خیلى مقید به نماز اول وقت بود خواستیم آقا را امتحان کنیم .
مثلا سفره غذا را درست اول وقت نماز مى انداختیم ، یا وقت رفتن به مسافرت را درست اول وقت نماز قرار مى دادیم .
اما حضرت امام (رض) در این گونه موارد مى فرمودند: شما غذایتان را بخورید و من هم نمازم را مى خوانم هر چه بماند من مى خورم یا در موقع مسافرت مى فرمودند: شما بروید من هم مى آیم و به شما مى رسم !
مدت ها از این مساءله گذشت و نه تنها نماز اول وقت حضرت امام ترک نشد بلکه ایشان ما را هم حساس به خواندن نماز اول وقت کردند.(۱)
- اشک زیاد در نیمه شب (امام راحل)
سید حسن خمینى نقل مى کرد:
در نیمه هاى شب خاطرم هست که امام سال هاى آخر به قدرى گریه مى کرد که دستمال کاغذى افاقه نمى کرد براى پاک کردن اشک شان کنار دست شان حوله بود.(۲)
نماز شب امام راحل در مدرسه دارالشفاء
حضرت آیت الله خوانسارى نقل مى کردند: امام در مدرسه دارالشفاء قم حجره داشتند و شب براى نماز شب آب حوض فیضیه که یخ بسته بود را مى شکستند و وضو مى گرفتند و نماز شب مى خواندند، گویا در و دیوار فیضیه با این سید چهل ساله هم ذکر و هم صدا مى شدند.(۳)
عرض ارادت به سید الشهدا؛ قبل و بعد از هر نماز(امامراحل)
آقاى حاج سید احمد بهاء الدینى نقل مى کرد:
امام (رض) قبل و بعد از هر نماز جمعا هشت بار عرض ارادت به سید الشهدا مى کردند.(۴)
اول وقت شرعى (امام راحل)
آقاى عیسى جعفرى نقل مى کرد: قبل از ظهر روز رحلت امام ، از حال مى رفتند و به حال مى آمدند و مرتب مى پرسیدند ظهر شده ؟!
نگرانى آقا این بود که مى خواستند در اول وقت شرعى نماز بخوانند.(۵)
هتل بصره و نماز شب (امام خمینى)
روزى که از نجف عازم کویت شدیم از صبح ساعت ۴ حرکت کردیم و شاید هم زودتر، درست بعد از اذان صبح و بعد از آن هم گرفتارى ها ساعت ۱۲ شاید بیشتر، سرانجام امام در هتل بصره استراحت کردند. دو ساعت خوابیده بودند که ساعت شان زنگ زد و بیدار شدند و نماز شب خواندند و بعد هم نماز صبح ...(۶)
تحت تاثیر شدید نماز امام راحل
وقتى امام را از قم مى بردند براى زندان (در عصر طاغوت) امام با حالتى نماز شب خوانده اند که یکى از همراهى هان - مثل این که سرگرد عصار بود - بعدا به من گفت که ما تحت تاثیر شدید نماز امام واقع شدیم .
تعقیبات نماز صبح (آیت الله العظمى بهجت)
یکى از شاگردان حضرت آیت الله العظمى بهجت فرمود:
یک بار از حضرت آیت الله بهجت سؤ ال کردم که آقا! از میان ذکرهاى تعقیبات نماز صبح کدام شان بهتر مى باشد؟
ایشان فرمودند: تمام شان خوب است . وقتى فکر کردم دیدم واقعا همین طور است هر کدام درمان دردى است .(۷)
همه چیز تابع نماز (آیت الله العظمى بهجت)
حضرت آیت الله بهجت در نوشته هایش دارد که همه چیز تابع نماز است .
هم چنین خود آقا فرمودند: همانند سلمان فارسى نماز خواندن نیاز به مقدمات فراوان دارد و نمى توان به این زودى ها نماز با حالى همچون سلمان خواند.(۸)
میزان ؛ نماز است (آیت الله العظمى بهجت)
نقل شده : یک بار به حضرت آیت الله العظمى بهجت عرض کردم : آقا! پس از بیست ، سى سال طلبگى و درس خواندن هیچ پیشرفتى نکرده ام ، نه در علم و نه در عمل . آقا فرمود: مگر خودت را وزن کرده اى ؟!
بعد فکر کردم و دیدم که چه جمله کاملى است . اگر صد سال عمر کنم همین جمله برایم کافى است . بله ، انسان باید کارهایش را بسنجد و میزان ، نماز است .(۹)
انقلاب فکرى را ایشان در ما ایجاد کرد (آیت الله العظمى بهجت)
یکى از شاگردان حضرت آیت الله العظمى بهجت که حدود سى سال با ایشان آشنایى دارند و پانزده سال محضر مبارک حضرت آیت الله العظمى علامه طباطبایى را درک کرده اند؛ گفتند:
شنیدیم که حضرت آیت الله خامنه اى مى فرمود:
((بنده حدود بیست سال است با حضرت آیت الله بهجت ارتباط دارم و از ایشان استفاده مى کنم و نیز فرموده اند که الان نیز اگر وقت داشتم ، هر دو هفته یک بار به خدمت شان مى رسیدم .))(۱۰)
نماز بهترین دستور است (آیت الله العظمى بهجت)
حضرت آیت الله العظمى بهجت مى فرمودند: معیار اصلى نماز است این نماز بالاترین ذکر است . شیرین ترین ذکر است ، برترین چیز است . حال برخى به دنبال ذکرهاى ویژه اى مى گردند که کسى نشنیده باشد.
یک سال قصد داشتم تابستان به زیارت حضرت على بن موسى الرضا (علیه السلام) بروم و آن جا اقامت کنم . خدمت علامه طباطبایى رسیدم و گفتم : آقا مى خواهم به زیارت بروم . در آنجا چه عملى انجام دهم ؟ مى خواهیم به برترین مکان برویم آنجا چه کنیم ؟ ایشان فرمودند: ((الصلاه خیر موضوع ))نماز بهترین دستورى است که تشریع شده است (۱۱) . آنجا که انسان مى خواهد به خدا برسد اینگونه دستور مى دهند.(۱۲)
احترام به نماز (رسول اکرم صلى الله علیه و آله)
کسى که پیش از نماز خود را براى نماز آماده نکند، به نماز احترام نکرده است . لذا از بعضى از زنان رسول الله صلى الله علیه و آله نقل شده است که :
((آن حضرت با ما صحبت مى کرد و ما با او صحبت مى کردیم چون وقت نماز حاضر مى شد، گویى او ما را نمى شناخت و ما او را نمى شناختیم بس که به خدا و نماز توجه پیدا مى کرد.))(۱۳)
نجات از آتش (رسول اکرم صلى الله علیه و آله)
حضرت على (علیه السلام) از رسول اکرم صلى الله علیه و آله نقل کرد که آن حضرت فرمود: ((بنده اى نیست که به اوقات نماز و طلوع غروب خورشید اهمیت بدهد مگر این که من ضامن میشوم براى او راحتى هنگام مرگ ، و بر طرف شدن غم و اندوه ، و نجات از آتش دوزخ را))(۱۴)
پی نوشتها :
۱- داستان هاى نماز، ص ۱۰۶.
۲سخنرانى در نهمین اجلاس سراسرى نماز.
۳ پا به پاى آفتاب ج ۳، ص ۲۸۱.
۴- سرگذشت هاى ویژه از زندگى امام خمینى . ص ۶۶.
۵نماز و قیامت بهجت عارفین . ص ۲۲۳.
۶سیماى فرزانگان ، ج ۱، ص ۲۲۱.
۷فریادگر توحید، ص ۱۸۳.
۸فریادگر توحید، ص ۱۸۴.
۹فریادگر توحید، ص ۱۸۶.
۱۰فریادگر توحید، ص ۱۸۰.
۱۱- بحار، ج ۸۲،ص ۳۰۸، روایت ،۹.
۱۲- فریادگر توحید، ص ۱۸۳.
۱۳- داستان هاى نماز، ص ۸۰.
۱۴- بحار، ج ۸۳، ص ۹.
تهیه و تنظیم : گروه حوزه علمیه تبیان