دعد شرعب، زنی است که برای 22 سال نبض اقتصاد لیبی را در دست داشت و تمام مشاورههای مالی را به شخص قذافی ارائه میداد، وی بهحدی به دیکتاتور نزدیک بود که دولتمردان لیبی او را "بمب ساعتی" نامیده بودند.
به گزارش فارس به نقل از پایگاه خبری الفجر، "دعد شرعب" زن اردنی الاصلی است که 22 سال سمت مشاور اقتصادی سرهنگ معمر قذافی را داشت و در تمام مسائل اقتصادی به وی مشاوره میداد.
اما داستان این زن چیست که با وجود این همه نزدیکی به قذافی بیش از دو سال در زندان ابوسلیم دربازداشت قذافی بسرمیبرد.
* دعد شرعب کیست
دعد شرعب با این که تابعیت اردن را دارد، اما در واقع از پدر و مادری فلسطینی، اما در عربستان و در سال 1961 به دنیا آمده و در سال 1978 به اردن مهاجرت کرده است.
* نحوه ورود به بازار کار و سرمایه بین المللی
او در سال 1986 در اردن با دو بازرگان در مجموعه "گروپ3" شریک شد و به خاطر هوش بالای اقتصادیش به سرعت فعالیتهای مجموعه را گسترش داده و اقدام به سرمایهگذاری در کشورهای غربی و عربی بویژه در انگلیس و لیبی و آمریکا کرد.
* ورود به لیبی و ماندگار شدن در آن
در مارس 1987 به همراه یک هیئت برای شرکت در نشست زن عربی در طرابلس وارد پایتخت لیبی شد و همان همایش کافی بود تا وی در بسیاری از زنان حاضر در کنفرانس از جمله "نعیمه الصغیر" که در آن زمان سمت وزیر امور زنان در دولت قذافی را احراز میکرد، آشنا شود.
الصغیر شرعب را به دلیل سوابق کاریش به یک شرکت سرمایه گذاری خارجی لیبی-عربی معرفی کرد که مهمترین ماموریت آن نظارت بر قراردادها و سرمایهگذاریهای دولت قذافی در دیگر کشورها و انعقاد و اجرای آنها بود و این سرآغاز ورود شرعب به دنیای تجارت و اقتصاد و قراردادهای بین المللی به نام لیبی و به تبع آن ورود به دستگاه قذافی بود.
* معرفی به قذافی و راه یافتن به دستگاه حاکمه
به این ترتیب عمر مصطفی المنتصر، رئیس وقت این شرکت سرمایهگذاری و محمد الحویج، رئیس کمیته اجرایی شرکت شرعب را به شخص قذافی معرفی کردند تا شرعب نفوذ خود در شخص قذافی را آغاز کند و برای دو دهه تمام اقتصاد لیبی را در دست داشته باشد.
* تشدید نفوذ در قذافی
وی درباره نفوذ خود در شخص قذافی میگوید: "به حدی به قذافی نزدیک بودم که بر تصمیمگیریهایش تاثیر میگذاشتم و آنها را تغییر میدادم".
شرعب در ادامه میافزاید: " نفوذ من در قذافی بهحدی افزایش یافته بود که دولتهایی را برکنار و دولتهای دیگری را برسر کار میاوردم و این موضوع به شدت موسی کوسا را که در آن زمان منصب وزارت خارجه لیبی را احراز میکرد، به وحشت افکنده بود.
* توصیف به بمب ساعتی
او درباره وحشت کوسا از خود میگوید که موسی کوسا بر من نام "بمب ساعتی" را گذاشته بود، چون با نفوذی که در شخص قذافی داشتم میتوانستم نظر او را درباره شخصی یا نهاد و سازمانی به راحتی تغییر دهم.
شرعب توضیح داد که در طول 22 سال خدمت خود در کنار قذافی مشاورههای اقتصادی و مالی به وی ارائه میداده و حامل بسیاری از نامههای وی به روسای کشورهای دیگر بود.
* اختلافات مالی و افکنده شدن به زندان
با این حال و با وجود این همه نزدیکی به قذافی که 22 سال را دربرمیگرفت، شرعب توسط قذافی به زندان افکنده میشود، خود درباره بازداشتش میگوید که دلیل این امر قراردادهای مالی و اقتصادی خارجی بوده که شرعب یک طرف آن را تشکیل میداده است.
دعد درباره مکان بازداشت خود میگوید که در محلی که در بازداشت بسرمیبرد که مسئولان و مقامات رژیم و همچنین فرزندان قذافی بازداشت میشدند.
* زندان مخصوص فرزندان و دولتمردان قذافی
و درباره بازداشت فرزندان قذافی توسط پدرشان تاکید میکند: قذافی چون تخلفی از فرزندان یا وزیران خود میدید، آنها را در زندان خاصی که برای آنها تدارک دیده بود، بازداشت میکرد و او بارها دست به بازداشت فرزندان و وزیران خود زده و در بسیاری از موارد با وساطت و میانجی گری شرعب آنها آزاد میشده بودند.
* قذافی تنها به 3 محافظ شخصی خود اطمینان داشت
وی درباره محافظان ویژه قذافی گفت که قذافی تنها به 3 نفر از این نگهبانان زن اعتماد داشت و با توجه به خلق و خوی منحصر به فردش بعید به نظر نمیرسد که آنها را به قتل رسانده باشد، چون آنها از خصوصیترین و جزئیترین مسائل زندگی و شخصی او خبر داشتند و قذافی به اندازهای به بعضی از آنها اطمینان داشت که فقط از دست آنها غذا میخورد.
* قرار گرفتن تحت انواع شکنجه و فشار
شرعب گفت که در طول مدت بازداشت خود در زندان ابوسلیم در معرض انواع فشارها و شکنجهها بود و قذافی تلاش داشت از وی به عنوان اهرم فشاری بر علیه دولت اردن استفاده کند.
* آزادی پس از سقوط طرابلس و سفر به عربستان سعودی
وی پس از سقوط طرابلس بدست انقلابیون لیبی توسط آنها ازاد شد و راهی جزیره جربه تونس شد تا از آنجا توسط هواپیمای اختصاصی که امیر ولید بن طلال برای وی ارسال کرده بود، راهی عربستان و از آنجا اردن شود.
گفتنی است که امیر ولید بن طلال از سال 2001 که از لیبی دیدن کرد، رابطه نزدیکی با شرعب داشت و در آن زمان بن طلال 22 میلیون دلار در شرکت هتلهای خاورمیانه در لیبی سرمایه گذاری کرد.