به گزارش پایگاه 598 به نقل از جوان، با تشديد تنشهاي غرب و روسيه بر سر بحران اوكراين، معاون نخست وزير «كريمه» اعلام كرد كه مقامات جديد كييف در ازاي دريافت كمك مالي غرب با استقرار سپر دفاع ضدموشكي امريكا در خاك اوكراين توافق كردهاند. همچنين امريكا براي مقابله با زيادهخواهيهاي مسكو در كريمه، تعدادي از جنگندههاي خود را به لهستان و لتواني فرستاده است تا در صورت نياز از دولت جديد اوكراين حمايت كند.
به گزارش «جوان»، با افزايش حضور نيروهاي نظامي روسيه در شبه جزيره «كريمه»، در جنوب شرق اوكراين، برخي خبرها حاكي از اين است كه دولت جديد كييف، براي جلوگيري از نفوذ بيشتر مسكو در اوكراين، قصد دارد در ازاي دريافت كمك مالي مجوز استقرار سپر موشكي واشنگتن در داخل خاك اوكراين را صادر كند. استقرار سپر موشكي غرب در اروپاي شرقي همواره با واكنش مقامات كرملين مواجه شده است و امريكا تاكنون به خاطر حساسيت روسيه نسبت به اين موضوع، هيچ اقدام عملي در اين زمينه انجام نداده بود ولي «الگا كويتيدي» معاون نخست وزير دولت محلي كريمه روز يكشنبه اعلام كرد كه مقامات حكومتي جديد در كييف به خاطر به دست آوردن كمكهاي مالي از صندوق بينالمللي پول حاضر هستند تا هر شرطي، از جمله استقرار سامانههاي سپر موشكي امريكا در خاك اوكراين را بپذيرند. به گزارش فارس به نقل از روزنامه «وزگلاد»، به گفته كويتيدي، بر اساس توافقنامهاي كه در تاريخ 2 مارس 2014، حكومت جديد اوكراين با صندوق بينالمللي پول در مورد ارائه كمكهاي مالي به كييف امضا كرده، اين مسئله را در نظر گرفته كه تمامي سيستم گازرساني اوكراين از زمان امضاي توافقنامه اساسي در مورد دريافت كمك مالي بايد زير نظر شركتهاي امريكايي قرار بگيرند. علاوه بر اين، كويتيدي يادآور شد كه مقامات جديد كييف به غرب قول دادهاند تا منطقه استراتژيكي «خاركوف» (در شرق اوكراين) را براي استقرار سامانههاي دفاع ضد موشكي امريكا و همچنين مرتبط كردن اين منطقه با واحدهاي جنگنده امريكايي در اختيار آنها قرار دهند. اين مقام دولتي كريمه همچنين خبر داد كه كييف به شركاي غربي خود وعده داده تا اقدامات نه چندان مطلوبي را براي پر كردن بودجه دولت انجام دهد كه از جمله افزايش 50 درصدي قيمت گاز براي صنايع كوچك و افزايش دو برابري قيمت گاز براي مصارف خانگي است. پيش از اين «ميخائيل يژل» سفير اوكراين در بلاروس نيز فاش كرده بود كه مقامات جديد كييف در حال مذاكره با دولت امريكا براي استقرار عوامل سپر موشكي اين كشور در ازاي دريافت كمك مالي قابل توجه هستند. «سرگئي لاوروف» وزير امور خارجه روسيه در واكنش به اين خبر امكان استقرار سپر موشكي امريكا در خاك اوكراين را سودجويي غيرقانوني ناميد. مسئله استقرار سيستم سپر موشكي امريكا در خاك اروپا، يكي از اساسيترين اختلافات در روابط روسيه و امريكا است و اكنون نيز بحران اوكراين بهانه لازم را به غرب داده است تا از اين بحران نهايت استفاده را كرده و بتواند نفوذ خود در مرزهاي روسيه توسعه دهد. واشنگتن سعي دارد با حضور فعالتر در اوكراين، كه به نوعي دروازه شرقي مسكو به حساب ميآيد، نه تنها نفوذ كرملين در شرق اروپا را كاهش دهد، بلكه همچنين بتواند به هدف اصلي خود يعني توسعه شرقي سازمان پيمان آتلانتيك شمالي (ناتو) در مرزهاي روسيه جامه عمل بپوشاند. در صورتي كه واشنگتن بتواند دست روسيه را از اوكراين كوتاه كند، ميتواند جمهوريهاي ديگر قفقاز از جمله گرجستان و آذربايجان را كه عضويت در اتحاديه اروپا و ناتو درخواست كردهاند، در اردوگاه غرب وارد كرده و سياست مهار روسيه را عملي كند.
بعد از اوكراين، نوبت آسياي مركزي و قفقاز است
در حال حاضر، مسكو و غرب در مناطق مختلف رقابت خود را به بيشترين حد ممكن افزايش دادهاند. تنش در بحران سوريه و در ماههاي اخير در اوكراين نهايت رقابت بين دو طرف را نشان ميدهد. آنچه در شرايط كنوني مهم به نظر ميرسد، اين است كه آيا رقابت غرب با مسكو پس از اوكراين فروكش خواهد كرد يا اين رقابت در مناطق مختلف نيز خود را به گونهاي ديگر نشان خواهد داد. ميتوان گفت كه آنچه در اوكراين ميگذرد آغاز يك روند نسبتا طولاني است كه امريكا و غرب با هدف تضعيف و حتي فروپاشي روسيه و بهحداقل رساندن نقش آن در مناطق پيرامون و به ويژه آسياي مركزي و قفقاز دنبال خواهند كرد. حضور فعالانه امريكا در اوكراين نشان ميدهد همانگونه كه واشنگتن در تحولات اوكراين به عنوان يك كشور اروپايي و غيرمسلمان حضور چشمگيري داشته است، پس قطعاً در صورت سر زدن اتفاقاتي در جمهوريهاي مسلمان آسياي مركزي و قفقاز نيز اين حضور بهمراتب بيشتر خواهد بود و در صورت بروز چنين احتمالي، درگيري غرب و مسكو تشديد خواهد شد و جنگ سرد نويني را بين آنها ايجاد خواهد كرد. زيرا روسيه در بحران اوكراين نشان داد كه حتي در درون مرزهاي اروپا نيز با غرب مماشات ندارد، چه برسد به مرزهاي جنوبي خود كه خارج نزديك روسيه محسوب ميشوند. اكنون اوكراين عرصه قدرتنمايي مسكو و غرب تبديل شده است و هيچ كدام سعي ندارند تا در اين رقابت كوتاه بيايند. ولاديمير پوتين، رئيس جمهور روسيه كه براي احياي قدرت روسها در نظام بينالملل تلاش ميكند اينك غرب را پشت دروازههاي كشور خود ميبيند و از اين رو سعي دارد با سياستهاي مختلف نسبت به پيشروي آن جلوگيري كند. روسيه يكبار توانست با سياست مشت آهنين ناآراميهاي گرجستان را به نفع خود به پايان برساند، اما اوكراين وضعيت متفاوتتري از گرجستان دارد و به همين خاطر، به نظر ميرسد كه روسيه بايد موارد بسياري را در اين زمينه بسنجد. زيرا غرب در بحران گرجستان، به دليل اينكه اين كشور در كنار مرزهاي مسكو قرار داشت و از نظر اقتصادي و سياسي همخواني چنداني با غرب نداشت واكنش چنداني نشان نداد، اما در اوكراين اوضاع به گونهاي ديگر است و غرب اين كشور را جزئي از خاك اروپا ميداند كه در سوداي دوري از مسكو و عضويت در اردوگاه غرب است. به همين خاطر است كه غرب حساسيت بيشتري را به حوادث اوكراين داشته است و در صورت پيروزي غرب در رقابت با كرملين، ميتواند اروپاي بدون نفوذ روسيه را تكميل كند. سياستي كه آرزوي امريكا و اتحاديه اروپا در دهههاي اخير بوده است.
امريكا ۱۲ جنگنده «اف ۱۶» و ۳۰۰ نظامي به لهستان ميفرستد
در راستاي مقابله با نفوذ مسكو در اوكراين، غرب قصد دارد تا اقدامات عملي را در اين زمينه انجام دهد. در همين چارچوب، وزارت دفاع لهستان اعلام كرد كه امريكا با توجه به شرايط كنوني اوكراين، در حال ارسال ۱۲ جنگنده اف ۱۶ و همچنين اعزام ۳۰۰ نظامي به لهستان است. به گزارش فارس به نقل از روزنامه «واشنگتنتايمز»، وزارت دفاع لهستان روز يكشنبه اعلام كرد كه امريكا در واكنش به وضعيت به وجود آمده در اوكراين، در حال ارسال 12 جنگنده «اف 16» و اعزام 300 نظامي به لهستان است. «چاك هيگل» وزير دفاع امريكا و «توماس سيمونياك» وزير دفاع لهستان طي يك تماس تلفني درباره استقرار اين جنگندهها و پرسنل امريكايي به توافق رسيدند. سخنگوي وزارت دفاع لهستان اعلام كرد: اين محموله شامل 12 جنگنده اف 16 ميشود و 300 سرباز نيز به لهستان اعزام ميشوند. اين جنگندهها به درخواست لهستان قرار است به اين كشور اروپايي ارسال شود. بر اساس اين گزارش، اين اخبار بعد از آن اعلام شده است كه پنتاگون اعلام كرد شش جنگنده اف 15 براي پيوستن به ناتو در افزايش نظارت بر منطقه بالتيك ارسال كرده است. اين اقدامات عملي غرب براي محاصره و قدرتنمايي در مقابل كرملين انجام ميشود تا در رقابت اروپايي با مسكو، دست برتر با غرب باشد.
پوتين: همهپرسي كريمه مشروع و مطابق قوانين بينالمللي است
رئيسجمهوري روسيه در جريان مكالمهتلفني خود با صدراعظم آلمان و نخستوزير انگليس، از اقدامات جداييطلبانه رهبران حامي روسيه در شبه جزيره كريمه دفاع كرد. اين سه رهبر در حالي با يكديگر گفتوگو داشتند كه تنشها در شبه جزيره كريمه بالا گرفته است و بسياري بر اين باورند كه از زماني كه پارلمان منطقهاي تحت حمايت مسكو اين منطقه را بخشي از روسيه اعلام كرده، شرايط وخيمتر شده است. به گزارش ايسنا، به نقل از خبرگزاري رويترز، كرملين يكشنبه شب در بيانيهاي گفت: «ولاديمير پوتين، در اين مكالمه تلفني به طور مشخص تأكيد كرد اقدامات انجام شده از سوي مقامات در كريمه مشروع و براساس قوانين بينالمللي بوده و هدفشان تضمين منافع مشروع مردم اين شبه جزيره است. ». اين بيانيه در ادامه عنوان كرد: رئيسجمهور روسيه همچنين توجه مخاطبانش را به مسئله فقدان هرگونه اقدامي از سوي مقامات فعلي كييف براي مهار رفتار عنان گسيخته مليگرايان افراطي و نيروهاي راديكال در پايتخت و بسياري از مناطق ديگر اوكراين جلب كرد. با اين وجود آنگلا مركل، صدراعظم آلمان به پوتين گفت: «همهپرسي براي جدايي كريمه كه قرار است در تاريخ 16 مارس برگزار شود، ناقض قانون اساسي اوكراين و بر خلاف قوانين بينالمللي است». كرملين در ادامه بيانيه گفت: «بهرغم اختلافهاي موجود در ارزيابي اتفاقات رخ داده، پوتين و مركل و ديويد كامرون، نخست وزير انگليس نسبت به فرو نشاندن تنشها و عاديسازي وضعيت در سريعترين زمان ممكن تمايل مشترك خود را اعلام كردند».