کد خبر: ۱۸۲۲۳
زمان انتشار: ۱۴:۵۵     ۰۱ شهريور ۱۳۹۰

بولتن نیوز : موضوع پرونده هسته ای ایران سال هاست به یک دستور کار مهم برای کشورهای غربی و به خصوص اعضای شاخص شورای امنیت سازمان ملل متحد و یا همان گروه 1+5 تبدیل شده است و این کشورها در مقاطع مختلف تلاش کردند جلوی دستیابی ایران به دانش هسته ای را بگیرند که در برخی موارد مانند پایان دوران اصلاحات با تعلیق نیروگاه بوشهر و سایت های هسته ای به گوشه ای از اهداف خود نیز دست یافتند اما با روی کار آمدن دولت نهم و پافشاری مسئولان ارشد کشور به خصوص رئیس جمهور و با حمایت های مقتدرانه رهبر معظم انقلاب حرکت هسته ای جمهوری اسلامی شتابی بی نظیر به خود گرفت و ساخت سایت های هسته ای و نصب سانتریفیوژها و پیشرفت های گوناگون دیگر روند صعودی را در پیش گرفت .


در همین زمان غرب که از به کرسی نشاندن حرف خود در پروتکل الحاقی به شدت مسرور بود به دولتی روبرو شد که به هیچ وجه حاضر به کوتاه آمدن از مواضع خود و حق مردم نیست و به همین جهت بحث فشارهای گوناگون به ایران از تهدید به حمله تا اعمال تحریم های گسترده بر علیه ایران آغاز شد اما با همه این موارد وقتی ایران هرسال پیشرفت های بیشترش در عرصه انرژی هسته ای را اعلام کرد غرب به این نتیجه رسید که از سیاست تهدید و یا حتی تطمیع نمی تواند به جایی برسد به همین دلیل بحث گفت و گو را به میان کشید . گفت و گو میان ایران و کشورهای عضو شورای امنیت که به گروه 1+5 معروف شدند در یک ریل مستقیم با نمایندگی علی لاریجانی از طرف ایران به پیش می رفت که با انتخاب سعید جلیلی ورق گفت و گو ها به یکباره برگشت و نمایندگان غرب فهمیدند با فردی طرف هستند که ذره ای از مواضع کشورش عقب نشینی نمی کند و همیشه از موضع اقتدار با کشورهای قدرتمند غربی پای میز مذاکره می نشیند . اما با پیشروی مذاکرات غربی ها که به خوبی بر موضع قدرت جلیلی آگاه شده بودند سیگنال هایی را به تهران فرستاندند که دیگر حاضر نیستند با سعید جلیلی پای میز مذاکره بنشینند .

بولتن نیوز قبلا هم در خبری تاکید کرده بود بعد از انجام مذاكرات جليلي با اعضاء ۱+۵ در ژنو و استانبول و اتخاذ سياست فعال و باج ندادن به رقباي غربي، سران غرب و به خصوص كاترين اشتون تلاش زيادي به خرج داده‌اند تا بتوانند سعيد جليلي، رئيس شوراي عالي امنيت ملي ايران را به نوعي از حضور در ادامه مذاكرات حذف كنند. گفتني است تا پيش از اين، تمام نامه‌هائی که اشتون در مورد موضوع هسته‌ای و گروه ۱+۵ برای ایران ارسال می کرد مستقیما به آدرس جلیلی ارسال می شد و وي، مخاطب نامه‌های مذکور بود. اما بعد از دیدار ماه فوریه سال ۲۰۱۱ آقای علی اکبر صالحی با خانم اشتون در شهر بروکسل و در مقر اتحادیه اروپا، به نظر مي‌رسد شرايط به گونه‌ی ديگري رقم خورده و اشتون به فکر سیاست‌های تفرقه افکنانه افتاده است. در حقيقت سعید جلیلی به اعتقاد آنها بدلیل سیاستهای غیرقابل انعطاف و همچنین عدم پذیرش شروط ظالمانه و ناجوانمردانه، به درد ادامه مذاكرات نمي‌خورد و حضور او باعث مي‌شود كه اتحاديه اروپا نتواند به اهداف خود دست يابد و بنابراين بايد از سیاستگذاری وي در پرونده‌ي هسته‌ای ايران کنار جلوگيري شود. مواضع انقلابي و اصولي سعيد حليلي در اين چند سال اخير باعث شده تا غرب در مقابل ايران احساس حقارت و كوچكي كرده و همواره او را به عنوان سدي آهنين در مقابل اهداف مزّورانه‌ي خود احساس كند.


این پیش بینی اکنون در حال محقق شدن است و در حالی که غرب مدتی است گفت و گو ها را با تهران متوقف کرده است اما عملا این روزها شاهد تلاش های گسترده علی اکبر صالحی وزیر امور خارجه برای مذاکرات هسته ای و به خصوص پیگیری طرح گام به گام هستیم . علی رغم دیدار نیکلا پاتروشف دبیر شورای امنیت ملی روسیه در هفته گذشته با سعید جلیلی که همه انتظار به میان آمدن و مذاکره بر روی موضوع طرح «گام به گام» روسیه را داشتند این طرح نه در تهران بلکه قرار است در روسیه و توسط صالحی بررسی شود. لاوارف در جدیدترین اظهار نظر خود اعلام کرده که امیدوار است مذاکرات تهران با گروه 1+5 بر اساس طرح گام به گام روسیه بزودی سرآغاز گردد.

در همین حال علی اکبر صالحی وزیر امور خارجه ایران هم که به مسکو سفر کرد نیز از طرح مسکو ستایش نموده و گفت این راه حلی برای رفع اختلاف می تواند باشد. روسها که طرح گام به گام خود را به وزیر امور خارجه کشورمان ارائه داده اند درخواست دارند که این طرح از سوی ایران کاملاً به رسمیت شناخته شود و اکنون با پشتیبانی ایران از این طرح «گام به گام» روسی آنها خود را برای آغاز مذاکرات با گروه 1+5 اکنون احتمالاً در یکی از شهر های روسیه موافقت نمایند.

علی رغم آنکه گفته شد که جزئیات طرح روسیه در سند آقای نیکلاس پاتروشف با آقای جلیلی به بحث و مذاکره گذارده شود اما خبرهای رسیده حاکی از این است که در مذاکرات دو طرف در تهران بیشتر بر روی موضوع تحویل سیستم دفاع موشکی  s-300 که قدرت انهدام موشک های کروز و سرنگون کردن هواپیماها از فاصله 150 کیلومتری را دارد و روسیه در سال 2007 به ایران اعلام کرده که بدلیل موضوعات مربوط به تحریم ها نمی توانند این سیستم دفاعی را تحویل ایران دهد بوده است .

همچنین شب گذشته نیز صالحی بار دیگر با همتای روسی خود بر سر مسائل هسته ای و اعتماد سازی موضوعات بین المللی به صورت تلفنی گفت و گو کرده است که همین موضوع نشان دهند حذف آرام و تدریجی سعید جلیلی از پرونده هسته ای ایران و سپردن سکان هدایت این پرونده به دست وزیر امور خارجه است . البته صرف نظر از اینکه چرا باید به خاطر مواضع غربی ها فرد مناسبی مانند جلیلی از پرونده هسته ای حذف شود باید دید صالحی تاچه اندازه می تواند از موضع قدرت ایران در روال مذاکرات دفاع کند .

نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:۱
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
ارسال نظرات
ناشناس
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۰۱:۱۲ - ۰۲ شهريور ۱۳۹۰
۰
۰
فعال نبودن متکی در باره انرژی هسته ای باعث شده که شما فکر کنید وزیر خارجه دخالتی ندارد . بولتن نویس باید تیز تر از این حرفها باشه
پاسخ
جدیدترین اخبار پربازدید ها