598؛ رضا غياثي كه هميشه به رك گويي شهره بوده درباره اتفاقات اخير پيرامون فساد در داوري و مبارزه با سيب هاي گنديده درون سبد خانواده داوري حرف هاي جالبي براي گفتن دارد.
غياثي كه در دوره خودش يكي از داوران مشهور را با شجاعت كنار گذاشت در خصوص بلبشويي كه پيرامون محسن قهرماني ايجاد شده و اينكه آيا مي توان متصور شد آن اتفاق در خصوص محسن قهرماني هم تكرار شود، مي گويد: «اول بايد بگويم من گله گي دارم از اين بابت كه در آن دوره بنده چرخ پنجم اين قضيه بودم اما در تاوان پس دادن نفر اول شدم. در آن مقطع آن فرد به خصوص وقتي قصد شكايت داشت، از شخص من شكايت كرد اما برابر قوانيبن فيفا بالاترين مرجع رسيدگي كننده فدراسيون فوتبال است. مگر من مي توانستم به تنهايي كاري انجام دهم؟ در آن جريان من تنها نبودم و ديگران هم بودند اما به يكباره اتفاق عجيبي پيش آمد.»
وي ادامه مي دهد: «در آن زمان اختلاف سازمان تربيت بدني و فدراسيون فوتبال پيش آمد وگرنه شايد مي شد در همان مقطع جريان فوق را ريشه كن كرد. در جريان دعواي علي آبادي و دادكان يكسري افراد درگير جريان شدند و به يكباره همه طرفدار آقاي علي آبادي شدند و از آقاي دادكان بد گفتند. دستگاه ورزش هم پاداش اين افراد را داد و بدتر اينكه رسانه ها هم آن روز طرفدار خلافكار شده بودند و با اينكه خلاف آنها ثابت شده بود از آنها حمايت مي كردند. البته فدراسيون فوتبال هم در آن زمان خيلي صبر و حوصله كرد اما متاسفانه رسانه ها به مساله دامن مي زدند.»
غياثي مي گويد: «آن زمان مساله اي كه مطرح كرديم سياسي شد و فرد بعدي كه جاي من آمد با وجود اينكه در تمام جلسات كميته داوران شركت داشت و هر اتفاقي كه من از آن خبر داشتم را مي دانست گفت من اصلا از اين چيزها خبر ندارم و نمي دانستم. حتي ايشان در خصوص ليست بين المللي داوران و آنهايي كه خط خورده بودند ابراز بي اطلاعي كرد تا اينكه مجبور شديم صورتجلسه را روكنيم و امضاي ايشان را پاي آن نشان دهيم.»
وي ادامه مي دهد: «ما در آن مقطع مشكلات زيادي داشتيم و كار زيادي هم داشتيم اما يكسري كاسه داغ تر از آش شدند تا من و آقاي سيار 6 ماه به دادگاه برويم كه در نهايت منع تعقيب گرفتيم.»
غياثي در همين خصوص مي گويد: «من و آقاي سيار آن زمان در رسانه هاي گروهي و غيره اين حرف ها را زديم اما از هر دو نفرمان شكايت شد. از من در دادسراي ونك و از آقاي سيار در دادسراي خيابان خارك يعني دو جاي جداگانه. بعد به راي دادسرا اعتراض كردند اما در جلسه تجديد نظر هم براي ما منع تعقيب صادر كردند. مي دانيد منع تعقيب يعني چه؟ يعني اينكه حرف هاي ما راست بود. يعني اينكه ما تهمت نزده ايم. الان هم هر كسي مي خواهد، مي توانم هر جا كه خواست بيايم و آن حكم منع تعقيب را نشانش دهم.»
وي در خصوص رئيس كميته داوران بعد از خودش مي گويد: «روزي در يك جلسه كه با حضور خبرنگاران در هتل اوين برگزار شده بود به عنايت گفتم شما به سر داوري اين فوتبال بلايي آوردي كه من بايد دست آقاي خسروي را ماچ كنم. واقعا كارهايي كه اينها كردند پيش آن اتفاقات در حد صفر بود. يعني آن مسائلي كه زمان ما پيش آمد در مقايسه با اتفاقات الان و پرونده هايي كه الان در كميته اخلاق موجود است، هيچ به نظر مي رسد. من در آن جلسه به عنايت گفتم چون سر كارت نيستي و كار را رها كرده اي اينطوري شده و بايد دست خسروي را ماچ كنم كه البته بعدها شرايط بدتر هم شد.»
رئيس سابق كميته داوران با اشاره به اتفاقات اخير مي گويد: «الان من خوشبينم چون كار به مقامات بالا كشيده شده و قرار است بعد از مجلس، اطلاعات و پليس هم به اين قضيه ورود كنند تا ان شاءالله همه چيز مشخص شود.»
غياثي در پاسخ به اين سوال كه آيا باز هم شما به عنوان مطلع به اين قضايا ورود پيدا مي كنيد يا نه مي گويد: «نه به من ربطي ندارد و من هم به اين ماجرا ورود پيدا نمي كنم. اين اتفاقاتي كه رخ داده و چيزهايي كه ما مي شنويم خيلي بدتر از چيزهايي است كه زمان ما رخ مي داد. البته بايد بگويم خوشبختانه باز هم در جامعه داوري اكثريت با آدم هاي خوب است. در واقع من همان حرف آقاي سيار را بازگو مي كنم؛ اينكه ممكن است در يك سبد سيب سرخ يكي دو سيب كرمو هم وجود داشته باشد كه البته همان دو سيب كرمو هم مي توانند كل فوتبال كشور را به هم بريزند چون وقتي شك ايجاد شود سنگ روي سنگ بند نمي شود.»
وي ادامه مي دهد: «من خيلي از مسائل را مي دانم و خيلي جاها نقل قول كرده ام. مثلا يك بار در تبريز شاهد بوديم كه يك داور بازنشسته بين المللي به جاي سه داور پول گرفته بود در حالي كه روح آن سه داور هم از قضيه باخبر نبود. اين قضيه البته مربوط به سال هاي اخير نيست و به ليگ برتر هم مربوط نمي شود.»
وي در پاسخ به اين سوال كه آيا فرد مزبور سمتي داشته يا نه مي گويد: «نه هيچ سمتي نداشته و حالا هم ندارد اما چون در آن يكي دو روز حول و حوش آن مسابقه با آن داوران رفت و آمد داشته به آن باشگاه گفته من اين داوران را خوب مي شناسم و با آنها رفيقم. اكثر اين قضايا اينجوري بوده. حالا اگر تيم برده گفته من درست كرده ام، اگر باخته گفته اند پدرسوخته اهل اين حرف ها نبود يا اگر هم مساوي شده گفته اند حالا اينجوري شده ديگر. به نظر من داوران هم بيش از اينكه مقصر باشند بدنام شده اند و خيلي از افراد ديگر سود برده اند كه مي توانسته اند از جوامع ديگر مثلا مطبوعاتي، بازيكن يا مربي و داور بازنشسته باشند.»
غياثي همچنين مي گويد: «ان شاء الله اين بررسي ها انجام شود اما همه اين حرف ها را زدم تا بگويم محسن قهرماني اينقدرها كه مي گويند بد نيست. من سال ها با اين داور كار كرده ام اما بايد بگويم همه اين داوران مشهدي تحت تاثير محسن تركي هستند.»
وي ادامه مي دهد: «واقعا مي خواهم بگويم محسن تركي پاك ترين داور ايراني است. حالا نمي گويم باشخصيت ترين، با معرفت ترين. نمي گويم او اشتباه نداشته چون اشتباه هم داشته اما حتي اگر اشتباه واضحي مرتكب شده مطمئنم عمدي نبوده و حتما صحنه را نديده. تركي آدم بزرگي است و بقيه داوران مشهدي هم تحت تاثير او هستند و از ترس تركي جرات نمي كنند داخل اين قضايا شوند. اتفاقا من يادم مي آيد چند سال پيش به يكي از اين داوران پيشنهاد برنده كردن تيمي شده بود كه آن داور بلافاصله با تركي تماس گرفته و تركي هم به او گفته بوده غلط زيادي كرده اند، برو داوري ات را بكن!»
غياثي مي گويد: «دقيقا به همين علت بود كه اين هفته محسن تركي قضاوت نكرد. او قبلا هم مي گفت كه اگر به داوران توهين شود قضاوت نمي كند. او از اينكه هيچ كس براي داوران ارزش قائل نيست ناراحت بود كه من هم به اين مساله اعتقاد دارم. با اين حال مي خواهم تكرار كنم محسن قهرماني آنقدرها هم بد نيست. حالا محسن تركي مي گويد او اصلا بد نيست اما من مي گويم آنقدرها بد نيست!»