به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری فارس، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان طی سخنانی در برنامه گفتوگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما به تشریح دیدارهایش با مقامات شرکتکننده در شصت و هشتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل پرداخت و افزود: مردم ما با حضور حماسی در انتخابات اخیر ریاستجمهوری نشان دادند که به جمهوری اسلامی اعتماد دارند و دیدگاههای خود را از طریق صندوقهای رأی بیان کردند.
وی با بیان اینکه مردم ایران در حرکتی هوشمندانه و با انتخابی خردمندانه دیدگاه تدبیر و امید را انتخاب کردند اظهار داشت: رئیسجمهور کشورمان پیام مردم ایران که در انتخابات در صندوقهای رأی منعکس شده بود را در سازمان ملل و برای افکار عمومی جهان به شکل شیوایی بیان کرد و به همین خاطر مورد استقبال قرار گرفت.
رئیس دستگاه دیپلماسی با اشاره به ملاقاتهایش با مقامات شرکتکننده در نشست مجمع عمومی اظهار داشت: آنچه در همه ملاقاتها به شکل مشخص دیده میشود این است که ایران را به عنوان بازیگر عمده میشناسند و ما از موضع استقلال و با اعتماد به نفس و خودباوری دیدگاههای خود را بیان میکنیم و دیدگاههای ما منطقی و معقول است و نیازی نیست که از لحن تند استفاده شود چرا که میتوان با لحن منطقی دیدگاهها را بیان کرد.
وزیر خارجه با بیان اینکه در همه ملاقاتها بر حقوق ملت ایران تأکید کردیم، به نشست فردای وزرای خارجه ایران و 1+5 در نیویورک اشاره کرد و افزود: در نشست فردا نیز به همین شکل عمل خواهیم کرد و از منافع مردم حراست و حمایت خواهیم کرد و انشاالله بتوانیم وضعیت معیشتی مردم را از این طریق بهبود ببخشیم.
ظریف در پاسخ به این سؤال که آیا از این به بعد مذاکرات ایران و 1+5 در سطح وزرای خارجه برگزار خواهد شد، عنوان کرد: جلسه فردا، جلسهای محتوایی در سطح وزرای خارجه و برای نشان دادن اراده سیاسی است.
وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی این اراده سیاسی را دارد که موضوع هستهای را بر اساس احقاق حقوق مردم ایران و رفع نگرانی معقول دنیا به پیش ببرد خاطرنشان کرد: امیدواریم در فاصله زمانی کوتاه به راه حل جامعی برسیم و قدمهای متعددی که مورد توافق است را به صورت گام به گام به پیش ببریم.
رئیس دستگاه دیپلماسی افزود: اگر کشورهای عضو 1+5 نیز همین آمادگی را دارند که با این دیدگاه وارد مذاکرات شوند جلسه فردا به عنوان آغاز و نشانگر اراده سیاسی است.
ظریف با اشاره به توافق صورت گرفته برای برگزاری دور بعدی مذاکرات ایران و 1+5 در نیمه اکتبر در ژنو خاطرنشان کرد: گفتوگوها در مورد سطح بعدی مذاکرات ادامه دارد.
وی در بخش دیگری از این گفتوگو با اشاره به صندلی خالی رژیم صهیونیستی در زمان سخنرانی رئیسجمهور کشورمان عنوان کرد: آنها میدانستند که دیگران همراه با آنها اجلاس را ترک نمیکنند و نمیتوانند با بازی تبلیغاتی و مظلومنمایی حمایت کشورهای غربی از جنایتها و جرایم خود را به دست بیاورند و به همین خاطر از ابتدا تصمیم گرفتند که در اجلاس حضور نداشته باشند زیرا میدانستند نمایش هر ساله که تعدادی با هم سالن را ترک میکنند اتفاق نخواهد افتاد.
وی اضافه کرد: علیرغم اینکه مرسوم نیست به جز مراسم افتتاحیه، همه رؤسا و وزرای خارجه کشورهای عضو حضور داشته باشند اما همزمان با سخنرانی رئیسجمهور کشورمان بسیاری از رؤسای هیئتها و نمایندگان دائم آنها برای حضور در سخنرانی رئیسجمهور کشورمان در سالن حضور داشتند.
وی پیام رئیسجمهور درباره جنایات رژیم صهیونیستی را پیام جمهوری اسلامی و بر اساس مواضع کشور خواند و افزود: ایشان تأکید کرد که استفاده از کلمه آپارتاید برای اشاره به جنایات رژیم صهیونیستی در قبال ملت فلسطین وزن کمی دارد.
رئیس دستگاه دیپلماسی در خصوص گفتوگوهایش با وزرای خارجه آلمان، انگلستان و فرانسه درباره تحولات سوریه با بیان اینکه متأسفانه مردم سوریه قربانی وضعیت بسیار ناگواری هستند، اظهار داشت: در همه ملاقاتها از جمله با سه وزیر خارجه مذکور در اینباره گفتوگو کردند و با وزیر خارجه ترکیه نیز که متأسفانه در این موضوع با هم اختلاف نظر داریم به رایزنی پرداختند.
ظریف گفتوگوهای طولانیاش را با لاوروف مورد اشاره قرار داد و افزود: سوریه یکی از مباحث اصلی در این گفتوگوها بود.
وی با بیان اینکه سلاح شیمیایی در هر شکل و بدون توجه به عاملان استفاده کننده آن از نظر ما محکوم است، خاطرنشان کرد: این موضع قطعی جمهوری اسلامی است و مقام معظم رهبری نیز در این زمینه تأکید داشتهاند.
وی پذیرش کنوانسیون منع سلاحهای شیمایی توسط سوریه را حرکت خوبی برشمرد و افزود: این حرکت باعث کاهش شنیده شدن صدای طبل جنگ در منطقه شد.
وزیر خارجه سلاحهای کشتار جمعی در دست گروههای غیرحکومتی و از جمله سلاحهای شیمیایی در دست گروههای افراطی و تکفیری در سوریه را خطرناک خواند و بر خلع سلاح گروههای تکفیری و افراطی تأکید کرد و افزود: همه وزرایی که با آنها دیدار داشتم بر این موضوع تأکید داشتند که موضوع سوریه باید از طریق راه حل سیاسی حل شود و راه حل نظامی در سوریه راه به جایی نخواهد برد و بایستی هرچه سریعتر مسیر مذاکرات هموار شود.
وی همچنین عنوان کرد که رئیسجمهور کشورمان فردا با دبیرکل سازمان ملل و اخضر ابراهیمی نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور سوریه دیدار خواهد کرد.
رئیس دستگاه دیپلماسی تصریح کرد که جمهوری اسلامی از هیچ تلاشی برای کمک به حل بحران سوریه فروگذار نخواهد کرد.
وی در خصوص دیدار روحانی با اوباما نیز خاطرنشان کرد: موضوع مهم اراده سیاسی برای دستیابی به راه حل برای رفع مشکلات است. ما همواره گفتهایم که موضوع دیدار را نه یک هدف میدانیم و نه یک حوزه ممنوعه.
ظریف اضافه کرد: اگر آمادگی و هماهنگی لازم انجام میشد شاید این دیدار میتوانست شروعی باشد.
وزیر امور خارجه کشورمان ادامه داد: رئیسجمهور مشکلی با اصل دیدار نداشت و همواره عنوان کرده که آنچه در جهت منافع ملی و پیشبرد آرمانها و اهداف جمهوری اسلامی باشد در حوزه اختیاراتش پیگیری میکند.
ظریف عنوان کرد: ما اینجا به دنبال کارهای نمایشی نیامدهایم بلکه به دنبال پیشبرد منافع مردم هستیم.
وی با اشاره به اظهارات اوباما در نشست افتتاحیه مجمع عمومی عنوان کرد که این اظهارات در مقایسه با گذشته نسبتاً معتدلتر بود.
رئیس دستگاه دیپلماسی با اشاره به نشست فردا با 1+5 اظهار داشت: فردا به طور واضحتر خواهیم دید جان کری با چه دیدگاه و گرایشی در نشست حضور مییابد و چگونه میخواهد کار را به پیش ببرد و آیا این اراده سیاسی و تمایل را دارد که موضوع هستهای را به سمت حل شدن و تأمین منافع ایران و تأمین حقوق ملت ایران پیش ببرد. نشانههایی وجود دارد که جان کری این تمایل را داشته باشد.
رئیس دستگاه دیپلماسی با ذکر این نکته که لحن گفتوگوهای مقامات در این دیدارها کاملاً عوض شده خاطرنشان کرد: در سالهای گذشته طرفهای مذاکرات ما کمتر از کشورهای غربی بودند ولی در دو سه روز گذشته درخواستهای زیادی از سوی کشورهای غربی برای دیدار با من و رئیسجمهور مطرح شد که فرصت برای ملاقات با آنها هنوز به دست نیامده است.
وزیر خارجه این تغییر لحنها را نشانگر تغییر دیدگاه و جهتگیری این کشورها برشمرد و افزود: انشاالله شاهد تغییر واقعی در رفتار آنها باشیم.