حسن طریقت منفرد در گفتوگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس، درباره برنامه وزارت بهداشت برای برخورد با پدیده زیرمیزی توضیح داد: برای برخورد با این پدیده اقدامات سنگین، چشمگیر و امیدوار کنندهای در وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی شروع شده است که بهتر است جزئیات آن را از مسئولان مربوطه بپرسید.
وی گفت: همکاران پزشک متخلف که به حقوق خود قانع نیستند و به قوانین بیتوجهی میکنند، یکی یکی فراخوانده میشوند و ضمن اینکه پول اضافه از آنها پس گرفته میشود، با راهنمایی توجیه میشوند که مسیر قانونی را طی کنند.
وی در پاسخ به این پرسش فارس که چرا با پزشکان متخلف برخورد قانونی جدی نمیشود توضیح داد: آن جور برخوردهای قهری، مسیر قانونی میخواهد و در زمان حاضر قانون چنین اجازهای به وزارت بهداشت نداده است و ما فقط از طریق دادگاه میتوانیم این مسیر را طی کنیم البته پیش نویس اصلاح قانون را به نمایندگان مجلس دادهایم تا با اصلاح قانون و افزایش اختیارات وزارت بهداشت بتوانیم بهتر منافع مردم را تأمین کنیم.
وزیر بهداشت در مورد بخشنامه اخیر ممنوعیت فعالیت پزشکان در بیش از 2 موسسه پزشکی نیز گفت: بالاخره اگر میخواهیم یک مقدار از تخلفات را کم کنیم باید این مسیر را طی کنیم، چون برخی پزشکان هستند که در بیمارستانها، شهرستانها و مراکز درمانی ارگانهای مختلف کار میکنند که بر اساس قانون باید ساماندهی شود.
وی گفت: البته قانون گفته است که پزشکان باید فقط در یک بیمارستان دولتی یا خصوصی کار کند ولی اگر بخواهیم یک دفعه این قانون را اجرا کنیم، یقیناً گرفتاریهایی برای مردم به وجود میآید. چون بستر این کار هنوز آماده نیست. ما میخواهیم برای اولین بار قانونی را که در بایگانی مانده بود از کشوی میز وزارت بهداشت بیرون بیاوریم و اجرا کنیم.
وزیر بهداشت همچنین در مورد ادامه روند اجرای پزشک خانواده نیز توضیح داد: اجرای پزشک خانواده اکنون در 7 استان شروع شده و روند خود را طی می کند. استان بعدی ما برای اجرای این برنامه، استان تهران است اما چون برخی کارشناسان به ما گفتند که هنوز بستر لازم برای اجرای آن در شهر 12 میلیونی تهران فراهم نیست و باید از تجربیات استانهای دیگر بیشتر استفاده شود اندکی اجرای این برنامه را در تهران به تعویق انداختیم.
وی ادامه داد: البته برنامه من این است اجرای این برنامه در تهران در همین دولت آغاز شود بنابراین حداکثر تا آخر تیر اجرای برنامه پزشک خانواده را در تهران شروع میکنیم.
طریقت منفرد در مورد گران شدن دارو نیز توضیح داد: تحریمها و مشکل ارتباطات بانکی مشکل اصلی است که در مورد واردات برخی اقلام دارویی مشکل ایجاد کرده است البته اکنون همه انواع داروها نوع اصلی یا مشابهشان در بازار وجود دارد اما بالاخره برای حجم انبوه داروها که تک تک آنها باید مسیر بسته ارتباطات بانکی را طی کنند در برخی موارد مشکلاتی وجود دارد.
وی ادامه داد: البته با جدیت و تلاش وزارت بهداشت واردات دارو و مواد اولیه به مسیر اصلی خود افتاده است و واردات داروهای ساخته شده و مواد اولیه سرعت گرفته است.
وزیر بهداشت گفت: در مورد داروهای تولید داخل هیچ محدودیتی نداریم. انواع مختلف داروها در داخل کشور در حال تولید است. حدود 97 درصد داروهای مصرفی کشور در داخل تولید میشود که در گذشته فقط برای واردات مواد اولیه آنها که حدود 40 درصد قیمت تمام شده این داروهاست،ارز مرجع داده میشد.
وی ادامه داد:60 درصد قیمت تمام شده داروهای داخلی به واردات تجهیزات و مواد جانبی بستگی دارد که در گذشته نیز با ارز آزاد یا مبادلاتی وارد میشد، بنابراین حالا که قیمت ارز برای آنها 2 برابر شده است حداکثر شاهد افزایش 40 تا 50 درصدی قیمت این داروها خواهیم بود و البته میدانیم که افزایش حدود 30 درصدی قیمت داروها تقریباً هر سال به خاطر تورم و افزایش دستمزدها داشتهایم و مسئله جدیدی نیست.
طریقت منفرد اضافه کرد: با این وجود اکثر این داروها تحت پوشش بیمهها هستند و بیمهها بخش عمده افزایش قیمت آنها را برای بیماران جبران میکنند.
وزیر بهداشت ادامه داد: البته در مورد 3 درصد داروهای ساخته شده وارداتی که معمولاً به بیماران صعب العلاج مربوط میشود و گرانقیمت هستند، اگر قیمت آنها حدود 2 برابر شود باید از طریق یارانه دارویی افزایش هزینهها را جبران کنیم تا به مردم هزینه اضافی تحمیل نشود.
وی در پاسخ به این پرسش فارس که آیا یارانه 2200 میلیارد تومانی مصوب دولت برای جبران این هزینهها کافی است یا نه گفت: داروهای وارداتی سالانه 700میلیون تا 800 میلیون دلار هزینه میبرند بنابراین تقریباً همین میزان اعتبار یارانهای برای جبران قیمت آنها کافی است.
طریقت منفرد ادامه داد: یارانه 2200 میلیارد تومانی تصویب شده و منتظر تخصیص آن به وزارت بهداشت هستیم اما هنوز این بودجه را دریافت نکردهایم.