کد خبر: ۱۲۵۷۳۳
زمان انتشار: ۲۰:۱۴     ۲۷ فروردين ۱۳۹۲
آخین اخبار از زلزله ای که به خیر گذشت:
زلزله‌ای به بزرگی 7.5 در مقیاس امواج درونی زمین، عصر امروز استان سیستان و بلوچستان را لرزاند.این زلزله امواج درونی زمین ساعت 15 و 14 دقیقه و 17 ثانیه امروز حوالی سراوان در استان سیستان و بلوچستان را لرزاند. مختصات کانون زلزله، 28.04 درجه عرض شمالی و 62.03 درجه طول شرقی و در عمق آن 95 کیلومتری زمین گزارش شده است.
به گزارش پایگاه 598، زلزله‌ای به بزرگی 7.5 در مقیاس امواج درونی زمین، عصر امروز استان سیستان و بلوچستان را لرزاند.این زلزله امواج درونی زمین ساعت 15 و 14 دقیقه و 17 ثانیه امروز حوالی سراوان در استان سیستان و بلوچستان را لرزاند.

مختصات کانون زلزله، 28.04 درجه عرض شمالی و 62.03 درجه طول شرقی و در عمق آن 95 کیلومتری زمین گزارش شده است.

دکتر مهدی زارع، معاون پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی در گفت‌و‌گو با ایسنا این زلزله را بزرگترین زلزله ایران در حدود 50 سال اخیر عنوان کرد.

وی با اشاره به این که شبکه لرزه نگاری پژوهشگاه بزرگی این زلزله را 7.7 درجه در مقیاس امواج‌ درونی زمین اندازه‌گیری کرده، شدت آن را هشت در مقیاس مرکالی پیش بینی کرد.

زارع کانون زلزله را 36 کیلومتری شمال گشت و 86 کیلومتری جنوب شرقی خاش و 55 کیلومتری شمال شرق سراوان عنوان کرد.

وی با بیان اینکه امروز بعد از 16 سال شاهد رخداد زلزله‌ای با بزرگی بالای 7 ریشتر در فلات ایران بودیم، اظهار کرد: بزرگترین زلزله قبلی در ایران زلزله سال 1336 در سنگچال مازندران با بزرگی 7.5 ریشتر بوده است.

معاون پژوهشگاه بین‌المللی زلزله شناسی درباره گسل مسبب این زلزله نیز گفت: گسل مسبب زلزله هنوز مشخص نیست ولی در این منطقه سه گسل مهم سراوان، سرباز و خاش وجود دارد که روند آن شمال غربی به جنوب شرقی است.

رییس مرکز لرزه نگاری کشوری موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، گسل مسبب زلزله عصر امروز سراوان را شمال زون برونرانش گسل مکران عنوان کرد.

دکتر میرزایی در گفت‌وگو با خبرنگار علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) در خصوص زلزله 7.5 ریشتری سراوان استان سیستان و بلوچستان گفت: با توجه به این‌که در قانون زمین لرزه، شکستگی رخ می دهد، شکستگی این زلزله نرمال است که برای شمال گسل مکران اتفاق قابل انتظاری است.

وی درباره سابقه رخداد زمین لرزه در این منطقه از کشور گفت: 30 سال پیش در همین منطقه زمین لرزه‌ای با بزرگای 6.7 ریشتر رخ داده است.

رییس مرکز لرزه نگاری کشوری موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران در خصوص ارتباط زمین لرزه سراوان با زمین لرزه چندی پیش بوشهر گفت: گسل‌های مسبب این دو زمین لرزه هیچ ارتباطی با یکدیگر ندارند.

وی با بیان این‌که مرکز لرزه نگاری کشوری موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران در محل وقوع زمین لرزه ایستگاهی ندارد، تصریح کرد: در شمال و جنوب غرب این منطقه موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران دارای ایستگاه است اما باید درنواحی جنوب شرق این منطقه ایستگاه ثبت زمین لرزه راه اندازی شود. البته از سال گذشته با کمک استانداری سیستان و بلوچستان درصدد احداث این ایستگاه هستیم.

میرزایی خاطرنشان کرد: با توجه به این‌که امکان استفاده از ایستگاه‌های کشورهای همسایه برای ثبت زلزله‌ها فراهم است هم اکنون در ثبت زلزله‌های بزرگ مشکلی در تعیین پارامترهای زلزله نداریم.

به گفته رییس مرکز لرزه نگاری کشوری موسسه ژئوفیزیک در منطقه وقوع زمین لرزه گسل‌های زیادی وجود دارد که می‌توان به گسل های موجود در کوه‌های بشاگرد و جنوب جازموریان اشاره کرد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: با توجه به این‌که زلزله سراوان دارای بزرگی بالایی بوده و عمق زیادی نیز دارد در شعاع زیادی از کانون زلزله احساس شده است.

دکتر بهرام عکاشه، استاد پیش‌کسوت زلزله شناسی کشور هم گفت: با وجود این که زمین لرزه در جنوب شرق کشور در مقایسه با منطقه زاگرس کم اتفاق می‌افتد ولی این منطقه استعداد وقوع زلزله تا مرز هشت ریشتر را هم دارد.

وی در گفت‌وگو با خبرنگار علمی ایسنا با بیان این‌که زلزله خیزی منطقه مکران متفاوت از زلزله خیزی منطقه زاگرس است افزود: به عقیده من مسبب زلزله 7.5 ریشتری گسل سراوان است که طول آن بیش از 200 کیلومتر است که تقریبا 80 سال پیش زمین لرزه‌ای به بزرگی حدود هشت ریشتر در این منطقه اتفاق افتاده است.

این استاد پیشکسوت زلزله شناسی ادامه داد: این موضوع نشان می دهد که منطقه در زلزله خیزی کم سابقه نیست و جای تعجب ندارد که زمین لرزه‌ای به بزرگی 7.5 ریشتر در منطقه بین خاش و سراوان رخ دهد.

به گفته عکاشه، به دلیل این‌که پایگاه لرزه نگاری در طول دهه‌های گذشته در این منطقه نبوده است اطلاعات ریز زمین لرزه‌ای از آن نداریم.

وی تصریح کرد: منطقه سراوان، خاش و زاهدان از جمله مناطق زلزله خیز کشور هستند و عموما گسل‌های آن به شکل شمال غرب و جنوب شرقی است که بسیار گسل‌های توانمندی هستند.

این استاد پیشکسوت زلزله شناسی خاطرنشان کرد: شعاع احساس زمین لرزه سراوان بسیار زیاد است البته چون این منطقه دارای دانسیته جمعیت کمی است خسارات جانی آن در مقایسه با زلزله به مراتب کمتر خواهد بود اما از سوی دیگر با توجه به این‌که اکثر منازل این منطقه روستایی است فوق العاده کم مقاومت هستند.

عکاشه در خصوص علت عدم احساس زمین لرزه سراوان در شهرهایی منثل تهران با وجود احساس شدن آن در هند و پاکستان خاطرنشان کرد: گسل های این زلزله به سمت شمال غرب و جنوب شرق گسترش یافته اند و چون انرژی در امتداد گسل حرکت می کند بنابراین کشورهای مانند افغانستان و پاکستان و شمال منطقه مانند خراسان زمین لرزه را احساس کرده اند.

وی گفت: عامل این زلزله حرکت شبه قاره هند است که به سمت شمال غرب فشار وارد می کند در حالی که عامل زلزله های بوشهر و منطقه حرکت شبه جزیره عربستان به سمت شمال شرق است از سوی دیگر حدفاصل بین شرق و غرب بندرعباس، کرمان و بم است که این خط را جدا می کند. به همین دلیل زلزله خیزی این سه منطقه به سمت غرب کاملا متفاوت از منطقه شرق مانند سراوان، زاهدان و چابهار است.

عکاشه درباره زلزله های اخیر جنوب کشور گفت: این منطقه تحت فشارهای زمین ساختی است و زمانیکه نیروهای تجمع یافته، بیش از مقاومت گسلها باشند دوباره فعال خواهند شد.

سردار رادان جانشین فرمانده نیروی انتظامی نیز از اعزام نیروهای کمکی و بالگرد به مناطق زلزله‌زده استان سیستان و بلوچستان خبر داد و در تشریح اقدامات نیروی انتظامی در پی وقوع زمین لرزه 7.5 ریشتری در منطقه مرزی سراوان به خبرنگار ایسنا، گفت: در مرحله اول نیروهای کمکی برای کنترل نظم و امنیت به مناطق زلزله‌زده اعزام شدند.

وی از تشدید کنترل مرزها خبر داد و گفت: همچنین در کلیه مرزهای سیستان و بلوچستان تمهیدات تشدید کنترل به مرحله اجرا گذاشته است.

جانشین فرمانده ناجا در ادامه از اعزام نیروهای کمکی و بالگرد به این منطقه خبر داد.


نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۱
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها