به گزارش 598 به نقل از فارس، "علی لاریجانی" عصر دوشنبه در مصاحبه با شبکه العالم، در پاسخ به این سئوال که «آیا می توان توقع داشت در دوره جدید ریاست جمهوری آمریکا مذاکرات مستقیمی بین ایران و آمریکا صورت بگیرد؟»، اظهار داشت: این که آیا تحولاتی که در آمریکا رخ داده، میتواند جهت گیری جدیدی را نشان دهد، در تحلیلهای ژورنالیستی مطرح شده است. اما آنچه ما می توانیم نظر دهیم رفتارهای آنها (آمریکاییها) است؛ باید ببینیم که چه گامهایی برمی دارند.
لاریجانی ادامه داد: درباره این که مذاکره با آمریکا خط قرمز است، ما هیچوقت این امر را خط قرمز نگفته بودیم.
وی این مطالب خود را مستند به بیانات رهبر معظم انقلاب کرده و گفته است: رهبر معظم انقلاب چند سال قبل، در سخنرانی مشهد این نکته را فرمودند که ما رفتارهای آمریکایی ها را بررسی می کنیم. بنابراین باید دید که در دوره جدید رئیس جمهور آمریکا، چه رفتاری را از خود نشان میدهد.
رهبر انقلاب: در هیچ یک از مسائل مورد اختلاف خودمان با آمریکا مذاکره نمیکنیم
بر اساس این گزارش رهبر معظم انقلاب در سخنرانی خود در تاریخ 1/1/85 فرمودند:« مسئلهى مذاکرهى با آمریکا که سوژهى تبلیغاتى مستکبران و اقتدارطلبان شد، ما از اول اعلان کردیم و الان هم اعلان مىکنیم، در هیچ یک از مسائل مورد اختلاف خودمان با آمریکا، ما با آمریکا مذاکره نمىکنیم. دلیل آن هم یک امر واضحى است؛ دلیل این است که مذاکره براى آمریکاییها یک ابزارى است براى تحمیل خواستههاى خودشان به طرف مذاکره.
مذاکره مفهوم واقعى خودش را در مذاکرات امریکا با طرفهاى خودش ندارد و از دست داده است. مذاکره براى چیست؟ وقتى دو دوست در یک مسئلهى مورد اختلاف با هم مذاکره مىکنند، این براى این است که هر کدام از نقطهاى که قرار دارند، حرکت کنند و به یک نقطهى مورد توافق برسند. آمریکا مذاکره را به این معنا نمىداند. آنها مذاکره را وسیلهاى براى تحمیل خواستههاى خودشان قرار مىدهند؛ براى وارد آوردن فشار. بنابراین مذاکره با آمریکا در همهى مسائل معنا ندارد.
آن چیزى که این روزها مطرح شده، دربارهى مسئلهى امنیت عراق است. مسئولین آمریکایى - چه در عراق، چه در بیرون عراق - از مسئولین ما درخواستهاى پى در پى و مکررى کردند و اینها هم اول اعتنایى نکردند؛ بعد براى اینکه شاید براى جلوگیرى از ناامنىهاى فاجعهبارِ ملت مظلوم عراق این کار لازم باشد، گفتند در این مسئله ما حرفى نداریم که نظرات خودمان را به طرف آمریکایى منتقل کنیم. آن نظرات چیست؟ آن نظرات تفهیم این نکته به آمریکاییهاست که آنها باید دست از سر عراق بردارند تا ملت عراق خودشان کشورشان را اداره کنند؛ دست از تحریک قومیتها باید بردارند تا عراق روى امنیت را ببیند. ملت عراق مىتواند کشورش را اداره کند؛ امنیت را هم مىتواند تأمین کند. پشت سر ناامنىهاى موجود عراق، قرائن فراوانى وجود دارد که دست سرویسهاى جاسوسى قرار دارد؛ یا سرویسهاى جاسوسى انگلیس یا آمریکا یا اسرائیل. این تأمین امنیت براى مردم عراق، براى ما یک انگیزهاى شد.
آمریکاییها در همین قضیه هم روح سلطهجویى و زیادهطلبى و دروغگویى خودشان را نشان دادند. اینطور وانمود کردند که گویا ایران مىخواهد در مسائل گوناگون خود با آمریکا مذاکره کند. تعبیرات بسیار نامناسب و زشتى را هم به کار بردند؛ بعضى از مسئولین آمریکایى بر اثر همان خوى تکبر و دروغگویى، حتى گفتند این به منزلهى احضار مسئول ایرانى است. من عرض مىکنم، دولت آمریکا غلط مىکند که مسئول ایرانى را احضار کند. مسئولین ذىربط کشور ما اگر مىتوانند با هدف تفهیم و حالى کردن به آمریکاییها در قضیهى عراق، مطلبى را به آنها منتقل کنند، مانعى ندارد؛ اما اگر مذاکره به معناى این است که یک عرصهاى باز شود براى اینکه طرف زورگو و پُررو و مکّار با اتکاى به زور بخواهد حرفهاى خودش را به طرف تحمیل کند، این مثل بقیهى موارد، همچنان که اعلام کردیم، ممنوع خواهد بود. عزت، ایستادگى و مقاومت ملت ما مایهى اقتدار و پیشرفت کشور ماست؛ این را نمىشود با توهمات مخدوش کرد.»