بر اساس این گزارش، ترکیه که به شدت با مسائل مربوط به پناهندگان سوریه و جنگ داخلی در همسایگی خود گرفتار شده، نیز تا حد زیادی وابسته به سوخت ایران است و باید زمستان سرد خود را با سوخت ایران سپری کند. بنا بر گزارش ها در ماه اکتبر، ترکیه 75 KBD (هزار بشکه در روز) از ایران نفت وارد کرده است. از مجموع روزانه 417 هزار بشکه نفت وارداتی این کشور، ترکیه میزان105 KBD را از عراق و میزان 103 KBD را نیز از روسیه وارد کرده است. همین مقدار نفتی هم که جریان دارد، اکنون به منبعی برای اصطکاک تبدیل شده است، چرا که دستگاه قانونگذاری ایالات متحده خواستار آن است که کشورها، هر شش ماه یکبار، واردات نفت خود را از ایران کاهش دهند.
در حالی که ترکیه همچنان سرگرم کاهش نیاز خود به نفت ایران است (و ممکن است واردات از روسیه را افزایش دهد) در عین حال دولت آمریکا فشارها را افزایش نداده است. بلکه ظاهرا در حال حرکت به سمت گسترش شمول معافیت از تحریم ها نه تنها برای ترکیه، بلکه برای 21 کشوری است که فهرست آنها شامل چین، هند و کره جنوبی نیز می شود.
دو مقام آگاه گفته اند که انتظار می رود روز جمعه وزارت امور خارجه معافیت ها را به مدت شش ماه تمدید و در اطلاعیه ای اعلام کند. این مقامات خواستند نامشان فاش نشود، زیرا اجازه ندارند تا پیشاپیش این مساله را به صورت علنی مطرح کنند.
علاوه بر چین، هند و کره جنوبی، این معافیت ها در مورد مالزی، سنگاپور، آفریقای جنوبی، سریلانکا، ترکیه و تایوان نیز لحاظ می شود و به تمام 9 کشور فوق، در ماه ژوئن، معافیت های شش ماهه و قابل تمدید از تحریم های مصوباعطا شده است.
این معافیت بدان معناست که بانک ها و سایر نهادهای مالی مستقر در این کشورها، بدلیل معامله با ایران تحت قوانین ایالات متحده مورد مجازات قرار نخواهند گرفت. قوانینی که برای فشار آوردن به ایران تصویب شده تا این کشوردر مورد برنامه هسته ای خود شفاف سازی و ابهام زدایی کند.
این معافیت ها در مجموع به 20 کشور و تایوان اعطا شده است. شرایط اعطای معافیت به دیگران از جمله بلژیک، انگلستان، جمهوری چک، فرانسه، آلمان، یونان، ایتالیا، هلند، لهستان، اسپانیا و ژاپن نیز در ماه مارس آینده مورد بررسی قرار خواهد گرفت.