به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس از شهرستان محمودآباد، مهدی منتظر قائم بعد از ظهر امروز در نخستین همایش استانی شناخت نقش شبکههای ماهوارهای در تغییر هویت اجتماعی و سبک زندگی جوانان در مجتمع فرهنگی و هنری غدیر محمودآباد پیرامون ویژگی عصر ارتباطات گفت: از دهه 90 میلادی در عصری بسر میبریم که از آن به عنوان عصر دیجیتال یا عصر فناوری اطلاعات یاد میشود چراکه سیستمهای آنالوگ ارتباطی به دیجیتال تبدیل شد.
وی افزود: در چنین فضایی انتقال اطلاعات و دادهها با سرعت و حجم بیشتر اتفاق افتاده است که ماهوارهها نیز در پی فرآیند دیجیتالسازی و انتقال دانشها و اطلاعات نقش بسیار مهمی ایفا میکنند.
استاد دانشگاه تهران با اشاره به تاریخچه و انواع ماهوارههای ارتباطی تصریح کرد: ماهوارهها به عنوان یکی از مصنوعات و دستاوردهای مهم بشری در پیشرفت فنون و دانشهای پیشرفته نقش مهمی دارند اما وقتی صحبت از شبکههای ماهوارهای تلویزیونی میشود متفاوت از ویژگیهای مهم ماهوارهها باید دانست.
وی ادامه داد: این همان شرایط پخش تلویزیونی با قدرت نفوذ بیشتری است که ارتباطات از راه دور به کمک تلویزیون آمده و قدرت انتشار تصاویر تلویزیونی را بیشتر کرده است.
منتظر قائم اضافه کرد: در چنین فرآیند ارتباطی شبکههای تلویزیونی ماهوارهای در برخورد با فرهنگها، خرده فرهنگهای بومی و حتی موضوع حاکمیت ملی کشور و رفتارهای اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی دارای اهمیت خاصی میشوند که میتوان هم به عنوان فرصت و همه به عنوان تهدید و نفوذ تهاجم فرهنگی از آن یاد کرد.
وی با اشاره به سیر تاریخی ورورد شبکههای ماهوارههای و رویکردهای برخورد مخاطبان ایرانی با شبکههای ماهوارهای افزود: از 20 سال اخیر که از ورود و شبکههای ماهواره به ایران میگذرد میتوان از آن به عنوان دریچهای برای تهاجم فرهنگی غرب یاد کرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران تاکید کرد: با توجه به رشد روزافزون مخاطبان ماهوارهای باید ساختار و ریشههای فرهنگی را به ویژه در میان نسل جوان تقویت کرد.
وی خاطرنشان کرد: از این رو تنها وظیفه دولت نیست که با تهاجمهای فرهنگی شبکههای ماهوارهای مقابله کند بلکه خانوادهها و نهادهای اجتماعی باید بر اساس وظیفه ذاتی تعلیم و تربیتی خود رویکرد مخاطبان به ویژه نسل جوان را به سمت ارزشهای اسلامی و اخلاقی سوق دهند.
منتظر قائم اذعان کرد: البته نقش نهادهای فرهنگی و آموزشی مانند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، آموزش و پرورش، دانشگاهها و نیروی مقاومت بسیج و سپاه در این زمینه را نباید فراموش کرد و هرکدام از این ارگانها بر اساس وظایف فرهنگی و آموزشی میتوانند نقش مهمی را در برخورد با تهاجم فرهنگی ماهوارهها ایفا کنند.