هفته گذشته فضای سیاسی کشور تحت تاثیر بحث و گفتوگوهای مخالفان و موافقان طرح سوال از رییسجمهور بود ولی این موضوع مانع فعالیت احزاب و شخصیتهای سیاسی در عرصه انتخابات ریاست جمهوری آتی و شوراها نشد.
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) حسنعلی نوری مدیرکل دفتر انتخابات وزارت کشور در گفتوگو با یکی از خبرگزاریها اعلام کرد که ثبتنام نامزدهای ریاست جمهوری در فروردین 92 انجام میشود.
نوری با اشاره به زمانبندی انتخابات از سوی وزارت کشور گفت: در برنامه زمانبندی انتخابات، مراحل مختلفی همچون ثبت نام کاندیداها، بررسی صلاحیت آنها توسط شورای نگهبان، آغاز تبلیغات و زمان انتخابات در نظر گرفته شده که هرکدام بهموقع انجام خواهد شد.
وی همچنین درباره تاثیر احتمال تغییر قانون انتخابات بر انتخابات سال 92 با توجه به مصوبهی کمیسیون شوراهای مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: باید دید که این قانون در مجلس شورای اسلامی، تصویب و به انتخابات سال 92 خواهد رسید یا نه و سپس در مورد آن صحبت کرد.
در طول هفتههای گذشته برخی از کاندیداهای بالقوه انتخابات ریاست جمهوری، خبر کاندیداتوری خود را در انتخابات به صورت ضمنی اعلام کرده و در پاسخ به سوالات خبرنگاران احتمال کاندیداتوری خود را رد نکردند؛ چنانکه پورمحمدی رییس سازمان بازرسی کل کشور هفته گذشته تصمیمش را برای کاندیدا شدن در انتخابات آتی رد نکرد.
وی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا در مورد حضورش در انتخابات ریاست جمهوری سال 92 گفت: حضور خود را در انتخابات نفی نمیکنم ولی در زمان مشخص باید تصمیم به بلوغ برسد تا قابل انتشار شود. همچنین شرایط اجتماعی نیز باید برای اعلام حضور مناسب باشد و اکنون زمان مناسبی نه برای تصمیمگیری است و نه شرایط اجتماعی، زمان پذیرش چنین تصمیماتی را دارد.
پورمحمدی همچنین در پاسخ به این سوال که "اگر شما در انتخابات ریاست جمهوری کاندیدا شوید آیا جامعه روحانیت از شما حمایت میکند؟" اظهار کرد: جامعه روحانیت به عنوان یک نهاد تاثیرگذار در حوزه اصولگرایی سعی دارد نقش خود را به خوبی ایفا کند و اگر قرار باشد کاندیدای ریاست جمهوری شوم خوشحال خواهم شد که نهادهای اصلی از من حمایت کنند.
به گزارش ایسنا، تعداد وزرای سابقی که تمایل برای کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری آتی دارند در حال افزایش است؛ بطوریکه محمد شریعتمداری یکی از وزرای دولت اصلاحات در گفتوگویی اعلام کرده که کاندیداتوریام در انتخابات ریاست جمهوری 92 به شرایط سیاسی کشور بستگی دارد.
وزیر بازرگانی دولتهای اول و دوم سیدمحمد خاتمی در گفتوگویی در مورد کاندیداتوریاش در انتخابات آتی گفت: برای این موضوع تصمیمگیری قطعی نکردهام اما اگر در صحنههای سیاسی و اجتماعی بهویژه ریاست جمهوری وظیفهای بر عهدهام قرار بگیرد اظهارات خود را پیش میبرم.
وی تاکید کرد: نامزدیام در انتخابات 92 به شرایط سیاسی کشور بستگی دارد.
همچنین طی هفته گذشته اخباری در رسانهها منتشر شد مبنی بر اینکه این احتمال وجود دارد که سعیدیکیا وزیر مسکن دولت اول محمود احمدینژاد در انتخابات آتی کاندیدا شود.
این رسانهها گزارش دادند که وی طی روزهای گذشته دیدارهایی با برخی از علما و شخصیتهای سیاسی از جمله آیتالله جوادی آملی داشته و قرار است این دیدارها ادامه پیدا کند.
برخی رسانهها خبر دادند که ستادهای انتخاباتی محسن رضایی یکی از کاندیداهای احتمالی انتخابات آتی برای خود رنگ انتخاباتی تعیین کردهاند و این خبر بلافاصله از سوی روابط عمومی دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام رد شد.
در این تکذیبیه آمده است که خبر تعیین رنگ برای ستادهای انتخاباتی محسن رضایی بیاساس بوده و به شدت تکذیب میشود و دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز بارها اعلام کرده که درخصوص انتخابات آینده در حال رایزنی و مشاوره با نخبگان و مردم بوده و اگر به تصمیمی در این زمینه برسد در موقع قانونی اعلام خواهد کرد.
در حالی که چند هفته پیش کمیسیون شوراهای مجلس اقدام به ایجاد اصلاحاتی در قانون انتخابات ریاست جمهوری کرده بود، سخنگوی شورای نگهبان تشکیل هیات نظارتی 11 نفره که یکی از مصوبات این کمیسیون مجلس بود را خلاف قانون اساسی عنوان کرد.
به گزارش ایسنا، کدخدایی با اشاره به طرح کمیسیون شوراهای مجلس برای انجام اصلاحاتی در قانون انتخابات ریاست جمهوری گفت: اگر قانونی وضع شود که اختیارات شورای نگهبان را محدود کند با ایراد مواجه خواهد شد.
وی با تاکید بر اینکه اصل ایجاد اصلاحات در قانون انتخابات امری مطلوب است اما اصلاحات عجولانه را توصیه نمیکنیم، در مورد تشکیل هیاتی 11 نفره در طرح مذکور گفت: اگر به هر نوعی در حوزهی نظارت و اجرا وارد شوند این یک ایراد است. البته باید دید که حوزهی نظارتی و اجرایی که گفته شده واقعی است یا خیر؛ زیرا ممکن است تفسیر دیگری باشد. به عنوان مثال مجلس مطرح کند ما قصد ورود به حوزهی نظارتی را نداریم و هدف ما هماهنگی است. با توجه به این موضوع باید منتظر ماند و مشاهده کرد که مصوبهی نهایی مجلس در این زمینه چه خواهد بود.
نایب رییس شورای مرکزی حزب موتلفه اعلام کرد: به دلیل کثرت نامزدها در انتخابات یازدهم ریاست جمهوری، حزب موتلفه اسلامی نامزدهای پیشنهادی خود را معرفی میکند.
بادامچیان با تاکید بر اینکه موتلفه همیشه در خدمت جامعتین و جریان اصولگرا بوده، تصریح کرد: پس از این هم با بررسیهای لازم به آنچه که وظیفهمان است عمل میکنیم.
وی خاطرنشان کرد: گاهی موتلفه اسلامی در جریان انتخابات هیچکس را معرفی نمیکرد ولی این بار نامزدی را معرفی خواهیم کرد اما در نهایت همراه با مجموعه اصولگرایان به فرد اصلح خواهیم رسید.
علیخانی عضو فراکسیون اقلیت مجلس هشتم نیز به خبرنگار ایسنا گفت: اصلاحطلبان هنوز مشغول رایزنی در مورد گزینههای احتمالی برای ریاست جمهوری هستند و حتما با قدرت در انتخابات شرکت میکنند.
وی در مورد برگزاری انتخابات ریاست جمهوری یازدهم و آغاز صفبندیهای انتخاباتی گفت: فعلا میدان در اختیار اصولگرایان است و آنقدر هم کاندیدا دارند که برخی از آنها در صف انتظار قرار دارند اما شخصا امیدوارم که ریاست جمهوری به آنها نرسد.
علیخانی ادامه داد: اصلاحطلبان هم گزینههای زیادی را در دست بررسی دارند که هم از فیلتر شورای نگهبان عبور کنند و هم نظام آنها را قبول داشته باشد.
وی تاکید کرد که اصلاحطلبان با قدرت در انتخابات حاضر خواهند شد.
دبیرکل حزب مردمسالاری نیز در هفتهی گذشته اظهار کرد: اجماع اصلاحطلبان بر کاندیدای غیراصلاحطلب، خودکشی است.
کواکبیان در گفتوگو با ایسنا در مورد مطرح شدن پیشنهادی از سوی برخی از افراد مبنی بر اینکه اصلاحطلبان بهتر است بر روی یک کاندیدای غیراصلاحطلب اجماع کنند، گفت: این کار یک خودکشی سیاسی است.
وی با بیان اینکه ما یا کاندیدا نخواهیم داشت یا حتما یک کاندیدای اصلاحطلب معرفی خواهیم کرد، ادامه داد: مگر نخبه اصلاحطلب کم داریم؟ درست است که شاید برخی از دوستان تمایل نداشته باشند کاندیدا شوند ولی اینکه بگویند اصلاحطلبان باید بر روی یک کاندیدای اجارهای اجماع کنند انحرافیترین تفکر است.
کواکبیان درباره احتمال کاندیداتوری خود نیز اظهار کرد: اکثریت قاطع اعضای شورای مرکزی حزب مردمسالاری مدتهاست که درباره ورود من به انتخابات ریاستجمهوری تصمیم گرفتهاند و اتفاقنظر دارند ولی من به آنها گفتم اجازه بدهید "طرح مناسک" را به سرانجام برسانیم، بعد اعلام موضع میکنم و البته هنوز هم برای اعلام قطعی این مساله زود است.
دبیرکل حزب مردمسالاری همچنین با دفاع از طرح مناسک که از سوی این حزب دنبال میشود گفت: خروجی این طرح، کاندیدای واحد برای اصلاحطلبان است.
این فعال سیاسی اصلاحطلب همچنین طرح وحدت ملی را نیز طرحی دلسوزانه عنوان کرد.
بر اساس این گزارش، کواکبیان و برخی دیگر از اصلاحطلبان هفتهی گذشته با هاشمی رفسنجانی دیدار کردند و گفته شده هفتهی آینده نیز قرار است با خاتمی دیدار کنند.
در حالی که همزمان با انتخابات ریاست جمهوری یازدهم، انتخابات دور چهارم شوراها نیز برگزار خواهد شد، اما گویی بیشترین توجهات به انتخابات ریاست جمهوری معطوف شده؛ چنانکه قائممقام دبیرکل جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی به اصولگرایان نسبت به غفلت از انتخابات شوراها هشدار داد.
سروری در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایسنا با بیان اینکه معتقدم نوعی غفلت تاریخی از انتخابات شوراها در حال رخ دادن است، گفت: اصولگرایان باید نسبت به انتخابات شوراها نیز توجه لازم را داشته باشند.
با توجه به نزدیک شدن زمان برگزاری انتخابات، نقش رسانهها بهخصوص رسانه ملی پررنگتر میشود؛ چنانکه رییس سازمان صدا و سیما به برنامهریزیهای این سازمان برای انتخابات اشاره کرده و گفته مناظرههای عادلانهای در جریان انتخابات برگزار خواهد شد.
ضرغامی در پاسخ به سوالی در مورد مناظرات انتخاباتی گفت: برای برنامههای تبلیغاتی، مجموعههای جالب، پربیننده و عادلانه برای همه نامزدهای احتمالی در نظر گرفتهایم و در حال حاضر ستاد انتخابات صدا و سیما آخرین بررسیهای لازم را انجام میدهد و پس از اینکه این مجموعه به تصویب سازمان رسید، باید در مقطع انتخابات نیز در شورای تبلیغ انتخابات که دستگاههای دیگر بیشتری از قانون عضو آن هستند به تصویب برسد.
وی ادامه داد: گفتوگوهای دوجانبه چه بین نامزدهای انتخاباتی، چه طرفداران و نمایندگان آنها که در سالهای پیش هم تجربه شده و همیشه از برنامههای پربیننده ما بوده است را باید دوباره پخش کنیم و با استفاده از تجربیات قبلی سازمان و آسیبشناسی که در مورد این مناظرات انجام دادیم میتوانیم طرح مناسبتری را ارایه دهیم تا با کمترین اشکال، بیشترین فضای مثبت را هم به لحاظ مشارکت بالاتر و هم به لحاظ معرفی برنامههای نامزدها در مقطع انتخابات داشته باشیم.
ضرغامی در پاسخ به این سوال که آیا در جریان انتخابات فضای تلویزیون بازتر میشود تا شاهد حضور چهرههایی باشیم که کمتر در تلویزیون دیده شدهاند، گفت: فضای تلویزیون همیشه باز است.
نایب رییس کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس نیز گفت: طبق مصوبه این کمیسیون مناظرات نامزدهای انتخاباتی ریاست جمهوری کمافیالسابق زنده از تلویزیون پخش میشود.
محمدابراهیم رضایی با بیان اینکه کمیسیون شوراهای مجلس در مورد چگونگی تبلیغات و نوع برخورد با تخلفات تبلیغاتی، مصوبات و بررسیهایی داشته، اظهار کرد: نحوه تبلیغات کاندیداهای ریاست جمهوری همچون گذشته است و هیچ تغییر و تحولی در آن رخ نداده؛ به طوری که همچون گذشته مناظرات به صورت زنده از صدا و سیما پخش میشود.