ويتامين ها و املاح بر روي خلق و خوي
افراد تاثير بسزايي دارند.
يكي از عناصري كه براي آن خاصيت ضد افسردگي ذكر شده است عنصر روي است.
غذايي كه موجب افسردگي شود وجود ندارد و تا به حال در هيچ منبعي، اين نوع غذا ذكر
نشده است ولي غذاهايي هستند كه مي توانند در رفع افسردگي كمك كنند، البته اين مواد
نمي توانند جايگزين دارو شوند و فرد افسرده حتما بايد به پزشك مراجعه كرده و تحت
درمان قرارگيرد.
قندهاي ساده و تركيباتي كه محتواي قندي بالايي دارند، هنگام مصرف ابتدا قند خون را
افزايش داده و سپس موجب كاهش قند خون مي شوند. در ابتدا احساس شادي كاذبي فرد را
برمي گيرد و پس از آن حالت بي قراري و ناآرامي سراغ فرد مي آيد. نوشابه ها نيز مي
توانند آثار نامطلوبي روي خلق و خوي فرد بگذارند.
يك بررسي كه روي دانشجويان دختر دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز انجام شد،
نشان داد افرادي كه دچار افسردگي هستند معادل نيمي از سطح سرمي و دريافت غذايي روي
افراد سالم را دارند و اين اثبات مي كند كه روي مي تواند در پيشگيري از افسردگي نقش
داشته باشد.
ويتامين C نيز مي تواند آثار ضد افسردگي داشته باشد. افرادي كه دريافت ناكافي و
ناچيز از ويتامين C دارند، افرادي كه در معرض آلودگي محيط زيست هستند، سيگاري ها و
يا كساني كه با افراد سيگاري ارتباط دارند، سطح ويتامين C در خونشان پايين است و
احتمال ابتلا به افسردگي در آنها بيشتر است.
ويتامين C در مركبات و گوجه فرنگي وجود دارد. البته غني ترين ماده از نظر ويتامين C
انواع فلفل، جعفري و كلم بروكلي است. بايد به اين نكته نيز و توجه داشت كه آبليمو
نمي تواند منبع خوبي از ويتامين C باشد و بايد حتما از ليموي تازه استفاده شود.
عنصر آهن نيز مي تواند در افسردگي دخيل باشد. خانم هاي كم خون يا بانوايي كه دچار
فقرآهن هستند علائم شبه افسردگي،خمودي و خستگي دارند. لازم است اين افراد علاوه بر
مكمل هاي آهن از غذاهاي غني از آهن چون گوشت، حبوبات و برخي سبزي ها استفاده كنند.
اسفناج نوعي سبزي است كه آهن بالايي دارد ولي جذب آن كم است. براي افزايش جذب آهن
اسفناج بايد از مواد افزاينده جذب آهن مانند ويتامين C استفاده كرد. ماست و اسفناج
مي تواند در جذب آهن تاثيري زيادي داشته باشد. همچنين خانم ها در سنين باروري بايد
روزانه از گوشت قرمز استفاده كنند.
ويتامين B6 يا پيريدوكسين در كاهش افسردگي به ويژه در زناني كه از قرص ضد بارداري
استفاده كرده اند يا افسردگي دوران بارداري دارند بسيار موثر است. منابع ويتامين B6
نيز گوشت و جگر است.
در كنار اين غذاها استفاده از غذاهاي كربوهيدرات نشاسته اي و كاكائوي تلخ يا تيره
اثر ضد افسردگي زيادي دارد كه دليل تمايل خانم ها به مصرف كاكائو نيز اثر خوشايند
آن پس از مصرف است.
غني ترين منبع روي صدف است كه در تغذيه ما جايي ندارد و پس از آن گوشت ها و مغزها و
آجيل مي توانند منابع مناسبي باشند.