هفتهی گذشته برگزاری نمایشگاه مطبوعات تهران بهانهی خوبی بود که فعالان سیاسی و حزبی ضمن بازدید از نمایشگاه با اهالی رسانه نیز در مورد آخرین برنامههای خود برای انتخابات ریاست جمهوری آینده گفتوگو کنند، عدهای از آنها نیز به صورت ضمنی اعلام کردند که منتظر ایجاد شرایط مناسب برای کاندیداتوری هستند.
عدهای از کاندیداهای بالقوه انتخابات ریاست جمهوری نیز در کنار حضور در نمایشگاه به شهرستانها نیز سفر کردند. گرچه خود مدعی هستند، این سفرها انتخاباتی نیست. در این زمینه میتوان به سفر حدادعادل به قم و شرکت او در همایش «در کوچه آفتاب» در دانشگاه قم و دیدارش با آیتالله مصباح یزدی و همچنین به سفر لاریجانی به استان اصفهان، اردبیل و البرز اشاره کرد.
خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به مانند چند هفتهی گذشته به مرور آخرین اخبار انتخاباتی و اظهارنظرهای صورت گرفته در این زمینه پرداخته که به این شرح است:
واکنش لاریجانی به کاندیداتوریاش در انتخابات
علی لاریجانی که این هفته، هفتهی شلوغی برای وی بود، هنگامی که در جمع دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی حضور پیدا کرد، در واکنش به احتمال رییسجمهور شدنش در آینده، تنها به بیان عبارت «استغفرالله، اشتباه دریافت کردید، سوال بعدی را بپرسید» بسنده کرد.
لاریجانی همچنین در واکنش به گفتهی یکی از دانشجویان که حضورش در سال منتهی به انتخابات در دانشگاهها معنادار است، گفت: عجب گرفتاری شدهایم. از این به بعد به دانشگاه نمیآییم، عیب ندارد که به ما متلک بگویید، بچه یتیم گیر آوردهاید؟
وی در این زمینه افزود: ما در هر دانشگاهی حاضر میشویم یک شائبه درست میکنند. این در حالی است که باید نیتها درست باشد. استنباط ما این بود که مقام معظم رهبری بر این امر تاکید کردند، لذا ما نیز در جمع شما حاضر میشویم.
هفتهی گذشته همچنین خبری منتشر شد مبنی بر اینکه لاریجانی و ولایتی با یکدیگر دیدار انتخاباتی داشتند که بلافاصله روابط عمومی مجلس شورای اسلامی در این ارتباط واکنش نشان داد و این خبر را تکذیب کرد.
دیدار حدادعادل با آیتالله مصباح یزدی
حدادعادل نیز که از او به عنوان یکی از کاندیداهای بالقوه انتخابات آتی، بهخصوص از سوی اصولگرایان تحولخواه نام برده میشود، هفتهی گذشته سفری به قم داشت و به دعوت بسیج دانشجویی دانشگاه قم در همایش «در کوچه آفتاب» که به مناسبت سالگرد قیصر امینپور برگزار شده بود، شرکت کرد.
او علاوه بر شرکت در این همایش، دیداری نیز با آیتالله مصباح یزدی رییس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی داشت که البته رییس دفتر آیتالله مصباح یزدی تاکید کرد این دیدار ارتباطی به بحث انتخابات ندارد و در این دیدار در ارتباط با اسلامیسازی علوم انسانی و مباحث مربوط به آن بحث و گفتوگو شد.
آل اسحاق:به متقاضیان کاندیداتوریام «نه» گفتم
به گزارش ایسنا، در هفتهی گذشته برخی از فعالان سیاسی نیز خبر دادند که به متقاضیان کاندیداتوریشان پاسخ منفی گفتهاند که در این ارتباط میتوان به یحیی آلاسحاق اشاره کرد.
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران در نمایشگاه مطبوعات به خبرنگار ایسنا گفت: من به همهی کسانی که با من دربارهی کاندیداتوری برای انتخابات ریاست جمهوری صحبت کردهاند «نه» گفتم.
او ضمن تکذیب کاندیداتوریاش در این عرصه گفت: من وارد این فضا نمیشوم.
فلاحیان :نمیگویم که نمیآیم
فلاحیان نیز که در هفتههای اخیر فعال شده و شاهد مصاحبههای وی با رسانههای مختلف هستیم، در هفتهی گذشته در نمایشگاه مطبوعات حضور پیدا کرد و در واکنش به برخی گمانهزنیها در مورد کاندیداتوریاش در انتخابات آتی، گفت: نمیگویم که نمیآیم.
وی گفت: من گفتهام که هرکس توانایی و برنامههایی برای حل مشکلات دارد طبق نظر امام و رهبری باید به میدان بیاید.
فلاحیان در پاسخ به این سوال که آیا وارد این عرصه میشوید، اظهار کرد: من نمیگویم که نمیآیم و اصلا بحث در این مورد ورود زودهنگام است و نباید از هماکنون حرفی بزنیم.
مهرعلیزاده :اگر شرایط فراهم شود کاندیدا میشوم
مهرعلیزاده فعال سیاسی اصلاحطلب و رییس پیشین سازمان تربیت بدنی نیز در نمایشگاه مطبوعات اعلام کرد که اگر شرایط فراهم شود کاندیدا میشوم.
وی که سابقهی کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری در دورههای قبلی را نیز دارا میباشد، در مورد احتمال کاندیدا شدنش در انتخابات دور یازدهم نیز گفت: اگر شرایط فراهم شود و امکان خدمتگزاری باشد، حضور خواهم یافت و در غیر این صورت خیر.
وی در این ارتباط افزود: هنوز برای کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری یازدهم تصمیم قطعی نگرفتهام و باید ببینم شرایط چگونه خواهد شد.
این فعال سیاسی گفت: با توجه به اینکه من یک دوره دیگر هم برای انتخابات ریاست جمهوری کاندیدا شده بودم، مراجعات زیادی انجام میشود و شاید اخبار و شنیدهها مربوط به کاندیداتوری من از همین جا ناشی میشود.
مهرعلیزاده که در دولت خاتمی در کابینهی وی حضور داشت، در مورد بحثهای موجود میان اصلاحطلبان برای انتخابات ریاست جمهوری آتی گفت: تا به حال نشنیدهام که در هیچکدام از جلسات اصلاحطلبان مصداق و کاندیدای مشخصی تعیین شود و بحثها بیشتر دربارهی نحوه و میزان حضور است و خبر ندارم که آیا اصلاحطلبان به صورت جدی قصد معرفی کاندیدا دارند یا خیر.
وی همچنین پیشبینی کرد که اصولگرایان برای انتخابات آتی ریاست جمهوری به کاندیدای واحدی نخواهند رسید.
این فعال اصلاحطلبان اظهار کرد: در شرایط کنونی علاقهمندی چندانی برای حضور جدی اصلاحطلبان از سوی طیف حاکم وجود ندارد و برای اینکه بخواهیم حضور مردم در انتخابات حداکثری باشد، باید شرایط بهتری برای اصلاحطلبان فراهم شود.
کواکبیان :اعضای حزب درباره ورود من به انتخابات ریاست جمهوری تصمیم گرفتهاند
در این راستا کواکبیان یکی دیگر از فعالان اصلاحطلب در نمایشگاه مطبوعات اعلام کرد: حزب مردمسالاری در روز 19 آبانماه برای فعالسازی اصلاحطلبان سراسر کشور و بحث حضور این طیف سیاسی در انتخابات ریاست جمهوری یازدهم همایشی را برگزار میکند.
وی که از جمله اصلاحطلبانی است که معتقد است اصلاحطلبان باید در عرصهی انتخابات ریاست جمهوری فعال باشند، در مورد محتوای این همایش گفت: دو محور عمده برای این همایش متصور هستیم؛ محور اول این است که تمام کسانی که معتقد به ورود به عرصهی انتخابات ریاست جمهوری هستند؛ بتوانند در این همایش دیدگاهها و نظرات خود را مطرح کنند.
وی دومین محور این همایش را ضرورت اجماع اصلاحطلبان بر روی کاندیدای واحد برای انتخابات ریاست جمهوری عنوان کرد و گفت: اصلاحطلبان برای برونرفت از وضعیت فعلی هیچ راهی ندارند، جز اینکه به اجماع و اتفاق نظر بر روی یک کاندیدا برسند.
این فعال سیاسی در مورد احتمال کاندیداتوری خود نیز اظهار کرد: اکثریت قاطع شورای مرکزی حزب مردمسالاری مدتهاست که در مورد ورود من به انتخابات ریاست جمهوری تصمیم گرفتند و اتفاق نظر دارند، ولی من به آنها گفتهام اجازه بدهید «طرح مناسک» را به سرانجام برسانیم بعد اعلام موضع میکنم. البته هنوز برای اعلام قطعی این مساله زود است.
کواکبیان افزود: اگر بتوانیم طرح مناسک را پیش ببریم و به سرانجام برسانیم تا اجماعی در بین اصلاحطلبان حاصل شود، این قطعا بهتر از اتفاقی است که در سال 84 افتاد.
گفتنی است مناسک طرحی است که از سوی کواکبیان برای اجماع اصلاحطلبان بر روی کاندیدای واحد مدتی است که مطرح شده است.
راکعی: امیدوارم اصلاحطلبان اجماع کنند
همچنین راکعی یکی دیگر از فعالان سیاسی اصلاحطلب که او نیز در نمایشگاه مطبوعات حضور پیدا کرده بود، گفت: امیدوارم اصلاحطلبان اجماع کنند.
دبیرکل جمعیت زنان مسلمان نواندیش اظهار کرد: امیداورم کسانی که دلسوز مملکت و علاقهمند به معنویت و اخلاق هستند به این نتیجه برسند که برخورد سیاسی با جناحهای رقیب به شکلی که اکنون شاهد آن هستیم، درست نیست.
وی با بیان اینکه حذف رقیب به هر شکل ممکن، کاری از پیش نمیبرد و در نهایت منجر به ایجاد بنبست و انسداد سیاسی میشود، در مورد فعالیت اصلاحطلبان برای انتخابات ریاست جمهوری آینده گفت: امیدوارم بین اصلاحطلبان اجماعی صورت بگیرد و ما منتظر این اجماع هستیم تا در آینده برآیند خرد جمعی اصلاحطلبان بتواند حرف اول را بزند.
محمد شریعتمداری:امیدوارم شرایط برای حضور اصلاحطلبان معتدل در انتخابات فراهم شود
محمد شریعتمداری وزیر بازرگانی دولت خاتمی که در طول این سالها کمتر شاهد اظهارنظر سیاسی از سوی وی بودهایم، در نمایشگاه مطبوعات گفت: امیدوارم شرایط برای حضور اصلاحطلبان معتدل در انتخابات فراهم شود.
وی ابراز امیدواری کرد که شرایطی فراهم شود تا قشر معتدلی از اصلاحطلبان بتوانند در عرصهی انتخابات فعال شوند.
این فعال سیاسی تاکید کرد که باید شرایط سیاسی مطلوب و قانونی برای حضور همهی گروههای سیاسی که معتقد به جمهوری اسلامی ایران و قانون اساسی هستند، فراهم شود. گرچه این شرط لازم است، اما شرط کافی این است که در انتخاب کاندیداها هم یک تسامح نسبی وجود داشته باشد.
راهچمنی :به صورت مصداقی هنوز کاندیدایی را مشخص نکردهایم
راهچمنی دبیرکل حزب وحدت و همکاری ملی نیز اعلام کرد: تلاش برای فضاسازی جهت مشارکت حداکثری مردم در انتخابات از اهداف این حزب است.
وی دربارهی اینکه آیا تا کنون حزب وحدت و همکاری ملی، کاندیدای مورد نظر خود را اتنخاب کرده است یا نه، گفت: در حال حاضر زود است که فردی را انتخاب کنیم؛ چرا که معتقدیم هنوز فاصلهی زیادی تا انتخابات وجود دارد و باید با چهرههایی که مطرح هستند و توانایی ریاست جمهوری را دارند، مذاکره کرد و با توجه به اولویت آنها و برنامههایی که دارند فرد اصلح را انتخاب کرد.
این فعال سیاسی با تاکید بر اینکه حزب متبوعش یک حزب اصلاحطلب معتدل و خط امامی است، گفت: باید کابینهای تشکیل شود که سلایق سیاسی متفاوت و در عین حال هماهنگ در آن وجود داشته باشد و برای اداره کشور برنامه مشخص شفاف و اجرایی ارایه کند.
وی تاکید کرد: بنابراین به صورت مصداقی هنوز کاندیدایی را مشخص نکردهایم و این امکان وجود دارد که چند چهره در صحنهی انتخابات حضور یابند، لذا باید در مورد آنها مطالعه و بررسی کرده و آنچه به صلاح است، صورت پذیرد.
عباسپور: حداقل سه کاندیدای اصولگرا در انتخابات شرکت میکنند
در هفتهی جاری البته برخی از اصولگرایان نیز به برخی اظهارنظرها و پیشبینیها پرداختند، از جمله اینکه عباسپور تهرانی دبیرکل جامعه اسلامی دانشگاهیان گفت: حداقل سه کاندیدای اصولگرا در انتخابات شرکت میکنند.
دبیرکل جامعه اسلامی دانشگاهیان گفت: کاندیدای اصولگرایان معتدل و منطقی برندهی انتخابات آینده خواهد شد.
وی با پیشبینی اینکه حداقل سه نفر از جریان اصولگرا در این عرصه کاندیدا خواهند شد، افزود: ما در موقعیتی هستیم که وجود این تعداد کاندیدا در جریان اصولگرا قابل قبول است و لازم است تفکرات مختلف خود را عرضه کنند.
عباسپور در مورد حضور اصلاحطلبان در انتخابات نیز گفت: اصلاحطلبان تندرو جایگاهی در فضای سیاسی کشور ندارند، اما بخش قابل قبولی از اصلاحطلبان کاملا چارچوب نظام را قبول دارند، قانون اساسی را میپذیرند و منطقی هستند و قطعا وجود این افراد در انتخابات شور و هیجان بیشتری را ایجاد میکند. لذا ما امیدواریم که آنها حتما در انتخابات آینده حضور داشته باشند.
سجادی :از میان اصولگرایان 25 نفر برای کاندیدا شدن مطرح هستند
همچنین در این ارتباط سجادی دبیرکل جامعه اسلامی کارمندان نیز گفت: به نظر میرسد اگر اصولگرایان یک کاندیدا را معرفی کنند خیلی بهتر است.
وی اظهار کرد: اینطور که شرایط مشخص است تعداد کاندیداها در این دوره از انتخابات ریاست جمهوری بهتر خواهد بود و در واقع حداقل از میان اصولگرایان 25 نفر برای کاندیدا شدن مطرح هستند. البته اگر اصولگرایان بر روی یک نفر به توافق برسند، خیلی بهتر است و این تنها یک پیشنهاد است که کاندیداهای اصولگرا از میان خود یک نفر را انتخاب کنند؛ زیرا نظر معتدلی به شمار میرود.
دبیرکل جامعه اسلامی کارمندان گفت: تشکل متبوعش هنوز کاندیدای مورد نظر خود را انتخاب نکرده و در حال رصد کسانی است که در مظان کاندیداتوری هستند و تصمیم دارند در فرصت مناسب با آنها مذاکره داشته باشند و در نهایت با هماهنگی جبهه پیروان خط امام و رهبری از یک کاندیدا حمایت کنند.
طبیبزاده: استقبال مردم از چهرههای جدید اصولگرا در انتخابات
یک نماینده اصولگرا در مجلس نهم نیز پیشبینی کرد که چهرههای جدید اصولگرا در انتخابات حضور پیدا کنند.
زهره طبیبزاده با اشاره به انتخابات ریاست جمهوری سال آینده ابراز عقیده کرد که اگر در صحنهی انتخابات، چهرههای جدید اصولگرایی که افراد مثبت و موجهی هستند، حضور یابند آرای مردم به سمت آنها سوق مییابند.
دهقان :حسن روحانی گزینه مناسبی برای ریاست جمهوری است
غلامعلی دهقان عضو شورای مرکزی حزب اعتدال و توسعه نیز با بیان اینکه با وضع موجود به نظر میرسد انتخابات یازدهم ریاست جمهوری چندقطبی خواهد بود، گفت: یکی از دلایل این امر این است که شکافهای فکری و سیاسی اصولگرایان سر باز کرده است و نمونهی آن را در انتخابات مجلس نیز مشاهده کردهایم.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به چندگانگی در میان اصولگرایان در انتخابات نهمین دورهی مجلس به نظر میرسد که تضادها در بین طیفهای مختلف اصولگرایان کمتر نشده و همچنان تا انتخابات ریاست جمهوری باقی خواهند ماند و نهایتا چند گزینه در انتخابات حضور خواهند یافت.
این فعال سیاسی با بیان اینکه قالیباف، لاریجانی و محسن رضایی به احتمال زیاد در انتخابات آتی کاندیدا خواهند شد، گفت: البته احتمالا گزینهای از جریان نزدیک به احمدینژاد نیز در انتخابات حضور داشته باشد و قطعا این جریان نیز طی این مدت گزینهای را خواهند یافت که در انتخابات از آن حمایت کنند.
وی در مورد وضعیت اصلاحطلبان نیز گفت: در حال حاضر به نظر میرسد که این جریان در حال رصد کردن وضعیت جامعه است تا ببیند چراغ سبزی از طرف نظام و حاکمیت به آنها نشان داده خواهد شد یا نه.
دهقان در مورد تصمیم این حزب در ارتباط با انتخابات ریاست جمهوری اظهار کرد: این جریان انگیزهی بالایی برای حضوردر عرصهی انتخابات دارد، اما هنوز تصمیم قطعی در این زمینه و کاندیدای مورد نظر این حزب اتخاذ نشده است.
وی گفت: تصور این است که حسن روحانی گزینهی مناسبی برای این جایگاه باشد، اما وی تا به حال اظهارنظری مبنی بر حضور یا عدم حضور در انتخابات نکرده است.
این فعال سیاسی تاکید کرد: این حزب بنا دارد کاندیدایی را معرفی کند که دولت وحدت ملی را شکل دهد.
دیدار اعضای جبهه پیروان خط امام و رهبری با علما
در هفتهی گذشته سه تن از اعضای جبهه پیروان خط امام و رهبری همانطور که از قبل اعلام شده بود، به دیدار آیتالله مهدوی کنی رفتند.
عسگراولادی، باهنر و کوهکن در راستای مباحث انتخاباتی با آیتالله مهدوی کنی دیدار کردند و بر لزوم وحدت اصولگرایان در این عرصه تاکید کردند.
گفتنی است کوهکن یکی از اعضای این جبهه نیز در گفتوگویی اعلام کرد که دیدارهای جبهه پیروان خط امام و رهبری با علما در ارتباط با موضوع انتخابات ادامه خواهد یافت.
احمدیمقدم:تا کنون مورد خاصی از تخلفات انتخاباتی گزارش نشده است
احمدیمقدم فرمانده نیروی انتظامی نیز هفتهی گذشته با حضور در نمایشگاه مطبوعات در مورد تامین انتخابات پیش رو به خبرنگار ایسنا گفت: از نظر قانونی، افراد موقعی کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری میشوند که قانونا ثبت نام کنند. در این مرحله اقدامات برخی از افراد بیشتر دستگرمی است و برخی از افراد تنها خودشان را گرم میکنند تا در واقع یک سنجشی از اقبال گروههای سیاسی و اقبال عمومی به دست بیاورند.
وی در پاسخ به این سوال که با توجه به آغاز نامحسوس جلسات انتخاباتی تا کنون مورد خاصی از تخلفات گزارش شده است یا نه، بیان کرد: مسوول اجرایی انتخابات، وزارت کشور است و اگر مورد غیرقانونی باشد و اعلام کنند، ما پیگیری میکنیم، ولی تا کنون مورد خاصی از تخلفات گزارش نشده است.